Hagymát is hagymával...

Ki ne ismerné azt a klasszikusnak számító mondatot, amely a Hyppolit, a lakáj című filmben hangzott el? Érdemes komolyan venni, hiszen a hagyma nemcsak a legkitűnőbb fűszere a magyar konyhának, hanem alapanyag is, amelyből ízletes ételek készülhetnek.

Nem túlzás azt állítani, hogy a hagyma a világ legegészségesebb növénye. Több mint tízféle betegségre tartják gyógyírnak nemcsak a népi gyógyászatban, hanem az orvosi gyakorlatban is. Bátran egyen nyers újhagymát, lilahagymát, póréhagymát, zöldhagymát, gyöngyhagymát és salátahagymát (ez utóbbi hatalmas méretűre növekszik, a héja is hófehér és az íze enyhén édes, nem kellemetlen az illata, és nem csípős)! Nagyon ízletes köret vagy mártogatni való a sült hagyma, amely úgy készül, hogy a karikákra vágott és lisztben megforgatott hagymát bő olajban addig sütöm, amíg aranybarna nem lesz.

Finom és olcsó meleg szendvics: másnapos, szikkadt kenyeret vagy péksüteményt vajjal megkenek, megsózom, megborsozom, bőven teszek rá hagymaszeleteket vagy -karikákat, és kevés reszelt sajttal meghintve, megsütöm.

A párolt vöröshagyma serpenyőben, nagyon kevés zsiradékon, reszelt szerecsendióval, sóval és kevés borssal fűszerezve készül. Héjában főtt krumplival vagy friss kenyérrel nagyon ízletes és olcsó vacsora.

Végül hadd osszam meg Önökkel egy csodálatos hagymaköret receptjét: személyenként 2 nagy lilahagymát hámozás után négybe vágok úgy, hogy ne vágjam el teljesen. Kissé széthúzom, majd a vágatokba beletömködök egy-egy szeletke fűszeres vajat. (A vajat összekeverem sóval, borssal, zúzott fokhagymával és tetszés szerinti zöldfűszerrel.) Az ily módon előkészített hagymát sóval bőven beszórt kis tepsire rakom, és a forró sütőben 15-20 percig sütöm.

Hagymás tippek

A zöldhagyma egy hétig eláll, ha megtisztítják, megmossák, és nejlonzacskóba csomagolva tartják a hűtőszekrényben. A zöldjét érdemes vásárlás után azonnal levágni, megmosni, leszárítani, alufóliába szorosan betekerni. Zöld szárát kár eldobni, mert jól megmosva és péppé turmixolva ízesítőnek és színezőnek is használható. A szárban ugyanannyi vitamin található, mint a hagymában.

Ha hagymaszagú az edény, öntsön bele ecetes vizet, és a sütőben forralja negyedóráig! Kevés citromlével bedörzsölve könnyedén "szagtalaníthatja" a kezét, ha hagymaszagú.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra