Gyógyító illatok


Szerző: Vályi-Nagy Erika - Bátis Dorina
2012. december 27. | Forrás:  50plusz.hu

A háromkirályok három értékes ajándékot vittek Betlehembe: aranyat, tömjént és mirhát. Az arany ma is érték, de mi a helyzet a másik kettővel? Bizony, a jó minőségű, természetes illatszereket ma is aranyárban mérik.

Az illóolajok nem csak kellemes illatuk miatt fontosak. Az orrüregünkben négyzetcentiméternyi helyet elfoglaló százmillió szaglósejt révén az inger közvetlenül jut el az agyba, így hat az idegrendszerre és a hormonháztartásra.
Az aromaterápia kifejezés meglehetősen új keletű, René Maurice Gattefosse francia kémikus nevezte el így az általa kifejlesztett gyógyítási módszert a huszadik század elején. Nem egyszerűen az illatok keveréséről van szó: az aromaterápia segítségével gyógyítani is tud, aki kitanulta. A hét leghasznosabb illóolaj, amely nem hiányozhat a házi patikából:

Égésre: levendula

Nagyon jó hasznát vesszük, ha megégetjük a kezünket. Először öblítsük le a fájó testrészt hideg vízzel, majd levendulaolajjal kenegessük. Napégésre is kiváló. Az érintett testrészt naponta többször kenegessük hidegen sajtolt napraforgóolajba cseppentett levendulaolajjal.

Emésztéskönnyítőnek: borsmenta

Gyorsan segít, ha valakinek puffadása van, és nem jó az epeműködése. A leggyorsabban akkor hat, ha a tenyerébe csöppenti, szétkeni. Míg négyet számol, belélegzi, újabb négyre kifújja. Így egyből bekerül a véráramba. Fontos: gyerekek hatéves kor alatt nem használhatják, mert légzésgörcsöt okozhat!

Fertőtlenítőnek: citrom

Mikrobaölő tulajdonságai miatt a téli hónapokban érdemes folyamatosan párologtatni otthon. Nemcsak kellemes illatú, hanem fertőtlenítő hatása is van. Emellett görcsoldó, összehúzó, baktériumölő, szélhajtó, vizelethajtó, vértisztító, lázcsillapító, vérzéscsillapító hatása miatt kedvelt.

Frissítőnek: rozmaring

Ez a legjobb szer, ha enerváltnak érezzük magunkat. Két cseppet kell a tenyérbe cseppenteni, aztán a gerincbe dörzsölni lentről felfelé. Egyből felpezsdít. Érdemes a tanulószobában a párologtatóba cseppenteni, de dolgozatírás előtt a legjobb, ha a gyerek tenyerébe cseppentünk, és arra kérjük, hogy ezt a számonkérés előtt hétszer lélegezze be. Így biztosan eszébe jutnak majd az évszámok.

Megfázásra: niaouli

Minden felső légúti fertőzésre kiváló. Gyerekeknél három cseppet kell a mellkasra kenni, hármat a hátra, úgy, hogy előtte az illóolajat növényi olajban feloldjuk. Jól bedörzsöljük, aztán vászonnal körbetekerjük a mellkast, azaz dunsztolunk, és ezt naponta háromszor megismételjük. Felnőtteknél ugyanez az eljárás, de öt-öt cseppel.

Nátha ellen: eukaliptusz

Leginkább légúti megbetegedésekre való. Cseppentsünk belőle néhány cseppet a gyerek fürdővizébe, de úgy, hogy előtte feloldjuk egy kanálnyi tejszínben. Ez azért fontos, mert az olaj nem oldódik a vízben, megülhet a víz tetején, és marhatja a bőrt. Felnőttek inhalálhatnak vele, de inhalálás után ne menjenek ki a szabadba. Legjobb visszabújni az ágyba, és kicsit őrizni a meleget.

Sebgyógyításra: teafaolaj

A leghatásosabb, ha bekenjük vele az érintett testrészt. Akár még a nyílt sebre is rá lehet tenni napjában háromszor egy cseppet. Szinte azonnal gyógyít. Belső szervi fertőtlenítésre is alkalmas, de csak terapeuta felügyelete mellett szabad szedni, szigorúan az előírt adagban és ideig. Fertőtlenítő, hegesítő, immunrendszert serkentő, stimuláló tulajdonságai miatt alapvető fontosságú szer, erős gomba-, baktérium- és vírusölő.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Vályi-Nagy Erika - Bátis Dorina50plusz.hu2012. december 27.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - e-bankolás: nyugodt nyaralás?

Annak is érdemes elgondolkodnia banki ügyei internetes intézésén mint lehetőségen, aki különben programnak tekinti a csekkfeladást vagy a várakozást a bankfiókban. Még egy nyugdíjas sem időmilliomos...

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések