Így előzhetjük meg a következő stroke-ot

Csökkenteni kell a rizikófaktorokat


Szerző: Angyal Ágnes
2013. január 27. | Forrás:  HáziPatika.com

A stroke-on átesett betegeknél nagyon magas a kockázata egy következőnek. Egészséges életmóddal és a kockázati tényezők, mint a magasvérnyomás, vagy a stressz csökkentése, hatékonyan tehetünk a megelőzésért.

A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása (perfúzió) és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkület. Az agyszövet normális működésének feltétele ugyanis a megfelelő vérellátás, mivel a vér szállítja a nélkülözhetetlen oxigént és a tápanyagul szolgáló cukrot a sejtekhez, ehhez pedig az szükséges, hogy a vér az erekben akadálytalanul és megfelelő mennyiségben áramoljon. Ha azonban úgynevezett pitvarfibrilláció nyomán a szívműködés elveszti normál ritmusát, azaz a pitvarok nem vagy nem megfelelően húzódnak össze, bennük úgynevezett trombus, vérrög alakulhat ki. Ez ellen véralvadásgátlót lehet adni.

A nők nagyobb veszélyben vannak

Ha valaki már egyszer átesett stroke-on, fokozottan oda kell figyelnie, hogy megelőzzön egy következőt. A stroke-nak számos rizikófaktora ismert: az életkor előrehaladása, magasvérnyomás-betegség, szívbetegség, cukorbetegség, magas vérzsírszint, érelmeszesedés, a vér folyékonyságát csökkentő, illetve fokozott alvadékonyságát okozó eltérések, a cigarettázás, túlzott alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, intravénás drogok, stressz, családban öröklődő gének. Egy korábbi stroke szintén növeli egy újabb stroke bekövetkezésének valószínűségét. A stroke rizikók egy része kizárólag nőkben fordul elő (fogamzásgátló szedése, terhesség, szülés).

Sport és egészséges életmód a kulcs

Öt tipp az ismételt stroke megelőzésére
1. Kerüljük a zsíros és cukros ételeket!
2. Szokjunk le a dohányzásról!
3. Legyünk optimisták és kerüljük a stresszt!
4. Mérsékeljük az alkoholfogyasztást!
5. Mozogjunk naponta legalább fél órát!
A stroke megelőzésének lényege a rizikótényezőt jelentő betegségek megelőzése, illetve, ha a betegségek már kialakultak, akkor azok optimális kezelése. Ugyancsak fontos a stroke kockázatát növelő káros szokások kerülése, továbbá az életünkben elkerülhetetlenül ható stressz megfelelő kezelése. A rendszeres sportolással (aerob mozgással) sokat tehetünk a stroke megelőzése érdekében. Bizonyos esetekben trombociták (vérlemezkék) összecsapzódását gátló gyógyszerek vagy véralvadásgátló szerek egész életen át tartó szedésére is szükség lehet.
Előfordul, hogy a meszesedés miatt súlyosan beszűkült karotiszokat (az agyat vérrel ellátó fontos verőerek, amelyek a nyak két oldalán könnyen tapinthatók) műtéttel kell kitisztítani (carotis endarterectomia) vagy mesterséges érrel egy szakaszukat kicserélni (carotis angioplastica). A kockázati tényezők egy része viszont, mint amilyen az életkor vagy az örökölt tulajdonságok, nem befolyásolhatók. Stroke ritkán következik be fiatal életkorban, döntően 45 éves kor felett fordul elő.

Nézze meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a Score-táblázat segítségével!

Szerző:Forrás:Megjelent:
Angyal ÁgnesHáziPatika.com2013. január 27.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - e-bankolás: nyugodt nyaralás?

Annak is érdemes elgondolkodnia banki ügyei internetes intézésén mint lehetőségen, aki különben programnak tekinti a csekkfeladást vagy a várakozást a bankfiókban. Még egy nyugdíjas sem időmilliomos...

tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések