Így kerülheti el a hátfájást a munkahelyén

Jó okkal nevezik a hátfájást századunk betegségének. S abban, hogy ez így van igencsak ludas az asztali számítógép. Az ember, ha nem forgathatja is fel fenekestül a munkahelyét, néhány szempontot érvényesíthet gerincének épsége érdekében.

A célszerűen kialakított munkahely egyik legfontosabb jellemzője az, hogy milyen testhelyzetben kell dolgozni egész álló nap. Kezdjük a székkel! Alapvető, hogy a szék állítható ülésmagasságú legyen. Úgy kell tudni beállítani, hogy ülés közben combja is az ülőfelületen támaszkodjék, ugyanakkor háta is teljes felületen érintkezzék a háttámlával, és mindehhez ne kelljen izmait megfeszítenie vagy kitekerednie.

A monitor és a billentyűzet szemben legyen, ne kelljen oldalt fordulnia. Így ülve, a talpaknak egész felületükkel a padlón kell nyugodniuk.

A monitor legyen szemmagasságban, ügyeljen arra, hogy ne kényszerüljön a fejét felszegni, se mélyen lehajtani. A képernyő ne legyen kartávolságnál közelebb. A billentyűzeten akkor kényelmes dolgozni, ha közben karja könyöknél derékszögben hajlik meg.

Ideális esetben a monitor síkja merőlegesen áll az ablak síkjára. Amikor pedig a természetes fény kevés, a helyiséget több forrásból eredő szórt fény világítsa meg.

Az egér külön figyelmet érdemel, kezelése közben ne kelljen kinyújtania, sem megfeszítenie a kezét. Érdemes használni a könyöktámaszt, és az egeret úgy beállítani, hogy csak a kézfej laza mozgatására legyen szükség ahhoz, hogy a teljes képernyő bármely pontját kényelmesen elérje.

A legcélszerűbben kialakított munkahelyen sincs kizárva, hogy az ott dolgozó akaratlanul és észrevétlenül kényelmetlen vagy egészségtelen testtartást vegyen fel. Ha tudja magáról, hogy szokása hosszan félkönyékre támaszkodni, keresztbe tett lábbal ülni, előre görnyedve túl közel hajolni a monitorhoz, akkor próbáljon meg odafigyelni erre.

De mert ez nem könnyű, helyes, ha elővigyázatosságból rendszeresen felkel az asztal mellől, sétál néhány lépést, és aztán folytatja a dolgát. Igyekezzen tudatosan váltogatni testhelyzetét minden lehetséges alkalommal... Ha úgy teszik: fészkelődjön.

Dolgoztassa az izmait: nyújtózkodjon néha, mozgassa meg az ujjait, a nyakát is, jobbra-balra forgatva, ingatva a fejét. Ezek a kis tornagyakorlatok igencsak hasznosak!

Rendszeresen rakjon rendet az íróasztalán. Észre sem veszi, de ha az asztal tele van pakolva, az munka közben kényelmetlen mozdulatokra, kényelmetlen testhelyzetbe kényszerítheti.

Utolsó tanácsunk: ha mindezt elolvasta, ne késlekedjen átültetni a gyakorlatba, hanem hajtsa végre most, azonnal.

Az ülőmunka, illetve a mindennapos stressz, a tartási rendellenességek izomgörcsöt, izomfájdalmat okozhatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra