Hogyan pedálozzunk?


Szerző: Máriáss Márta
2012. június 6. | Forrás:  HáziPatika.com

Lustáknak és fürgéknek, szikáraknak és kövéreknek, időseknek és zöldfülűeknek egyformán való. Mindenkinél példásan égeti a zsírt, fogyaszt, edzésben tart. Nyeregben érezhetik magukat nők és férfiak.

A holland és német kerékpáros kultúrától, ahol a polgárok csaknem egynegyede szokott tekerni, még messze vagyunk, egyelőre nem fenyeget a veszély, hogy a pályaudvari biciklitárolóban hagyott kerékpárok ezrei között bóklászva kétségbeesve keressük a sajátunkat. Valami azonban megmozdult. Egyre többen fedezik föl maguknak ezt a sportot.

Nem minden kezdet nehéz

Ha hosszú kihagyás után kezd valaki ismét sportolni, de egyébként egészséges, a szív, az érrendszer és a tüdő kapacitása szinte azonnal képes megfelelni a kihívásnak. Nem így a mozgásszervrendszer, melynek passzív alkatrészei csak lassan tudnak alkalmazkodni a nagyobb terheléshez. A leggyakoribb hiba ezek túlterhelése.

Az izomláz még csak hagyján, de az izmok aktív mozgását csupán követő csontok, inak, szalagok, ízületek fokozatosság nélkül könnyen sérülnek; törnek, szakadnak. Ez csaknem minden sportra igaz, még a görkorcsolyázásra vagy a mindenki számára a legkönnyebben elérhető és elvileg veszélytelen kocogásra is.

A kerékpározásnál nagy előny, hogy a mozgásszervrendszer passzívan mozgó részeinek terhelése meglehetősen kicsi, hiszen a testtömeg hetven százaléka a biciklinyergen nyugszik. Ezért a gyorsan felpörgő szív- és érrendszer ellenére sem áll fönn a sportsérülések veszélye. Emiatt ajánlható nyugodt szívvel túlsúlyosaknak, ízületi betegeknek is.

Élettanilag ideális

A hajtás váltakozó, aszimmetrikus mozgás. A pedál lenyomásakor az alsó hátizomzatból az egyik oldali izmok megnyúlnak, a másik oldaliak megfeszülnek. Az izomorsók érzékeny kis receptorai jól mérik az izmok hosszát, és jeleznek, ha a másik oldaltól ellentartást kérnek. Ezt a fajta harmonikus munkát és edzést egyetlen más sport sem tudja biztosítani az érintett izomcsoportoknak.

A tekerés erősíti a szívet, a keringést, csökken a káros koleszterin szintje, hatására megszaporodnak az immunrendszer védekezésben fontos fehérvérsejtjei. Csökkenti a stresszt, nagyon jó zsírégető, kiválóan fogyaszt, amennyiben az energia-bevitel a felhasználás alatt marad.

Már az is sokat számít, ha naponta tíz percet kerekezünk a munkahelyig és vissza. Míg a kezdő futók már néhány méter után kifulladnak, a kerékpározók kényelmes, egyéni tempóban órákig tudnak hajtani.

Fáj, zsibbad, bizsereg?

Sportorvosi szemmel szemügyre véve a bringásokat kitűnik, hogy mintegy nyolcvan százalékuk túlságosan alacsonyan ül. Valószínűleg azért, mert a nyeregmagasságot úgy állítják be, hogy megálláskor biztonságosan leérjen a földre a lábuk, ez azonban csak a gyerekeknél helyes szempont. A nyereghez túl közeli pedál miatt az ember kénytelen a térdekkel hajtani. Ez fárasztó, megrövidíti az izmokat, hosszú távon pedig a térdízület kopásához vezet.

A tartás akkor helyes, ha egyenes felsőtesttel ülve a nyeregben a sarok a pedálon nyugszik, és a pedál alsó állásában a láb nyújtva van. Ha a leszállás gondot jelent, akkor érdemes rövidebb túrákra is alkalmas, úgynevezett városi biciklit választani, mert ennek pedálja és váza alacsonyabb, így kényelmes le- és felszállást biztosít.

A második leggyakoribb hiba, hogy a csaknem vízszintesen előre dőlő felsőtest rendkívüli módon megterheli a hátgerincet és az ágyékcsigolyákat, a teljesen függőleges felsőtest izmai viszont túlságosan ellazulnak, így nem képesek tompítani azokat az ütéseket, amelyeket a buckák és huplik mérnek a csigolyákra. A hátfájást és gerincbántalmakat megelőző tartás tehát az enyhe előre dőlés. A kormány legyen a nyereggel egy magasságban vagy kissé feljebb. A túrabiciklik eleve így vannak kiképezve.

A ideális kerékpár

A jó vázmagasság a lábszár belső hossza mínusz 28-35 cm között mozog. A kormány vállszélességű vagy csak kicsit szélesebb. A biciklisek nyűgjei leggyakrabban a nyereg miatt jelentkeznek. Nyom, kidörzsöl, fájdalmat okoz, ha aznap nem is, másnap mindenképp. A nyereg megfelelően párnázott és puha, se túl keskeny, se túl széles ne legyen. Érdemes többet kipróbálni.

Még ha tökéletesen kényelmes nyeregre sikerült is szert tennünk, és az érzéskiesésnek nyomát sem észleljük, az altestre akkor is külön oda kell figyelni. A női szemérem-tájék és a férfi ágyéki területe, külső nemi szervei egyébként hasonló okból és hasonlóképpen érzékenyek. Időnként föl kell állni a nyeregben, és kifejezetten egészséges a fészkelődés. A varrás nélküli, nem dörzsölő és nem túl bő, de nem is szoros biciklis nadrág ugyancsak mindkét nemnél elengedhetetlen.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Máriáss MártaHáziPatika.com2012. június 6.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Még ez is?!

Ötven felett nem változik semmi..., ami addig ne lett volna változóban. Nem arról van szó, hogy ha elfújod azt az 50. gyertyát, akkor valami átbillen, mint a libikóka a játszótéren. (x)

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések