Hőségben bőséggel


Szerző: Bitai Sándor
2013. június 28. | Forrás:  50plusz.hu

Ahogy visszatér a nyári meleg, megint bőségesen kell majd folyadékot fogyasztani. Erre pedig igen kellemes alkalom nyílik akkor, ha egy nagy tál leves várja a hűtőben, hogy a szerencsés halandó közelebbi ismeretségre lépjen vele.

Bizonyos léghőmérséklet felett a többségnek nincs is kedve enni, inkább csak inna, de folyton, ami pedig mégsem lehetséges, és nem is különösebben tápláló. Szerencsére az emberi találékonyság és kreativitás a konyha küszöbét átlépve sem illan el, sőt inkább szárnyra kél, és magasba tör, minek eredménye számtalan recept a világ forró vidékeiről, olyan leveseké, amelyek hűtenek, egyszerre csillapítanak szomjat és éhet, s mindezek eredményeképpen elcsitítják a hőségtől meggyötört test és lélek háborgásait.
Következik néhány ezek közül.

Egyszerű joghurtos gyümölcsleves

Hozzávalók:
2 dl gyümölcsjoghurt, 1 l tej, 30 dkg gyümölcs, cukor vagy más édesítőszer.

Elkészítése:
A 2 dl gyümölcsjoghurtot a gyümölcsök felével és a cukorral összeturmixolom, majd feleresztem a tejjel. Beleaprítom a maradék gyümölcsöt, kicsit hagyom "érni", és máris tálalhatom. Nyáron nagyon finom csak sárgadinnyéből készítve is.

Könnyű gyümölcsleves

Hozzávalók:
1 1/2 kg idénygyümölcs, 1 üveg cseresznyekompót vagy 1/2 kg cseresznye, méz (ízlés szerint), 3 l és a sűrítéshez még 2 1/2 dl víz, 4 evőkanál étkezési keményítő, 3-5 egész fahéj, 5-8 szegfűszeg.

Elkészítése:
Ötliteres fazékban felmelegítem a vizet. Beleteszem a gyümölcsöket, a kompótot, a fahéjat, szegfűszeget, valamint a mézet. 10 percen át forralom, amíg a gyümölcsök megfőnek. (A gyengébb héjú gyümölcsöket, például: eper, málna, sárgadinnye, csak a főzés végén teszem a levesbe, különben szétfőnek.) 2 és 1/2 dl vízben csomómentesre keverem a keményítőt, majd a forrásban lévő leveshez öntöm, hogy besűrűsödjön. (Figyelem: a méz édesebb, mint a cukor, és a felhasznált gyümölcsök cukortartalma is eltérő.)

Görög gyümölcsleves

Hozzávalók:
1 őszibarack- vagy körtekonzerv, darabolt ananász, 1 doboz erdei mix (ribizli, málna, szeder, fekete ribizli), mandarin vagy narancs, fél citrom, 8-10 szegfűszeg, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dl tejszín, 1 l narancslé.

Elkészítése:
Összeöntöm a gyümölcskonzervek levét, a narancslét és a tejszínt. Beleteszem a vaníliás cukrot, belefacsarom a fél citromot, majd összeturmixolom. Az apróra vágott gyümölcsöket és a szegfűszeget (filterben) beleteszem a lébe. Egy éjszakát állni hagyom, hogy az ízek minél jobban összeérjenek, tálalás előtt kiveszem a szegfűszeget.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bitai Sándor50plusz.hu2013. június 28.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Méltányossági gyógyszertámogatások

Az általánosan nem szabályozható, sajátos, egyedi esetekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz méltányossági kérelemmel lehet fordulni. Nézzük ennek feltételeit!

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések