Gyógyító színek

A színek sugárzása, rezgése befolyásolja életünket, és gyógyító hatással van testünkre, lelkünkre. Közérzetünkre és egészségünkre gyakorolt pozitív hatásukat a pszichológia és az orvostudomány is elismeri.

A színek erejét ma már több területen is tudatosan alkalmazzák. Pedig a színek önmagukban nem is léteznek, érzékelésük a szem segítségével az agyban történik, a szín tehát csupán az agy reakciója a fényre. Isaac Newton színelmélete szerint a fény különböző rezgéseket visz magával, amely rezgések aztán színekké alakulnak: a fény, miután a tárgyak felületéről visszaverődik, a tárgy anyagától függően jellegzetes színképet produkál.

Minden színnek más a rezgése és a hullámhossza, emiatt a szervezet működésére, illetve az érzelmekre gyakorolt hatásuk is más és más lehet. A színterápia számos formája elérhető. A színek hatása bizonyos helyzetekben azonnal érezhető, például öltözetünk nemcsak a többiek számára tükrözi aznapi hangulatunkat, hanem a különböző ruhákban mi is másként érezzük magunkat – mondja dr. Fogassy Katalin színterapeuta. Melyik szín mire jó?

Vörös – energetizál

A vörös szín izgalomba hoz, stimulál, felerősíti az érzelmeket, fokozza az étvágyat. Miután serkenti a vérkeringést, ideális vérellátási zavarok, vérszegénység, vashiány kezelésére. Ám nem javasolt gyulladásos tünetek esetén, valamint olyanok számára sem, akiknek magas a vérnyomása vagy szívproblémákkal küzdenek, hatására ugyanis gyorsul a szívverés. A vörös növeli az önbizalmat, erőt, energiát, dinamizmust kölcsönöz, növeli a szenvedélyt és segít a másik nem figyelmének felkeltésében. Ugyanakkor pszichológiai kutatások rámutattak, hogy vizsgáknál, előadások vagy prezentációk esetében a vörös környezet kifejezetten zavaró, mert izgatottá tesz, elvonja a figyelmet és fokozza a stresszt.

Narancssárga – felfrissít

Felfrissít, növeli a fizikai erőnlétet, mozgásra ösztönöz, enyhíti az izomfeszültséget, a görcsöket és segít elűzni a depressziót. A narancssárgát kedvelő személy jókedvű, optimista, életvidám ember benyomását kelti. A vöröshöz hasonlóan a narancs erősen hat az érzékekre, a szexualitásra és a termékenységre. Mindemellett gyógyító hatással lehet a lépre, az emésztésre, a csontrendszerre és az izmokra. Inspiráló hatása által erőt ad a változásokhoz és ahhoz, hogy képesek legyünk szembenézni az egyes problémákkal, nehézségekkel.

Sárga – inspirál

A sárga a nap színe, amely meleget sugároz, inspirál, lelkesít, stimulál. Növeli a boldogságérzet, az optimizmust, energiával tölt fel, vitalitást kölcsönöz, és jó hatással van az idegrendszerre. Pozitív hatással bír a bőrproblémákra, csontbetegségekre és a reumára, illetve hatásos lehet a gyomor, máj, epehólyag, hasnyálmirigy és lép betegségek kezelésében. Bár a gyermekek általában szeretik a sárga színt, egyes felmérések szerint intenzitása a pici babákat sírásra késztetheti, így a babaszoba falát nem javasolt sárga színűre festeni.

Zöld – megnyugtat

A természet színe rendkívül nyugtató hatással van az emberre. Tudatilag és érzelmileg is segít összhangba, egyensúlyba kerülni, valamint növeli a boldogságérzést és harmóniát sugároz. A zöld ellazít, lenyugtat, ezért kifejezetten jó kimerültségre, idegességre. Mindemellett gyógyítóan hat a szív- és tüdőbetegségekre, serkenti a vérkeringést, a túlburjánzó sejtnövekedést viszont gátolja, ezért daganatos betegségek esetén is kedvező hatású.

Kék – stabilitást sugároz

A kék a béke, nyugalom és biztonság érzését kelti. Csendességet, higgadtságot, stabilitást kölcsönöz és segít a harmónia megteremtésében. Viselete bizalmat ébreszt a másik félben, bölcsességről, megbízhatóságról árulkodik. Mivel a kék szín hűsít, így gyulladásokra, lázra is kiválóan alkalmazható. A torokra és a tüdőre is gyógyító hatással van, így javasolt asztmás betegségre, de pozitív hatást fejt fülfertőzés és fogzás esetén is. A kék szín csökkenti az étvágyat, ugyanakkor növeli a koncentrációt, ezért gyakran használják irodákban, mert segíti a kiegyensúlyozott, produktív munkavégzést.

Lila – gyulladáscsökkentő

A lila szín a bölcsességet, a méltóságot, a sikert és a jólétet szimbolizálja, viselése tiszteletet vált ki a szemlélőből. A lila nyugtató hatású, misztikus és meditatív szín, ugyanakkor rendkívül inspiráló is, így segít a fizikai, lelki és spirituális fejlődésben. A lila jó hatással van az idegrendszerre, segíti az ellazulást, ezért nagyon jó álmatlanság ellen, valamint a kékhez hasonlóan gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Fehér – gyógyír mindenre

A tisztaság, ártatlanság és a béke jelképe. Ruházatként figyelemfelkeltő, a szemlélő számára a kiegyensúlyozottság és a tisztaság hatását kelti. A fehér semlegessége révén kiemeli a környező színeket, így kontrasztként a többi szín erősítésére is használhatjuk. A fehér minden színt egyesít magában, és mivel a fehérnek van a legmagasabb rezgésszáma, a gyógyítás terén kifejezetten erős hatással bír. Szinte minden betegség kezelésében segíthet, a gyulladásos tünetektől kezdve a görcsös fájdalmakig. Mindemellett frissítő, energizáló hatása is van.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +10 °C
Minimum: +4 °C

Borult lesz az ég, majd előbb a Tiszántúlon, késő délután már a Dunántúlon is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább az északi tájakra korlátozódik a tartós eső, de délebbre kialakulhatnak záporok, a Tiszántúlon zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon az északnyugati, a délkeleti tájakon a délnyugati szelet néhol erős széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 13 és 17 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra