Hogyan szaunázzunk 50 felett?


Szerző: K.É.
2012. március 10. | Forrás:  Olcsóbbat.hu

Kisgyerekeknek nem ajánlott, de később bármely életkorban felfrissülést jelenthet és számos élettanilag kedvező hatással bír a szaunázás. Idősebbeknek azonban figyelniük kell: néhány betegség esetén ellenjavallott a melegben üldögélni.

A finnek évszázadok óta hódolnak a szaunázás szenvedélyének, nálunk az utóbbi évtizedekben lett elterjedt és kedvelt. Bár annak, aki még nem próbálta, ellentmondásnak tűnhet, hogy az izzasztó meleg miért is hat kedvezően a testre és a lélekre, a dolog fiziológiája egyszerű.
A felfűtött szaunák levegője 60-90°C -a padlóhoz közelebb alacsonyabb, feljebb magasabb -, páratartalmuk alacsony és a megemelkedett külső hőmérsékletre az emberi szervezet azonnal válaszol. A hőegyensúly biztosítása érdekében a bőr izzadni kezd és megélénkül a bőr vérkeringése, gyorsul a szívverés. A hajszálerek tágulásával több vér és oxigén jut a sejtekhez, felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok. Az 5-20 perces szaunázás után mindenképpen fontos a szervezet normális hőmérsékletének visszaállítása akár langyos vizes, akár jeges fürdővel, és elengedhetetlen a lazítással normál hőmérsékletű helyiségben. Szaunázás után a test vitalitása megnő, a bőr látványosabban szebb és feszesebb lesz és a lelki feltöltődés is azonnal érezhető.
A szaunázás egyik legfontosabb szabálya a fokozatosság, kezdetben csak rövid időt töltsünk a szaunában és hetente csak egyszer, és apró lépésekben növeljük a szaunázással töltött időt. Mindig hagyjunk időt a szaunázásra, hogy előtte alaposan le tudjuk tisztítani magunkat, testileg és lelkileg fel tudjunk készülni, és a szaunázás után is legyen időnk visszatérni a szokásos ritmusba. Szaunázás lehet társasági program, éppen olyan kellemes és lassú, mint egy közös teázás.
Mivel a szaunázás intenzív válaszra készteti a szervezetet, ezért néhány betegség esetén ellenjavallott. Visszérproblémákkal küzdőknek a hajszálerek tágulása és ebből fakadóan a tünetek erősödésének kockázata miatt nem javasolt a szaunázás, de kerülniük kell a szaunázást azoknak is, akik epilepsziások, vese- és szívbetegséggel (szívelégtelenséggel és szívritmuszavarban) valamint ízületi gyulladásokkal szenvednek. Bár a szaunázás hathat kedvezően a magas vérnyomásra, idősebbeknél problémát jelenthet a vérnyomás hirtelen csökkenése.

Szerző:Forrás:Megjelent:
K.É.Olcsóbbat.hu2012. március 10.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A testedzés hatása az öregedésre

A mondás úgy tartja, hogy annyi évesek vagyunk, ahány évesnek érezzük magunkat. Mi is az a biológiai életkor? Kitolható-e az öregedés folyamata? Milyen hatással van testünkre a fizikai aktivitás?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések