Hol bankol, interneten?


Szerző: Nádasi Tibor
2012. május 11. | Forrás:  50plusz.hu

Ha ezt a számítógépén olvassa, valószínűleg semmi sem állít akadályt a szándéka elé, amennyiben úgy dönt, hogy banki ügyeit is interneten fogja intézni. Amikor kedve tartja, ettől még bemehet a bankba ezután is, de sokszor kényelmesebb online.

A leglényegesebbek már biztosan megvannak otthon: egy számítógép bármilyen internetkapcsolattal, annyi felhasználói ismeret és rutin, ami alig több, mint amennyi az internethasználathoz feltétlenül szükséges, és persze az elhatározás, hogy pénzügyeinek legalább egy részét átcsatornázza az internetre. A szükséges programok valószínűleg eleve ott vannak a gépén, ha mégsem, az hamar kiderül, de ez sem ok az aggodalomra. Nehezen elképzelhető manapság, hogy ne lehetne ezt könnyen megoldani, akár bankja segítségét is igénybe véve.

Az első út amúgy is a bankba vezet, és nem is ez lesz az utolsó. Továbbra is lesznek olyan ügyek, amelyeket csak személyesen intézhet számlavezető bankjában. Az internetes banki szolgáltatás használatáról szóló szerződés megkötése is ezek közé tartozik. A szolgáltatást önnek kell igényelnie, és az aláírt szerződéssel együtt személyesen veszi át internetbanki azonosítóját és a hozzá tartozó titkos jelszót is. (Ezt az első használatkor általában kötelező megváltoztatnia, attól fogva tényleg csak ön ismerheti, illetve még az, akinek elárulja.) Általános gyakorlat, hogy biztonsági okokból minden belépéskor még egy "egyszer használatos" egyedi azonosítóra is szüksége lesz, ehhez vagy meg kell adnia a mobilszámát, ahova a bank elküldheti az alkalmi jelszót, vagy kap egy speciálisan az alkalmi jelszó előállítására való, apró szerkentyűt (token).
Ugyanekkor részletes tájékoztatást kap a használat módjáról. Annyit mindenképpen érdemes megtennie, hogy végiggondolja, mi mindent szokott a bankban intézni, hiszen ezt önnél pontosabban senki sem tudhatja, és akár pontról pontra is megkérdezheti, akad-e olyan, amit ettől fogva interneten szeretne lebonyolítani, de esetleg mégsem lehet. A leggyakoribbakat, a pénzátutalást és az egyenleg vagy a számlatörténet lekérdezését biztosan lehet, de ha cifrább kérdése van, a bank felkészült alkalmazottja arra is tudni fogja a választ. Sőt, ha ön bátran kérdez, nemcsak a válaszokat fogja tudni, hanem a kérdéseket is, amelyeket neki kell feltennie, hogy mindenről tájékoztathassa önt, amire szüksége lehet.
Amikor mindezzel végeztek, kész a puding, jöhet a próba. Üljön otthon a számítógéphez. Mostantól mindegy, hogy a világ mely pontján ül le egy internetre kapcsolt számítógéphez, mindenütt, a nap huszonnégy órájában bármikor, gyorsan és biztonsággal meg tudja tenni ugyanazt, ami következik.

Lépjen be bankja internetes honlapjára, válassza ki az internetbanki bejelentkezésre szolgáló felületet, és jelentkezzen be felhasználói azonosítója és jelszava segítségével. A két lépcsős rendszerben ekkor érkezik az "egyszer használatos" másik jelszó a mobilra, ha azt is begépelte, a képernyőn megjelenik egy felhasználói felület. Látni fogja, hogy egyszerű és könnyen érthető. Bízhat az alapos tesztekben és a mindennapi gyakorlatban, ezek tapasztalatai együtt alakították ki a felületet, hogy jól használható legyen. Ha tudja, mit akar, lépésről lépésre hajtsa végre, ne aggódjon, a rendszer minden lényeges ponton visszakérdez, alkalmat ad az ellenőrzésre.
Ha nemcsak ismerkedésre használta fel az első "találkozást", hanem valamilyen tranzakciót is végrehajtott, az bekerül a bank rendszerébe, és erről ön visszaigazolást kap. Ezt érdemes elmenteni (vagy kinyomtatni, ha jobban bízik a papírban).

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2012. május 11.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyfürdőzés a gyakorlatban

Nyugat- és Közép- és Kelet-Európában a tisztálkodás, fürdés évszázadokon át luxusnak számított. Mára a gyógyfürdőzés ismét nagy teret hódított, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a négy-öt csillagos termál szállodák elszaporodása szerte az országban.

tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések