"Hoztam egy kis leveskét" - avagy hozzátartozók a kórházban

2. / 2 oldal


Szerző: Kiss Éva
2008. augusztus 25. | Forrás:  HáziPatika.com

Ha valakink kórházba kerül, természetesen mindent megtennénk, hogy mihamarabb felgyógyuljon. Látogatjuk, etetjük-itatjuk, szórakoztatni igyekszünk. De vajon mivel teszünk jót, és mi az, ami zavarhatja őt? Hogyan tudjuk valóban segíteni betegeünket?

Stressz nélkül!

Nincs helye a betegágy mellett sem a családi ügyeknek, sem a munkahelyi problémáknak: minél több stressztől kíméljük meg a gyógyulásra vágyót, annál jobb. Riasztó látvány (de nem ritka!), amikor a családtagok körülállják az ágyat és egymás szavába vágva mesélnek valami konfliktusról, még azt is elvárják, hogy a szerencsétlen beteg osztozzon a felháborodásukban és álljon melléjük. Ha a mobiltelefonon "utolérik" a munkahelyi ügyek-bajok, szerencsésebb kikapcsolni. Tanácsos a családtagoknak "beosztani", hogy egyszerre lehetőleg csak egy látogató menjen be a kórházba, de ha szükség van rá (például az étkezéseknél segíteni) minden napszakba jusson valaki. Rádiót, cd-lejátszót stb. csak fülhallgatóval ajánlják hallgatni, hogy másokat ne zavarjon, tévé bevitelét pedig erre való tekintettel a legtöbb kórházban nem is tanácsolják.

Terápiás szeretet

Megkérdeztem egy igazán "illetékest", egy beteget arról, mit vár, minek örül a kórházba látogató családtagjaitól. B. Gábor több mint egy hónapja fekszik egyik legnagyobb kórházunkban, és ez alatt az idő alatt három osztály életébe nyert akaratlan betekintést. - Természetesen az apró, gondozási tevékenységek nagy segítséget jelentenek - mondta -, de talán ennél is fontosabb, hogy érezhessem a felém áradó, biztonságot nyújtó szeretetet. Sokszor szavak sem kellenek, ha foghatom a lányom, testvérem vagy a párom kezét, vagy egyszerűen csak látom, hogy velem van. Ezért csak olyan jöjjön látogatni, aki valóban szeretetteljes, kiegyensúlyozott kapcsolatban van velem, mert ha valamire itt nincs szükségünk, nekünk, betegeknek, az a feszültség. Nem a kórházban kell helyrehozni régóta húzódó ügyeket, nincs szükség semmi drámai összeborulásra, érzékeny jelenetekre sem. Mindennél többet ér viszont - itt tanuljuk meg igazán értékelni - a valóban feltétel nélküli szeretet, a derűs nyugalmat árasztó gondoskodás.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2008. augusztus 25.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Találkozás a halállal

Nemigen szoktunk beszélni róla, szépítjük, kerüljük, hárítjuk a testi elmúlás gondolatát is, akár magunkról, akár szeretteinkről van szó, nem tudunk mit kezdeni a rettenetes valósággal. Milyen hát a halál, testközelből?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések