Hangulatjavító ételek


Szerző: Bitai Sándor
2013. január 9. | Forrás:  50plusz.hu

Ételeink közvetlenül hatást gyakorolnak életünkre: energiával töltenek fel, befolyásolják alakunkat, egészségi állapotunkat, kondíciónkat. De nemcsak testünkre hatnak, hanem lelkünkre is.

Az többé-kevésbé mindenkit befolyásol, ha nagyon éhes vagy jóllakott: előbbi esetben türelmetlenebb, ingerlékenyebb, figyelmetlenebb lehet a szokásosnál, legalábbis jobban kell fegyelmeznie magát, míg utóbbi esetben például álmosság lepheti meg.
De vannak bizonyos ételek, amelyekről nem általánosságban, hanem pontosan tudható, hogy milyen hatással vannak lelkiállapotunkra. Aki megfogadja tanácsainkat, és ezeket fogyasztja télen, az búcsút inthet a nyomott kedélynek.

Csokoládé, a csodaszer

A csokoládéról köztudott, hogy igen alkalmas a megingott lelki egyensúly helyrebillentésére. Ki ne kapott volna be már egyszer-kétszer némi csokit, hogy oldja a stresszt vagy felvidítsa megát, amikor csalódás érte? A csokoládéban lévő cukor és kakaóvaj gyorsan hasznosítható energiaforrás az agy számára, a magnézium kioltja a sötét gondolatokat. Feniletilamint is tartalmaz, amelyet maga az agy is termel mint természetes antidepresszánst. De a csokoládéfogyasztás az endorfin termelődését is serkenti. A csokoládé alakformáló hatásáról viszont nem mondható, hogy jótékony lenne, úgyhogy ebből a szempontból erősen ajánlható a mértéktartás, mondjuk: legfeljebb három kis kocka naponta.

Mint hal a vízben

Aki tartósan úgy akarja érezni magát, mint hal a vízben, az sűrűn egyen halat. Közismert tény, hogy a halzsír nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, az pedig igen jó hatással van a lelki egyensúlyra, míg ellenben, ha szervezetünk nem kap elegendő omega-3 zsírsavat, az hangulatingadozáshoz vezet.

Mosolyog, mint egy banán

Tudta, hogy Ausztráliában a banánt a jókedv gyümölcsének tartják? Nem ok nélkül! Ebben a gyümölcsben több, kifejezetten hangulatjavító anyag is megtalálható. Ilyen például a boldogsághormonnak is nevezett dopamin vagy a triptofán, amely elősegíti a szerotonin termelődését. Kicsit kedvetlen? Egyen meg egy banánt, és meglátja, mindjárt jobb lesz!

Popeye példája

A régi rajzfilm híres tengerésze köztudottan attól olyan izmos, hogy minden képzeletet felülmúló mértékben kedveli és falja is a spenótot. Lenyűgöző méretű izmokat ugyan nem várhatunk ettől a levélzöldségtől, de az igaz, hogy bőséggel tartalmaz lelki egyensúlyunk szempontjából is fontos anyagokat. Az A- és a C-vitamin nélkülözhetetlen a stressz leküzdéséhez, a B6, B9 és B12 vitamin is segít abban, hogy mosolygós kedvünk legyen. Éppen ideje lenne, hogy a magyar konyha se csak főzelékként ismerje el ezt a növényt, amely másutt értékes eleme a kiegyensúlyozott étrendnek.

Koncentrált védelem

Az aszalt és szárított gyümölcsök általában igen gazdagok magnéziumban, erről az elemről pedig már korábban is úgy emlékeztünk meg, mint a stressz és a nyugtalanság egyik ellenszeréről. Jó példaként az aszalt sárgabarackot, illetve a diót említjük meg. Utóbbi bőséggel tartalmaz B6-vitamint is, amely úgy nyugtatja idegrendszerünket, hogy elősegíti az álomhozó melanin termelését.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bitai Sándor50plusz.hu2013. január 9.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések