Ideje végre nemet mondani

Nem tud nemet mondani a hozzátartozóinak, gyerekének, barátoknak, de sokszor még idegeneknek sem? Pedig a saját érdeke, a saját ideje, a saját vágyai miatt olykor szükség lenne erre? Meglátja, meg lehet tanulni!

Haladjon fokról fokra! Könnyebb nemet mondani az eladónak, amikor azt kérdezi: "lehet 20 dekával több?", mint a lányának, amikor arra akarja rávenni, hogy vigyázzon hétvégén az unokára. Gondolja végig, hogy az ilyen ismétlődő helyzeteket hova helyezné el egy tízes skálán aszerint, hogy mennyire kényelmetlenek. Ha az unoka mondjuk a 10-es és a boltos a 3-as, akkor logikus, hogy ne az előbbivel kezdje a gyakorlást, hanem a könnyebbel: a hegymászók sem indulnak neki rögtön a legmagasabb csúcsoknak.

Adjon időt magának! Ha olyasmit kérnek öntől, amit nincs kedve megtenni, ne mondjon azonnal se igent, se nemet, térjen ki a határozott válasz elől, vagy mondja azt egyenesen, hogy még meg kell gondolnia. Ennek több előnye is van. Először is úrrá lehet azokon a ismerős kellemetlenségeken, amelyek mindig jelentkeznek, ha nemet mondani készül: a szapora szívverésen, a kézremegésen, izzadáson. Másodszor: végiggondolhatja a választ, és megerősítheti az elhatározását. Fontos, hogy magabiztosan tudja, hol húzza meg a határt: meddig hajlandó engedni, és hol az a pont, amit nem lép át.

Javasoljon áthidaló megoldást! Ez jó módszer arra, hogy az elutasítás ne legyen kategorikus, éreztesse a másik féllel, hogy igenis törődik vele. Ha például arra kéri a barátnője, hogy hadd hagyja önnél a kutyáját a hétvégére, felelheti azt, hogy "ez a hétvége sajnos nem jó, de egy hét múlva lehet", vagy javasolhatja, hogy forduljon ahhoz a közös ismerősükhöz, aki láthatóan odavan a kutyusért. Ha a nem, amit kimond, segítőkészséggel párosul, az ön számára is kezelhetőbbé teszi a helyzetet.

Beszéljen világosan! Ha elhatározta, hogy valamire nemet fog mondani, ezt fogalmazza meg egyértelműen a másik fél és a maga számára is. Nem kell belemennie vitákba, magyarázkodnia sem kell. Ha láthatóan bizonytalankodik, homályosan beszél, ez a bizonytalanságérzés a másikra is átragad, és ugyanolyan kényelmetlen lesz az ő számára is. A tiszta helyzet jobb mindenkinek. Vagyis: halogathatja a választ, hogy megerősítse a döntését, de amikor kimondja, amit elhatározott, az a másik számára legyen félreérthetetlen. Ez távolról sem jelenti persze azt, hogy agresszívnak kellene lennie!

Csak nyugodtan! Az ön számára fontos az, hogy mit gondol önről az, akit éppen elutasít, ezért olyan nehéz azt a nemet kimondani. Ha ön nem agresszív, a másiknak nincs oka arra, hogy megnehezteljen. Maradjon tehát nyugodt, szelíd, de határozott és magabiztos. Megteheti, hogy együttérzésének is hangot ad, például: "megértelek, de ez most igazán lehetetlen" vagy "tudom, hogy számítottál rám, de most nem lehet". Így elfogadni is könnyebb az elutasítást, és önnek sem annyira kényelmetlen.

Ne adja fel! Több lehetőség is kínálkozik, hogy szilárdan tartani tudja magát a döntéséhez. Az egyik például az, hogy mint egy hanglemez, nyugodtan, határozottan, és változatlanul újra és újra elismétli azt, amit elhatározott, amíg csak a másik el nem fogadja, hogy ez az ön döntése. Egy másik lehetőség az, hogy rövidre zárja a beszélgetést. Például: ha a másik azt mondja, "igazán utálatos vagy, hogy ezt nem teszed meg nekem", joggal feleheti ezt: "igen, most kedvem támadt utálatosnak lenni".

Mérlegeljen reálisan! Persze az ember tart attól, hogy a másik megorrol, rosszat fog gondolni róla, amiért elutasította, ezek fontos szempontok, és fékezik is az önzésünket. De ne csak azt nézze, hogy mit kockáztat, mit veszíthet azzal, hogy valamire nemet mond, hanem tegye oda a mérleg másik serpenyőjére azt is, amit nyer ezzel. Gyakran kiderül, hogy a következmények koránt sem olyan tragikusan, mint ahogy azt az ember hinni hajlamos. Azt mindenesetre megteheti, hogy elképzeli előre a jelenetet: mit fog mondani a másik, és ön mit fog arra válaszolni, mire ő, mire ön... Szóval fegyverezze fel magát, ha csatába indul.

Örüljön a sikernek! Sikerült elérnie, hogy ne kelljen huszadszor is elmagyaráznia ugyanazt a sógorának? Nem kellett századszor is végighallgatnia, a szomszédasszony macskájának drámai eltűnéséről szóló történetet? Lehet, hogy nem nagy sikerek ezek, egyelőre csak egészen apró nemeket sikerült kimondania, de a kis győzelem is győzelem, ezt tudnia kell. Legyen büszke magára, és így megerősödve haladjon tovább a megkezdett úton, induljon bátran újabb és nagyobb sikerek felé!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt nagyrészt erősen vagy közepesen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra