Hogy kerültem ide, és merre menjek?


2012. április 24. | Forrás:  Olcsóbbat.hu

Ismeretlen vagy gyorsan változó környezetben nehéz a tájékozódás, főleg azoknak az idős embereknek, akiknek a memóriája és a látása is meggyengült. A GPS segítségével ők is bátrabban és szabadabban mozoghatnak.

A biztonság roppant fontos az ember életében, minden korosztály arra törekszik, hogy feltérképezze környezetét és ott magabiztosan tudjon mozogni. A kisgyereket szülei féltő tekintete, a felnőtteket magabiztosságuk óvja a váratlan helyzetektől. Idős emberek azonban az öngondoskodásuk csorbulásának és tehetetlenségük növekedésének élik meg, hogy egyre nehezebben és bizonytalanabbul közlekednek. Számukra nehezen feldolgozható, sőt elbizonytalanító, hogyha a rég megismert és megszokott utcakép megváltozik: megszűnik a kapualjban működő üzlet, átnevezik az utcákat, kivágják az öreg fákat, átépítik az utat és a járdát. Vagy ők maguk elköltöznek, új környezetbe kerülnek. Az ismeretlen bizonytalansága helyett inkább azt választják, hogy a négy fal között maradnak. Ezt a bezárkózást gyakran követ lelki bezárkózás is.
A GPS, a műholdas helymeghatározó rendszer és eszköz nagy népszerűségre tett szert a fiatalok körében, szinte száműzte a térképeket. Az útvonaltervezővel könnyen és biztonságosan el lehet jutni egyik pontból a másikba akár autóval, akár gyalog közlekedünk. A GPS, bár igen trendi elektronikai eszköz, nem csak a fiatalok játékszere. Az idősebb korosztály közlekedését és mindennapi életét is tudja segíteni, illetve megadja a szabadságot, amire az idős ember vágyik.
A GPS bármely napszakban és a föld felszínén bárhol használható. Városban és erdei ösvényen egyaránt. Nagy előnye, hogy nemcsak egy megtervezett útvonalon tud végigvezetni, hanem a pontatlanul végrehajtott utasításokból adódó eltérést is korrigálni tudja úgy, hogy közben az aktuális helyzetet a célállomáshoz viszonyítja. Azaz ha eltévedünk, akkor sem vesztünk el, mert a GPS segít megtalálni a helyes utat. Ha kell, számtalanszor újratervezi az útvonalat.
Idős emberek számára a GPS jól használható városban, még akkor is, ha a megszokott útvonalon közlekednek, mert növeli a biztonságérzetet. A GPS városon kívül is működik, ezért kirándulásokhoz is tökéletes segítség. Utóbbi esetben csak arra kell figyelni, hogy a kirándulás ne legyen hosszabb, mint a készülék üzemideje hálózati áramforrás nélkül; és célszerű nagy ráhagyásokkal számolni az időt. A GPS készülékek könnyen használhatóak, kezelésük gyorsan elsajátítható.

Forrás:Megjelent:
Olcsóbbat.hu2012. április 24.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az egészségpénztárakról jogász szemmel

Ha a kötelezően előírtakon túl szeretnénk gondoskodni arról, hogy egészségünket minél tovább megőrizzük, illetve baleset vagy betegség esetén jövedelem-kiesésünket kívánjuk csökkenteni, a következő fejezetekben vázolt lehetőséget érdemes megismernünk.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések