Gyógyító légzéstechnikák


Szerző: Boiti András
2013. augusztus 24. | Forrás:  50plusz.hu

Élelem nélkül akár hetekig ki lehet bírni, víz nélkül már csak napokig, levegő nélkül csupán néhány percig. Ehhez képest keveset törődünk azzal, hogy egészségesen és gazdaságosan lélegezzünk.

A test salakanyagainak 70 százaléka a kilégzéssel távozik. Ha ehhez hozzávesszük, hogy egy mély, hosszú lélegzetvétellel hatszor-tízszer annyi levegőhöz jutunk, mint a szokásos felületes légzéssel, nyilvánvalóvá válik, hogy érdemes lenne naponta átmozgatni a tüdőnket. Annál is inkább, mert bizonyos betegségek leküzdésében komoly segítséget jelenthet a megfelelő légzés.
Már az egyszerű, helyes légzés is sokat segíthet! Lehetőleg az orron szívjuk be a levegőt, mivel az nedvesebbé teszi, felmelegíti és tisztítja is. Ha orron át vesszük a levegőt, és a szájon át lélegzünk ki, a szervezetünk több energiát tart meg, mint amennyit lead.

Sokszor már az is elég a jobb közérzet eléréséhez, ha csak odafigyelünk a légzésünkre. Megismerve a technikákat, lehet akár egyedül, otthon is gyakorolni. Szakember segítségével hihetetlenül hangzó eredményeket is el lehet érni a gyógyulás, illetve az egészségmegőrzés terén.

Mélylégzés

Mire való? Vitalizál, javítja az emésztést, megnyugtatja az idegrendszert, megakadályozza a depresszió kialakulását.

Álljunk, feküdjünk vagy üljünk egyenes törzzsel. Lassan, öt másodperc alatt töltsük meg levegővel tüdőnk alsó felét, közben az alsó bordákat és a hasunkat nyomjuk ki. A következő öt másodpercben irányítsuk a levegőt a tüdő felső részébe, a mellünket toljuk előre, a hasunk legyen feszes. Egy-öt másodpercig tartsuk vissza a lélegzetet, majd nagyon lassú kilégzéssel teljesen ürítsük ki a tüdőt. Ismételjük négyszer-ötször.

Teljes jógilégzés

Mire való? Megelőzi a betegségeket, csökkenti a tüneteteket.

Hunyjuk be szemünket, húzzuk be a hasfalat, szűkítsük a mellkast, és engedjük le a vállakat. Lazítsuk el a hasfalat, hogy a has előredomborodjon, tágítsuk a mellkast, és húzzuk hátra a vállakat. Ehhez a technikához kapcsolódik maga a légzés:

1. kilégzés: hasbehúzás, mellkasszűkítés, váll-leengedés, hosszú szünet
2. belégzés: hasizomlazítás, mellkastágítás, vállhátrahúzás és felemelés, kis légzésvisszatartás
3. kilégzésre ismét hasbehúzás, mellkas szűkítés, váll-leengedés, hosszú szünet.

Lélegezzünk be a tüdő alsó részébe, majd középre, végül a tüdőcsúcsba, a kilégzés pedig fordított úton történjen. A gyakorlat végezhető szájon vagy orron át is.

Paradox légzés

Mire való? Megteremti a belső harmóniát, növeli a vitálkapacitást.

Egyenes testtartással, felemelt karokkal lélegezzünk ki, majd felemelt karokkal gyorsan hajoljunk előre, amennyire csak bírunk. Közben erőteljesen szívjuk be a levegőt, majd utána ismét emelkedjünk fel, közben fújjuk ki a levegőt. Nyolcszor egymás után végezzük el a gyakorlatot.

Fan-Tong légzés

Mire való? Javítja az étvágyat és az emésztést, fokozza a vérkeringést.

Belégzéskor toljuk ki a hasunkat, kilégzésnél pedig hagyjuk összehúzódni. Ezenkívül belégzésnél gondolatban finoman nyomjuk le a gát közepét és a végbélnyílást, kilégzésnél pedig emeljük fel azokat. Naponta háromszor tíz perc gyakorlás ajánlatott.

Nap-légzés, Hold-légzés

Mire való? Aktiválja az agyat, fokozza az érzékelést.

Ujjunkkal az egyik orrlyukat befogjuk, és csak a másikon vesszük a levegőt. Ha csak a jobb orrlyukunkon lélegzünk be (Nap-légzés), a bal agyféltekét aktiváljuk, így segítjük a személyiségünk aktív részét: könnyebben döntünk, visszük véghez a terveinket, és logikus gondolkodásunk is javul. Ha viszont a bal orrlyukon át veszünk levegőt (Hold-légzés), a jobb agyféltekét élénkítjük, és vele az intuitív felünket: javulnak érzékelési és érzéki képességeink.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Boiti András50plusz.hu2013. augusztus 24.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Elkerülhető-e a cukorbetegség?

A különböző típusú cukorbetegségekre más-más tényezők jelentenek rizikót. Ezek ismerete segíthet felmérni, számíthatunk-e diabétesz kialakulására a jövőben. Vannak megváltoztathatatlan tényezők, mások ellen módunkban áll tenni...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések