Hanyatt, oldalt, hason?


2012. november 2. | Forrás:  Medipress - 50plusz.hu

Tíz ember közül kilenc minden éjszaka ugyanabban a testhelyzetben alszik. Ez ugyanolyan fontos, mint az alvás időtartama, illetve minősége. Szakértők összegyűjtötték a leggyakoribb pózok előnyeit és hátrányait.

Oldalt - jó a refluxbetegség ellen, rossz a ráncosodás szempontjából.

A szakértők véleménye:
A stabil oldalfekvéshez hasonló testtartás csökkenti a gyomorsav visszaáramlást és elősegíti az emésztést - állítja Jim Horne, a Loughborough Egyetem professzora. A gyomor és a nyelőcső találkozásának gyengesége által okozott gyomor-nyelőcső reflux betegség visszaszorításának kulcsa az, hogy a bal oldalunkon feküdjünk. Egy philadelphiai kórházban végzett kutatás azt mutatta, hogy a jobb oldalukon fekvő gyomorégésben szenvedő betegek esetében hosszabb ideig tartott a gyomorsav kiürülése a nyelőcsőből, mint a bal oldalukon fekvő betegekben.
Az oldalt alvás viszont fokozott nyomást gyakorol az orr csücskétől a száj széléig húzódó nevetőráncokra. Attól függően, melyik oldalunkon alszunk, azon az oldalon a nevetőránc mélyebb és kifejezettebb lehet, mert az arc a párnához nyomódik.
Tanács:
Ha a bal oldalon fekvés nem segít, a gyomorégés és az emésztési zavarok ellen az ágy fejrészét is megemelhetjük, hogy a felsőtestünk magasabban legyen, mint a gyomrunk. Így a gravitáció lent tartja a gyomorsavat. A selyempárna puha anyaga pedig csökkentheti a ráncosodást.

Hanyatt - jó az ízületi gyulladás ellen, rossz az asztma, a horkolás, az alvási apnoé és a szív egészsége szempontjából.

A szakértők véleménye:
A háton fekvés jó választás az ízületi gyulladásban és ízületi fájdalmaktól szenvedőknek, mivel így a súly egyenlően oszlik el az egész testükön, anélkül, hogy külön valamelyik területet nyomná - mondja Sammy Margo fizioterapeuta.
Ez az alvási póz azonban köztudottan kiváltja a horkolást, különösen túlsúlyos felnőttek esetében, akikben a nyak elülső részén lévő plusz zsírmennyiség felerősíti a garat elernyedését. Még súlyosabb állapot az alvási apnoé, amikor a garat teljesen elzáródik, ezzel a légzés ideiglenes leállását okozva legalább tíz másodpercre. Dr. David Eccleston birminghami családorvos szerint kutatások bizonyítják, hogy a háton alvók vérének oxigénszintje alacsonyabb, ez különösen szív- és tüdőbetegek esetében okozhat problémát.
Tanács:
Ha ez a kedvenc alvási testhelyzetünk, mindenképpen ruházzunk be egy kemény párnára. A nyak és a tarkó alátámasztásának hiánya a nyak és a váll izmainak feszültségét okozhatja, ami fájdalmat vált ki.

Hason - jó a horkolás ellen, rossz a fogcsikorgatás, fájdalom és kézzsibbadás szempontjából.

A szakértők véleménye:
A hason fekvés meggátolja a horkolást, mert a garat nem ernyed el a gravitáció hatására. Ha azonban csikorgatni szoktuk a fogunkat, azt ez a póz súlyosbíthatja. Ráadásul ez a testhelyzet idegi rendellenességeket is okozhat a felsőtestben. A nyak és a gerinc nem egyenes vonalú elhelyezkedése növeli az idegi nyomás valószínűségét, különösen idősebb emberekben.
Tanács:
Érdemes habszivacs matracot használni, mert ez felveszi testünk alakját, így jobb alátámasztást nyújt gerincünknek.

Magzatpóz - jó a derékfájás ellen, rossz a nyaki fájdalom és a fejfájás szempontjából.

A szakértők véleménye:
Ez a legelterjedtebb alvási testhelyzet, segít ellensúlyozni a hát és a derék terheléséből eredő problémákat. Sammy Margo szerint a magzatpózban alvás megszünteti a csigolyákra nehezedő nyomást. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a nyak egy vonalban legyen a test többi részével, nehogy túlzott nyomás nehezedjen a nyaki izmokra és idegekre, mert az fej- és nyakfájást okozhat reggelre.
Tanács:
Érdemes olyan párnát választani, amely pontosan kitölti a váll és a nyak közötti űrt. Ha magzatpózban fekszünk, megfelelő alátámasztás esetén a gerinc és a nyak egyenes vonalat alkot.

Összebújva - jó a stressz csökkentésére, de fájdalmat okozhat.

A szakértők véleménye:
Egymás karjaiban feküdni feltétlenül megerősíti a kapcsolatot két ember között. Dr. James Coan tanulmányából az is kiderült, hogy a testi érintés még alvás közben is csökkenti a stresszt férfiakban és nőkben egyaránt.
Ez a testhelyzet azonban olyan pózba kényszeríti testünket, amely súlyosbítja a meglévő ízületi és izomfájdalmakat.
Tanács:
Sammy Margo szerint egy ágyban alváskor önzőnek kell lennünk alvási körülményeinket tekintve. Olyan kezdőpozíciót válasszunk, amely kényelmes számunkra, még akkor is, ha emiatt marad némi fizikai távolság.

Forrás:Megjelent:
Medipress - 50plusz.hu2012. november 2.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Így kezelhetjük a visszérproblémákat

Ha már kialakultak a visszeres problémák, a betegség súlyosbodásának és a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében érdemes mielőbb megkezdeni a kezelést. A legjobb eredmény általában a terápiás lehetőségek kombinációjával érhető el.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések