Ha eljön az idő...

Szeretteink betegségeinek lelki feldolgozása

2. / 2 oldal


Szerző: Dr. László Klára, szociológus
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Nagy valószínűséggel mindannyian két családnak vagyunk a tagjai életünk során. Az egyik, a minket kibocsátó családunk, ahová születünk, ahol felnevelkedünk. A másik család, amit mi alakítunk, ahová utódaink, gyermekeink, unokáink születnek.

Ha szerettünk nem velünk él, még a legodaadóbb érzések és gyakori kapcsolattartás mellett is óhatatlan a lelkiismeret furdalás. Hiába tudjuk, hogy jó helyen van testvérünknél, rokonunknál, hogy fizikai ellátása gondos és tisztességes, érezzük, hogy a mi lelki közelségünk hiányzik, a napi kapcsolat apróságai elmaradnak. Különösen nehéz ez akkor, ha nem is egy településen élünk. Ezt a lelki terhet enyhíthetjük, ha kialakítunk egy állandóan ismétlődő, rendszeres kapcsolatformát. Például a nap ugyanazon szakaszában ismételt mobiltelefon-hívást. És ha tehetjük, persze gyakran látjuk személyesen is.
Az otthonában egyedül élő, idős hozzátartozónk betegsége féltéssel, félelemmel, szorongással tölt el. Tudjuk, hogy legjobb lenne magunkhoz venni, de legtöbb esetben ez nem lehetséges, hiszen kicsi a lakás, az egész család dolgozik, nem tudjuk megoldani az egész napos felügyeletet. Ápolónőt keresünk, bentlakásos intézményt, de mindvégig bujkál bennünk a szégyen, a kétely hogy jó gyerekei, unokái vagyunk e felnevelő szeretteinknek?
Kórházba kerülő szeretteinkkel kapcsolatos lelki terheink látszólag kisebbek, mint az előző esetekben. Valójában, mivel idős betegekről van szó, talán ekkor a legmagasabb a szorongásunk foka, mivel a kórházba kerülés legtöbbször a betegség súlyosbodását jelenti és ez megnöveli bennünk a közeli hozzátartozónk elvesztésétől való félelmet. Az a rövid idő pedig, mikor látogatáskor találkozunk az aggódás elrejtésének, a mosolyoknak, a nyugalom látszatának az ideje. Sok erőt kíván ez a helyzet is.

Hogyan birkózzunk meg szeretteink betegsége miatti lelki terheinkkel?

A fájdalom, a harag, a lelkiismeret furdalás, a féltés és még a szorongás is természetes velejárói emberi életünknek, közeli családi kapcsolataink megélésének. Éljük át ezeket, ne tartsuk különösnek! Ne szégyenkezzünk! Lelki terheinket osszuk meg családtagjainkkal, gyermekeinkkel. Emlékezzünk együtt szeretteink egészséges korszakára, beszélgessünk sokat egymással, vele, vagy csak üldögéljünk szeretteink mellett, s egy-egy érintéssel, simogatással oldjuk, enyhítsük közös fájdalmunkat. Beteg szeretteink mosolyát vigyünk magunkkal.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. László Klára, szociológusHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ami az időseket sújtja...

"A magány se nem jó, se nem rossz, hanem felerősíti az érzelmeket. A boldog magányos nagyon boldog, a szomorú magányos rendkívül szomorú."- vélekedik Tonino Capone, olasz filozófus.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések