Gyógyfürdőzés a gyakorlatban

1. / 2 oldal


Szerző: Dr. Boros Szilvia
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Nyugat- és Közép- és Kelet-Európában a tisztálkodás, fürdés évszázadokon át luxusnak számított. Mára a gyógyfürdőzés ismét nagy teret hódított, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a négy-öt csillagos termál szállodák elszaporodása szerte az országban.

Balneoterápia

A balneoterápia a gyógyvizek alkalmazását jelenti. Kúraszerűen, az étkezés, a környezeti hőmérséklet, a testmozgás,az életritmus figyelembevételével végzik. Krónikus, degeneratív betegségek kezelésére akkor alkalmazható leghatékonyabban, amikor a betegség nincs a súlyos fázisban, vagy a kóros folyamat még visszafordítható. Heveny gyulladások esetén a balneoterápia nem alkalmazható. Abban térnek el többek között a hidroterápiától, hogy a kúrához természetes gyógyforrásból származó gyógyvizeket használnak. Ide tartoznak az ásványvizek, amelyek 1 liter vízben oldva több mint egy gramm ásványi anyagot tartalmaznak. Megkülönböztetünk szulfátvizet, karbonátos, hidrokarbonátos és klorid-vizet. A fluor- és radon-tartalmú vizek az ásványi anyagok mellett további, biológiailag aktív vegyületeket is hordoznak. A termálvizek olyan gyógyforrásból erednek, amelyek évszaktól függetlenül állandó, 20 foknál magasabb hőmérsékletű vizet adnak és ként, konyhasót, vagy egyéb ásványt rejtenek magukban. A hideg források vagy meleg vizek hatóanyag-tartalma alacsony, de balneoterápia végzésére mégis alkalmas testre kifejtett jótékony hatása révén. A fürdőkúra optimális időtartama 10-30 perc, amely az ásványok és egyéb hatóanyagok bőrön keresztüli penetrációjához szükséges időt veszi figyelembe. Ehhez legalább tíz percre van szükség.

Szénsavas fürdők

A balneoterápia speciális formájaként kétféle szénsavas fürdőt különböztetünk meg: a természetes és a mesterséges fürdőt. A széndioxid a bőr hidegérzékelő receptorait ingerli, ezáltal a szív-érrendszer terhelése csökken. A következő betegségekben alkalmazható terápiás céllal: enyhe fokú magas vérnyomás, artériás érelzáródás, artériás vérellátási zavarok, mikrocirkulációs zavarok, krónikus ízületi és reumás betegségek. A kezelés időtartama általában 3-5 perc.

Kénes fürdők

A bőr alatti kötőszövetben, érfalban, belhártyákban, porcban összesen mintegy 150g kén található. Szulfát és szulfit formájában penetrál a kén a bőrön keresztül. Jól alkalmazható krónikus ízületi betegségek (arthrózis), ér- és bőrbetegségek kezelésében. A kénfürdőzés átlagos időtartama 10-20 perc.

Sófürdő, talasszoterápia

A sófürdőt általában az ellenálló képesség növelésére, feszültségoldásra használják. A talasszoterápia nem más, mint az a tengeri gyógymód, amelyben a tengeri klíma, levegő, napfény és a sós víz együttesen fejtik ki hatásukat. Légúti hurutok, vérszegénység állapotai, reumás betegségek, migrénes fejfájás, pikkelysömör, ekcéma, csalánkiütés, magasvérnyomás, stb. kezelésének egyik lehetséges módja.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Boros SzilviaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás betegség nem gyógyszeres kezelése

Sokáig élt a tévhit, hogy a korral természetszerűleg nő a vérnyomás, és bizonyos magasságig épp ezért nem is kell tenni ellene. A szakemberek ez ma már másképp látják.

tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések