Gyógyító pirulák, hatóanyag nélkül


Szerző: Dienes Angéla-Bátis Dorina
2013. február 15. | Forrás:  50plusz.hu

A placebohatás ismert, a gyakorlatban viszont nem találkozunk mindenféle gyógyító vegyülettől mentes tablettákkal. Ki szedhet placebót, és ki írja fel neki? Mik a placebokészítmények? Az egészségügyben dolgozók tudják?

A placebo tabletták nem tartalmaznak biokémiai hatóanyagot, így esetleges hatásuk pszichés. A placebók működése azonban olyannyira létezik és számtalan kísérletben igazolt, hogy a gyógyszervizsgálatoknál is kötelező úgynevezett placebokontrollt végezni.

Tényleg létezik?

Ilyyenkor a páciensek egy csoportja valódi, hatóanyagot tartalmazó szert kap, a másik azonos küllemű, de a szervezetre fizikai, kémiai hatást nem gyakoroló tablettát. A két csoportban mért eredmények között számottevő különbségnek kell lennie ahhoz, hogy a gyógyszert hatásosnak minősítsék.
Gyakran egy harmadik kontrollcsoport is részt vesz az ilyen természetű kísérletben, ők azonban semmit sem kapnak, így is nyilvánvalóvá válhat, hogy létezik a placebohatás. Természetesen a kísérletet vezető személy maga sem tudja, hogy melyik gyógyszeres levélben mely készítmény található, nehogy akaratlanul, akár csak gesztusaival, nem verbális üzenetekkel befolyásolja az eredményt.

Nemcsak pirula

A hatástalan tabletták ereje sokszor döbbenetes. Elegendő azokat elménknek a problémamegoldással társítania, és máris hatnak. A tanulmányok szerint az agyi funkciókban is mérhető a hatás. A placebo fájdalomcsillapító bevétele után az agy a fájdalomérzékelő központok felé valóban azt kommunikálja, hogy fájdalomcsillapítás történt.

Már egy gyógyítást imitáló eszköz is elegendő lehet a hatás kiváltásához. A fehér köpeny vagy a fonendoszkóp például önmagában is bizalmat kelthet, öntudatlanul a szakértelmet kapcsoljuk hozzájuk. Hasonlóképpen: erejének meggyőző kommunikációja valóban fokozhatja egy gyógytea hatását, holott lehetséges, hogy az egyébként elenyésző lenne.

Orvosetika és kamubogyók

Egy felmérés szerint az amerikai orvosok fele rendszeresen ír fel olyan készítményeket, melyek nem tipikusan az adott betegség kezelésre hivatottak. Talán nincs is tudomásunk róla, hogy hatóanyag nélküli gyógyszert írnak fel nekünk? "A placebo komoly orvosetikai kérdéseket feszeget - véli dr. Lelbach Ádám belgyógyász. - A betegnek ugyanis a törvény szerint joga van minden tájékoztatást megkapni kezelésével kapcsolatban." Így a tabletták hivatalos alkalmazása igen szűk keretek között mozog.

Egyes pszichiátriai kórképek esetén indokolt lehet a placebo szerek használata, ha például a beteg nem képes mérlegelni helyzetét, ám a pirula átmenetileg javíthat állapotán. Rendszeres alkalmazásuk azonban nehézkes, fennáll az esély például, hogy a beteg elkezd ragaszkodni a tablettához ...

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dienes Angéla-Bátis Dorina50plusz.hu2013. február 15.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések