Gyógyszerszedés buktatókkal

A csontritkulás elleni küzdelemben

1. / 2 oldal


Szerző: Máriáss Márta
2008. szeptember 30. | Forrás:  HáziPatika.com

Rendesen beveszi a kalciumot, s mégsem használ csontjainak? Pedig előfordulhat, mert gyógyszereink és ételeink között is felléphetnek olyan kölcsönhatások, amelyek akadályozhatják az eredményes kezelést.

Női gyógyszer, férfi gyógyszer?

Az oszteoporózis a csontanyagcsere egyensúlyának felborulása, s mint ilyenbe, sok, az anyagcserénket befolyásoló tényező beleszólhat. A nőknél a betegség hatszor gyakoribb mint férfiaknál. Ebből sejthető, hogy kialakulása nem független a nők eltérő hormonműködésétől. Az ugyan közismert, hogy a nők szervezete másképp reagál az alkoholfogyasztásra, arra mégis kevesen gondolnak, hogy az egyes gyógyszereknél is megvan ugyanez a jelenség. Nemcsak azért, mert kissé másképp működik a nők mája, a hormonrendszeri működés ciklikussága is befolyásolja némileg a gyógyszerhatásokat.

Nem véletlen, hogy egyes gyógyszerkísérletek korai szakaszában igyekeznek mellőzni a női teszt-résztvevőket. Az ideális klinikai kísérleti alany a körülbelül 70 kilós férfi. Ez többnyire nem okoz nagy eltéréseket az adagolásban és a hatásmechanizmusban, mégis gondolni kell rá, ha szokatlan mellékhatások vagy nem a kívánt gyógyhatás mutatkozik meg. E kérdésben a gyógyszerészek is segíthetnek.

Nemi hormonok a gyógyszeres kezelésben

Nőknél a szelektív ösztrogén-receptor modulátorok (SERM) alkalmazása azon alapul, hogy a csontokra és a lipid-anyagcserére úgy hatnak, mint az ösztrogének, az emlőkben és a méh szövetében lévő ösztrogén-receptorokra azonban nincsenek hatással. Ettől szelektívek. A SERM-készítmények enyhe véralvadást fokozó mellékhatásuk miatt fokozott elővigyázatosságot kívánnak meg azoktól, akiknél, vagy akiknek családjában trombózis, embólia fordult elő.

Mivel a csont lebomlását, pontosaban az oszteoklaszt sejtek működését az ösztrogének gátolják, a csontfelépülést - azaz oszteoblasztokat - pedig a progeszteron serkenti, fontos a női cikluszavarok és a női változókor hormonokkal történő gondozása. Ismeretes, hogy az ösztrogénhiány-pótlása megállítja, illetve lassítja a változókori csontvesztést. A változókori hormonpótlást (HRT = hormone replacement therapy) azonban az oszteoporózis kezelésére a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedő kockázata, és az emlőrák előfordulási kockázatát enyhén növelő hatása miatt nem javasolják.

Férfiaknál az anabolikus szteroidok közül injekció formájában a norandrostenolon decanoat havonta történő adása terjedt el.

Kalcitonin és parathormon

Mindkettő szervezetünk hormonja, fehérjék, amelyek szájon át bevéve egyszerűen megemésztődnének, ezért a bőr alá adott injekcióban vagy orrspray formájában adagolják. Többek között ezért viszonylag ritkán vetik be a csontritkulás elleni harcban. Inkább csak azoknál, akiknél más, kevésbé körülményes kezelés nem vezet eredményre. Ha az orvos még is alkalmazásuk mellett dönt, részletesen elmagyarázza használatukat. A hatóanyagot mindenképpen hűtőszekrényben kell tárolni.

Nem mindegy, mit eszünk, mit iszunk!

A klinikai vizsgálatok szerint a csontok tömegének javításában hasznosak lehetnek a flavonoidok közül az ipriflavon és a biszfoszfonátok. Utóbbiak és származékaik gátolják a csontok lebontását végző oszteoklaszt sejtek működését, csökkentik a csonttörések kockázatát.
A gyógyszerek és ételek kölcsönhatására az egyik tipikus példát pont a biszfoszfonátok szolgáltatják. Ha ezeket a gyógyszereket tejjel vagy tejeskávéval öblíti le beszedőjük, a benne lévő hatóanyag nem a csontok kalciumához kötődik, hanem a tejben lévőhöz. A kalciumsókban gazdag kristályvíz fogyasztására is oda kell figyelni, mert igaz ugyan, hogy pont a csontritkulásban szenvedőknek ajánlott, de nem mindegy, hogy milyen gyógyszert vesznek be vele. Az előbb említett okokból a biszfoszfonátokhoz pont nem ajánlott.

A kalcium-, magnézium- és vastartalmú élelmiszerek ebből a szempontból tekinthetők gyógyszernek, csak úgy, mint a gyomorvédő tejtermékek. A savmegkötők és a vérszegénységben alkalmazott egyes gyógyszerek befolyásolják a biszfoszfonátok felszívódását.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Máriáss MártaHáziPatika.com2008. szeptember 30.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Még ez is?!

Ötven felett nem változik semmi..., ami addig ne lett volna változóban. Nem arról van szó, hogy ha elfújod azt az 50. gyertyát, akkor valami átbillen, mint a libikóka a játszótéren. (x)

tovább

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések