Így kerülheti el a hátfájást a munkahelyén


Szerző: Bátis Dorina
2012. október 2. | Forrás:  50plusz.hu

Jó okkal nevezik a hátfájást századunk betegségének. S abban, hogy ez így van igencsak ludas az asztali számítógép. Az ember, ha nem forgathatja is fel fenekestül a munkahelyét, néhány szempontot érvényesíthet gerincének épsége érdekében.

A célszerűen kialakított munkahely egyik legfontosabb jellemzője az, hogy milyen testhelyzetben kell dolgozni egész álló nap. Kezdjük a székkel! Alapvető, hogy a szék állítható ülésmagasságú legyen. Úgy kell tudni beállítani, hogy ülés közben combja is az ülőfelületen támaszkodjék, ugyanakkor háta is teljes felületen érintkezzék a háttámlával, és mindehhez ne kelljen izmait megfeszítenie vagy kitekerednie.

A monitor és a billentyűzet szemben legyen, ne kelljen oldalt fordulnia. Így ülve, a talpaknak egész felületükkel a padlón kell nyugodniuk.
A monitor legyen szemmagasságban, ügyeljen arra, hogy ne kényszerüljön a fejét felszegni, se mélyen lehajtani. A képernyő ne legyen kartávolságnál közelebb. A billentyűzeten akkor kényelmes dolgozni, ha közben karja könyöknél derékszögben hajlik meg.

Ideális esetben a monitor síkja merőlegesen áll az ablak síkjára. Amikor pedig a természetes fény kevés, a helyiséget több forrásból eredő szórt fény világítsa meg.

Az egér külön figyelmet érdemel, kezelése közben ne kelljen kinyújtania, sem megfeszítenie a kezét. Érdemes használni a könyöktámaszt, és az egeret úgy beállítani, hogy csak a kézfej laza mozgatására legyen szükség ahhoz, hogy a teljes képernyő bármely pontját kényelmesen elérje.

A legcélszerűbben kialakított munkahelyen sincs kizárva, hogy az ott dolgozó akaratlanul és észrevétlenül kényelmetlen vagy egészségtelen testtartást vegyen fel. Ha tudja magáról, hogy szokása hosszan félkönyékre támaszkodni, keresztbe tett lábbal ülni, előre görnyedve túl közel hajolni a monitorhoz, akkor próbáljon meg odafigyelni erre.
De mert ez nem könnyű, helyes, ha elővigyázatosságból rendszeresen felkel az asztal mellől, sétál néhány lépést, és aztán folytatja a dolgát. Igyekezzen tudatosan váltogatni testhelyzetét minden lehetséges alkalommal... Ha úgy teszik: fészkelődjön.

Dolgoztassa az izmait: nyújtózkodjon néha, mozgassa meg az ujjait, a nyakát is, jobbra-balra forgatva, ingatva a fejét. Ezek a kis tornagyakorlatok igencsak hasznosak!

Rendszeresen rakjon rendet az íróasztalán. Észre sem veszi, de ha az asztal tele van pakolva, az munka közben kényelmetlen mozdulatokra, kényelmetlen testhelyzetbe kényszerítheti.
Utolsó tanácsunk: ha mindezt elolvasta, ne késlekedjen átültetni a gyakorlatba, hanem hajtsa végre most, azonnal.

Az ülőmunka, illetve a mindennapos stressz, a tartási rendellenességek izomgörcsöt, izomfájdalmat okozhatnak. Mennyire hátfájós ön? Tesztünkből megtudhatja >>

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bátis Dorina50plusz.hu2012. október 2.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések