Gyümölcslevek gyógyító ereje

A gyümölcslevek nemcsak a szomjat oltják és hűsítenek, de áldásos hatásukról sokkal kevesebben tudnak, mint arról, hogy nagy mennyiségben fogyasztva ronthatják a fogakat, és még hizlalhatnak is.

Grapefruitlé: fogyni segít

Hatékonyabb anyagcserét eredményez, így gyorsabban bontja le a szervezetben felhalmozódó cukrokat - hasznos segítség egy fogyókúra alkalmával. Egy amerikai tanulmányban a grapefruit előnyeit vizsgálva 100 elhízott embert három csoportra osztottak: az egyik csoport minden étkezés előtt kapott egy fél grapefruitot, a másik egy pohár grapefruitlevet, míg a fennmaradó egyharmad semmit. 12 hét elteltével a legkevesebb súlycsökkenést a grapefruitot nem fogyasztók csoportjában mérték. A grapefruitlé segít még a sejtek számára nélkülözhetetlen energiavegyület Q10-koenzim felszívódásában. Növeli bizonyos gyógyszerek rákellenes hatását is.

Áfonyalé: húgyúti fertőzésekre

Az áfonyalé a húgyúti fertőzéseket okozó E-coli baktérium nagy ellensége. A kutatók bebizonyították, hogy egy nyolc órán belül elfogyasztott pohár áfonyalé megakadályozza, hogy ezek a baktériumokat húgyúti fertőzést idézzenek elő. Azonban a közhiedelemmel ellentétben az áfonyalé nem kezeli a hólyaghurutot, ha a fertőzés már bekövetkezett - sőt, mert savas, valójában súlyosbíthatja a kellemetlenségeket. De növeli a szervezet HDL-koleszterin- és antioxidánsszintjét, antibakteriális hatása miatt csökkenti az ínybetegségek és a gyomorfekély kockázatát.

Almalé: Alzheimer-kór megelőzésére

Az almalé karbantartja az agy acetilkolin-szintjét, ami elengedhetetlen a memória és az agy egészségének fenntartásában. Bár a kutatást egereken végezték, a kutatók javaslata szerint napi két pohár - fél liter - almalé fogyasztása felnőtteknél is ilyen előnyökkel járhat. Magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést és az egészséges bélfunkciókat is segíti, csökkentheti a koleszterinszintet is.

Meggylé: görcs és köszvény ellen

A Northumbria Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy azok a futók, akik öt nappal a London Marathon előtt naponta kétszer ittak különösen gazdag antioxidáns-tartalmú meggylevet, sokkal gyorsabbnak bizonyultak, és kevésbé tapasztaltak izomfájdalmat, mint más társaik. Ezen kívül a meggylé enyhítheti a köszvény okozta kínos fájdalmakat is, mert segíti a szervezet húgysavürülését, melynek magas szintje felel a fájdalmas ízületi betegségért. Napi egy pohár meggylé több tápanyaggal látja el a szervezetet, mint 23 adag gyümölcs és zöldség fogyasztása. Két és fél deciliter meggylé több antioxidánst tartalmaz, mint öt adag borsó, paradicsom, görögdinnye, sárgarépa és banán.

Narancslé: szívbetegségre

A narancslé tartalmaz egy heszperidin nevű antioxidánst, amely javítja a vérerek hatékonyságát, így csökkenti a szívbetegség kockázatát. A narancslé a vesekő megelőzésére is jó. Amerikai kutatók megállapították, hogy azoknak a férfiaknak, akik napi fél liter narancslét fogyasztottak, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, mint azoknak, akik antioxidáns étrend-kiegészítőt szedtek.

Ananászlé: ízületi gyulladásra

A bromelain enzim megtalálható az ananász húsában és levében is. Segíti a szervezet emészthető fehérjéit, támogatja az emésztést, és más előnyei is vannak. Éhgyomorra beszedve a bromelain olyan gyulladáscsökkentő szerként is funkcionál, amely bizonyítottan csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat és duzzanatot. Jó még a köhögés és megfázás tüneteinek enyhítésében, hígítja a vért is, bár az orvostudomány még nem tudja, miért.

Vörösszőlőlé: memóriavesztés ellen

A napi egy pohár vörösszőlőlé jelentősen erősíti a betegek memóriáját. Szakértők szerint a szőlőben agyi teljesítményfokozó antioxidánsok találhatók. Csökkenti a koleszterint, és legalább olyan hatékony a vérrögképződés megakadályozásában, mint az acetil-szalicilsav. Több betegségmegelőző antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor és az almalé.

Sárgarépalé: vastagbélrák megelőzésére

A Newcastle Egyetem kutatói egy olyan vegyületet mutattak ki a sárgarépában, ami segít a rák elleni küzdelemben. Azok a kísérleti patkányok, akiket a falcarinol nevű összetevővel vagy hagyományos ételük mellett nyers sárgarépával tápláltak, egyharmaddal kevesebb eséllyel számíthattak a vastagbélrák kialakulásának kockázatára, mint azok a patkányok, akiknek nem adták ezt a vegyületet.

Paradicsomlé: leégésre

A likopin az az anyag, amitől a paradicsom piros lesz. Antioxidáns hatású. Az már tudományosan is bizonyított tény, hogy megvédi a bőrt a leégéstől, talán azért, mert semlegesíti a káros UV-sugárzást. A vizsgálatok szerint azok az emberek, akik több paradicsomot ettek, 33 százalékkal inkább voltak védettek a leégéssel szemben. Rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatarák kockázatát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra