Ha nem jut eszébe...

Memóriagondok menopauza idején


Szerző: Hámor Éva
2013. március 8. | Forrás:  HáziPatika.com

Elfelejtettem, nem emlékszem, mit beszéltünk meg. Felírtam a noteszembe, de azt sem találom. Szétszórt, rosszkedvű vagyok egy ideje. Talán már a memóriámmal is gondok vannak?

A nők 15-25 százaléka mindenféle menopauzához kapcsolódó tünet nélkül jut el a változó korba. A kevésbé szerencsések arról panaszkodnak, hogy a menopauzális tüneteknek se szeri, se száma. Kevesen rangsorolják, melyik a legkellemetlenebb közülük, de sokan az emlékezőtehetség romlását tartják a legaggasztóbbnak.
A zavaros gondolkodás, a koncentrálási probléma, a rövid távú memóriavesztés általában átmeneti tünetek, de átmenetileg is nagyon zavaróak lehetnek. Nem beszélve arról, hogy a jól tájékozott nő azonnal az időskori elbutulásra, az Alzheimer-kór kialakulására gondol, hiszen azt is tudja, hogy a betegség előfordulása az idősebb nők körében gyakoribb, mint a férfiaknál.

Nem kell megijedni

Szakértők szerint a rövidtávú memóriazavar a stresszen és az alváshiányon kívül az életkornak tudható be, ami egy normális folyamat. Egy kísérletben 40-60 éves, az úgynevezett premenopauza korában levő nőket vizsgáltak, felmérték emlékezőképességüket, hangulatukat, szellemi állapotukat, valamint ösztrogénszintjüket. Kiderült, hogy a memóriájukkal általában nem volt komolyabb baj, független volt az ösztrogén szinttől és attól a szubjektív érzéstől, hogy az illetőnek romlott az emlékezőtehetsége.

Az emlékezőtehetség romlására panaszkodó nők inkább hangulatuk és szorongásaik miatt teljesítenek rosszabbul. A szorongás és a depresszió megnehezíti az új információk feldolgozását, tehát az információ befogadásával, nem pedig a felidézésével van a probléma. A gondokat inkább a szorongás okozza, semmint a memóriavesztés. Mégsem zárható ki teljesen a hormonok befolyása a szellemi tevékenységre, ugyanis azok a nők, akik hormonpótló terápiában részesülnek, és nem szenvednek a hőhullámoktól, alvászavartól, és egyéb kellemetlen tünetektől, természetesen jobban képesek koncentrálni.

Egyes kutatási eredmények szerint az Alzheimer-kór egyik oka lehet az agyi vérerek krónikus károsodása, tehát tágabb értelemben érbetegségről van szó. Mindebből azt a következtetést vonják le, hogy ha a hormonok kedvezően hatnak az erekre, akkor a megelőzést szolgáló hormonszedés elvileg az Alzheimer-kór kialakulását is kedvezően befolyásolhatja. Ez a feltételezés jelenleg még vita tárgya.

Nem betegség

A menopauza természetes folyamat, a nők nagy része mégis fizikai, érzelmi és memóriával összefüggő panaszokkal küszködik, ami érthető, mert a menopauzális tünetek nagyon is valódiak. Ez a korosztály meglehetősen sok stressznek van kitéve. Aggódnak állásuk esetleges elvesztése miatt, szorongásra adhatnak okot idős szüleik vagy éppen unokáik. Rengeteg mindenre kell figyelniük, ezért talán jó hír számukra, hogy a memóriaproblémák az esetek többségében nem az elbutulás kezdetét jelentik.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hámor ÉvaHáziPatika.com2013. március 8.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Így kezelhetjük a visszérproblémákat

Ha már kialakultak a visszeres problémák, a betegség súlyosbodásának és a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében érdemes mielőbb megkezdeni a kezelést. A legjobb eredmény általában a terápiás lehetőségek kombinációjával érhető el.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések