Hitek és tévhitek az ízületekről


Szerző: Szabó Emese
2012. január 11. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Az ízületi problémákkal és kezelésükkel kapcsolatban sok hiedelem és tévhit él a köztudatban. Dr. Apáthy Ágnes reumatológus segítségével megnéztük, melyek ezek.

Elnyomni tilos?
Ízületi panaszok esetén sokan elutasítják a fájdalomcsillapítókat, mondván, hogy ezek úgyis csak elfedik a panaszokat, így inkább nem mérgezik magukat feleslegesen. - A felesleges gyógyszerszedés valóban nem jó. Azonban akut, erős fájdalom esetén igenis helyénvaló a megfelelő fájdalomcsillapítás, mert ezzel elejét vehetjük a másodlagos károsodásoknak - például az izomgörcsnek, a lágyrész-zsugorodásoknak, az ízületi mozgás beszűkülésének. A gyógyszerek megakadályozzák, hogy az akut fájdalom krónikussá váljon, amit aztán sokkal nehezebb a szokványos fájdalomcsillapítókkal megszüntetni. A hirtelen jelentkező fájdalmat minél előbb csillapítsuk, de ha a fájdalom csökken, feleslegesen már ne szedjük tovább a gyógyszert - hangsúlyozza Apáthy doktornő, hozzátéve, hogy a fájdalom enyhítésére a problémamentes gyógytorna érdekében is szükség lehet.
Két legyet egy csapásra?
Kérdés az is, hogy milyen fájdalomcsillapítót szedjünk. A leggyakrabban alkalmazott nem szteroid gyulladáscsökkentők nem igazán jók, ugyanis a csípő-, térd- és bokaízületekkel kapcsolatos panaszok hátterében leggyakrabban kopásos elváltozás, nem pedig gyulladás áll. - Ez esetben értelemszerűen nem a gyulladást kell csökkenteni, hanem a kopásos elváltozás okozta fájdalmat csillapítani. Erre pedig a gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók nem a legjobbak, mert azoknak enyhébb a fájdalomcsillapító hatásuk. Emiatt sima kopásos fájdalom esetén nem gyulladáscsökkentőt, hanem megfelelő erősségű, "hagyományos" láz- és fájdalomcsillapítót érdemes alkalmazni - mondja reumatológus szakértőnk.
Fáj, ezért kíméljük?
Sokan azt hiszik, hogy a fájó ízületeket kímélni kell, pedig erről szó sincs. - Tagjainkat csak akut esetben kell pihentetnünk, ezt leszámítva a mozgás létszükséglet. Aki például térdfájdalma miatt három-négy hétig kíméli a térdízületeit és nem terheli meg a lábát, annak a combizma szépen "elfogy", a térde esetleg rossz helyzetben "zsugorodik". Ezután hiába kenegeti krémmel és hiába szed csodavitaminokat, izomzat híján az ízülete egyre jobban károsodik - figyelmeztet a doktornő, majd hozzáteszi, hogy ilyenkor van nagy szerepük a gyógytornászoknak, akik megtaníthatják nekünk az ízületi panaszokat enyhítő, otthon is elvégezhető mozdulatokat.
Csodák márpedig nincsenek?
Újra és újra föltűnnek olyan csodaszerek, módszerek és készülékek, amelyeket alkalmasnak titulálnak az ízületi panaszok kezelésére. - Ezek közt akadnak olyanok, amelyeknek elméletileg jó hatásuk is lehet, tipikusan ilyenek a mágnesek. A gond ugyanakkor az, hogy az alternatív eljárások hatásosságát rendszerint nem támasztják alá meggyőző tudományos vizsgálatok. Annyi biztos, hogy a "csodaszerek" pszichésen elősegíthetik a gyógyulást. Ezért csak olyan készítményt válasszunk ízületi panaszaink enyhítésére, melynek hatékonyságáról személyesen vagy hitelt érdemlő forrásokból meggyőződtünk.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Szabó EmeseNők Lapja Egészség2012. január 11.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A testedzés hatása az öregedésre

A mondás úgy tartja, hogy annyi évesek vagyunk, ahány évesnek érezzük magunkat. Mi is az a biológiai életkor? Kitolható-e az öregedés folyamata? Milyen hatással van testünkre a fizikai aktivitás?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések