Hátrahajló méh? Ne hagyjon fel a sporttal!

A legtöbb nő kétségbeesik, amikor egy nőgyógyászati vizsgálaton elhangzik a diagnózis: "magának hátrahajló méhe van". Az ijedelem csak fokozódik a közlést követő magyarázat során.

A legtöbb tanítványomnak ugyanis a következőket kellett hallania: „nem fog teherbe esni vagy csak nehezen, görcsös lehet a menstruációja, és esély van arra, hogy idős korra lesüllyed majd a méhe”. Sok nő ettől csökkent értékűnek érzi magát, el sem merik mondani a partnerüknek. Ezek a nők gyakran szoronganak, attól tartva, hogy nem lesz gyerekük. Ha tényleg görcsöket élnek meg a ciklus során, eszükbe sem jut, hogy megszabadulhatnának ettől. Azt gondolják, hogy valami véglegesen helyrehozhatatlan a testükben.

Körülbelül húsz éve tűnt föl a tanítás során, hogy milyen gyakori a csoportjaimban a hátrahajló méh. Miután a nők kérdőívet töltenek ki a Kriston Intim Torna során, módomban állt sok hátrahajló méhtestű nővel megismerkedni. Feltűnt, hogy közülük milyen sokan jöttek kismamaként. Olyanok is, akik az orvosi diagnózis hatására nem vették komolyan a fogamzásgátlást, és így lettek állapotosak. Volt olyan csoportom, ahol a nők 80 százalékának volt az átlagtól eltérő méhteste...

Az átlagosnak, egészségesnek minősített méh a hüvely síkja elé billen. Ez olyan állás, mint amikor függőlegesen tartott alkarunkat a hüvely síkjának tekintjük, a tenyerünket pedig a függőlegestől lefelé billentjük 45 fokban. Ez utóbbit képzeljük el a méhnek. Ezt tekintik a szakemberek átlagosnak. Persze tényleg ez a gyakoribb. De orrunk, fülünk, lábunk is eltér a többiekétől, és ettől még jól funkcionálhat.

Így van ez a hátrahajló méh esetében is. Amennyiben kézfejünket a függőleges közelébe emeljük, el is tudjuk képzelni. Egyetlen kóros állapota van a hátrabillent méhtestnek, amikor egészen hátracsuklik a bélre, de ez nagyon ritka, és olyan tünetekkel jár, hogy az már orvosi kezelést igényel.

Fontos tehát leszögezni: a hátrahajló méh egészséges testi verzió. Nincs ok-okozati kapcsolatban a megfoganás képességével és a menstruációs görccsel. A méhsüllyedés azonban reális veszély hátrahajló méh esetén, de csak akkor, ha nem védi a nő.

Mi okozza a süllyedést? Legfőbb kiváltó oka a hüvely tartóerejének a csökkenése. Ez edzés hiányában, szexuális örömtelenség esetén, illetve szülés után szokott a leggyakrabban bekövetkezni. A másik tényező: a föntről jövő terhelés. Ilyenek azok a terhelések, melyek során nagy súlyokat emel, tol, húz a nő. Ez nem csupán a háztartási és más munka végzése során fordulhat elő, hanem akkor is, amikor a sporttal éppen védeni akarjuk a szervezetünket, az egészségünket.

Mit kell kerülni hátrahajló méh esetén?

Érdemes kiiktatni az emeléssel, húzással, tolással, ellenállással, súllyal végzett sorozatos mozgásokat. Javasolt kerülni a légzésvisszatartással végzett testedzést, mert annak során is lefelé terhelődik a méh. Mindez csak a függőleges testhelyzetre vonatkozik. Ekkor az történik, hogy a gyenge hüvelyfal nem képes megtámasztani a méhtestet, és az a gyakori erőbehatásnak engedve hamarabb süllyedhet be a hüvelybe. Ez utóbbi tünet sokáig még az orvosnál sem derül ki, mert vízszintes testhelyzetben vizsgálva a méhszáj megereszkedése nem észrevehető.

Amennyiben megereszkedik a méh, fájdalommal jelezhet aktus során, egy mély behatolásnál. Később húzóérzés jelentkezhet a lágyékban, a szeméremajkakban, a derékban. Érdemes tudatosan védeni a női szerveket sport közben. Ekkor válik igazán érthetővé a Testreform® szlogenje: „Kívül formál, belül óv”. A hátrahajló méh egészsége megtartható, de ennek érdekében érdemes óvni, kizárólag női szervezetnek megfelelő mozgásokkal. A sport öröméről azonban nem kell lemondani!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők estére fokozatosan összeesnek, de addig még néhol - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet néhol élénk széllökések kísérik. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra