Hosszú élet boldogságban - Ön is tehet érte!

A megelőzés fontossága


Szerző: Angyal Ágnes
2013. december 10. | Forrás:  HáziPatika.com

Általában már csak akkor kapunk észbe, ha megvan a baj: rengeteg időt és pénzt költünk orvosi gyógykezelésre, pedig megelőzéssel, kis odafigyeléssel halálos veszélyektől menekülhetünk meg. Erről szólnak történeteink.

Annak ellenére, hogy egészséges étkezéssel és rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata ma Magyarországon mégis ezek a betegségek vezetik a halálokok listáját. Alább három történetet mutatunk be.

Beáta: egy sokk kellett a változtatáshoz

Beáta évekig a tipikus huszonévesek életét élte: karriert épített, ami miatt nem ritkán napi 10-12 órákat dolgozott, ebédre a közeli gyorsétterembe ugrott csak ki és napi másfél doboz cigaretta is elfogyott. Mígnem a 25 éves banki dolgozó egy borús őszi napon sokkoló telefonhívást kapott, ami egész életét megváltoztatta. Édesapja, akivel születése óta különösen szoros volt a kapcsolata, összeesett az utcán és sajnos már nem lehetett megmenteni az életét. Mint megállapították, egy szívroham volt a halál oka.

Beátát nagyon megrázta az eset és a szerette elvesztését követő fájdalom mellett saját életét is átértékelte. Mivel családjában nem ez volt az első szívroham, orvoshoz fordult és teljes kivizsgálást kért. Megállapították, hogy teljesen egészséges, ám arra is felhívták a figyelmét, hogy a dohányzás, a stressz és a mintegy 15 kilós túlsúly mind-mind kockázati tényezők lehetnek nála.

A nő nagy elhatározást tett: életmódot vált, hogy elkerülje édesapja sorsát, aki szintén erős dohányos volt, túlsúlyos és bizony munka után mindennap legurult egy-két feles a barátokkal. Beáta egyik napról a másikra letette a cigarettát, kondibérletet váltott és esténként, munka után heti négyszer egy órára lejárt az edzőterembe. Emellett a gyorséttermet salátákra, halakra, roston sült húsokra váltotta. Mint mondja, azóta sokkal kipihentebbnek, aktívabbnak, kiegyensúlyozottabbnak, ráadásul sokkal vonzóbbnak és szexibbnek érzi magát.

Lilla: "Már nem csak magamért vagyok felelős"

A most 35 éves Lilla saját bevallása szerint korábban nagykanállal falta az életet: gyakran eljárt bulizni, ahol bizony nem vetette meg az italt, dohányzott, sőt olykor egy-egy füves cigarettát is elszívott. Nyáron barátaival gyakran látogatták a fesztiválokat, ahol napokig hot-dogon és lángoson éltek. Étkezésére év közben sem figyelt oda különösebben, ahogy a sportolásra sem, igaz, tavasztól őszig amikor tehette, kerékpárral közlekedett.

Lilla 28 évesen ismerkedett meg Lászlóval egy buliban, szerelem volt első látásra. Pár hét múlva már együtt éltek és bár még nem tervezték a házasságot, mindketten boldogan fogadták, amikor kiderült, Lilla kisbabát vár. Egyikükben sem volt kétség, hogy közösen tervezik leélni az életüket és nagy családot szeretnének, így lelkesen készültek első gyermekük érkezésére.

Amint kiderült a terhessége, Lilla azonnal letette a cigarettát, egy korty alkoholt sem ivott, és sokat olvasott arról, mit tehet azért, hogy mind ő mind a baba egészségesek legyenek. Odafigyelt arra, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszon, kerülte a zsíros és a sok adalékanyagot tartalmazó ételeket.

Szinte napra pontosan összeköltözésük első évfordulóján megszületett Dani. Másfél évvel később megérkezett Viki, majd Edit is. Lilla háromgyermekes anyukaként nem csak arra figyel, mi kerül a család asztalára, hanem arra is, hogy a gyerekek életének kicsi koruktól része legyen a sport is: hétvégenként együtt kerékpározik a család, a nagyobb gyerekek pedig úszni és korcsolyázni is járnak.

Mint Lilla kifejtette, amikor kiderült, hogy terhes, rájött, hogy már nem csak saját magáért felelős, gyermekeinek, családjának szüksége van rá, ezért fontos, hogy vigyázzon egészségére. Gyermekeit is ebben a szellemben neveli.

Gyula: akinek élete a sportGyula világéletében sportolt, gyerekként sokat focizott a grundon a barátaival, később kipróbálta a teniszt, majd beleszeretett a futásba. Amíg még dolgozott, napi hat kilométerrel vezette le a munkahelyi stresszt esténként. A 66 éves férfi ma már nyugdíjas, de a napi hat kilométerről csak rendkívüli időjárási körülmények miatt hajlandó lemondani - bár általában a hóesést vagy a 40 fokos hőséget nem szokta ebbe a kategóriába sorolni.

Tavasztól őszig sok időt tölt balatoni nyaralójában, ahol, ha az idő engedi, mindennap leúszik egy-két kilométert, mindezt pedig a szokásos évi Balaton-átúszással szokta megkoronázni. Ősszel és télen egy otthonához közeli konditerembe jár le heti háromszor, mint mondja, azért, hogy lemozogja felesége süteményeit, amelyeknek nem tud ellenállni.

A 66 éves Gyula nyugdíjasként is aktív életet él, sok időt tölt unokáival, de kiveszi a részét az otthoni munkákból és a bevásárlásból is. Legalább tíz évet letagadhatna korából, ha pedig szekrénypakolásról, cipekedésről vagy más fizikai munkáról van szó, bizony sok huszonévest lepipál. Orvoshoz csak a rendszeres szűrések miatt jár, mert, mint viccesen meg szokta jegyezni, nyugdíjasként túl elfoglalt, hogy a rendeléseken ücsörögjön. Egyébként, köszöni, jól van.

Forrás: L.HU.PH.GM.02.12.2013.0600

Szerző:Forrás:Megjelent:
Angyal ÁgnesHáziPatika.com2013. december 10.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések