Gyógyfürdőzés a gyakorlatban

Nyugat- és Közép- és Kelet-Európában a tisztálkodás, fürdés évszázadokon át luxusnak számított. Mára a gyógyfürdőzés ismét nagy teret hódított, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a négy-öt csillagos termál szállodák elszaporodása szerte az országban.

Balneoterápia

A balneoterápia a gyógyvizek alkalmazását jelenti. Kúraszerűen, az étkezés, a környezeti hőmérséklet, a testmozgás,az életritmus figyelembevételével végzik. Krónikus, degeneratív betegségek kezelésére akkor alkalmazható leghatékonyabban, amikor a betegség nincs a súlyos fázisban, vagy a kóros folyamat még visszafordítható. Heveny gyulladások esetén a balneoterápia nem alkalmazható. Abban térnek el többek között a hidroterápiától, hogy a kúrához természetes gyógyforrásból származó gyógyvizeket használnak. Ide tartoznak az ásványvizek, amelyek 1 liter vízben oldva több mint egy gramm ásványi anyagot tartalmaznak. Megkülönböztetünk szulfátvizet, karbonátos, hidrokarbonátos és klorid-vizet. A fluor- és radon-tartalmú vizek az ásványi anyagok mellett további, biológiailag aktív vegyületeket is hordoznak. A termálvizek olyan gyógyforrásból erednek, amelyek évszaktól függetlenül állandó, 20 foknál magasabb hőmérsékletű vizet adnak és ként, konyhasót, vagy egyéb ásványt rejtenek magukban. A hideg források vagy meleg vizek hatóanyag-tartalma alacsony, de balneoterápia végzésére mégis alkalmas testre kifejtett jótékony hatása révén. A fürdőkúra optimális időtartama 10-30 perc, amely az ásványok és egyéb hatóanyagok bőrön keresztüli penetrációjához szükséges időt veszi figyelembe. Ehhez legalább tíz percre van szükség.

Szénsavas fürdők

A balneoterápia speciális formájaként kétféle szénsavas fürdőt különböztetünk meg: a természetes és a mesterséges fürdőt. A széndioxid a bőr hidegérzékelő receptorait ingerli, ezáltal a szív-érrendszer terhelése csökken. A következő betegségekben alkalmazható terápiás céllal: enyhe fokú magas vérnyomás, artériás érelzáródás, artériás vérellátási zavarok, mikrocirkulációs zavarok, krónikus ízületi és reumás betegségek. A kezelés időtartama általában 3-5 perc.

Kénes fürdők

A bőr alatti kötőszövetben, érfalban, belhártyákban, porcban összesen mintegy 150g kén található. Szulfát és szulfit formájában penetrál a kén a bőrön keresztül. Jól alkalmazható krónikus ízületi betegségek (arthrózis), ér- és bőrbetegségek kezelésében. A kénfürdőzés átlagos időtartama 10-20 perc.

Sófürdő, talasszoterápia

A sófürdőt általában az ellenálló képesség növelésére, feszültségoldásra használják. A talasszoterápia nem más, mint az a tengeri gyógymód, amelyben a tengeri klíma, levegő, napfény és a sós víz együttesen fejtik ki hatásukat. Légúti hurutok, vérszegénység állapotai, reumás betegségek, migrénes fejfájás, pikkelysömör, ekcéma, csalánkiütés, magasvérnyomás, stb. kezelésének egyik lehetséges módja.

Gyógyfürdők növényi hatóanyagokkal

A fürdővízhez növényi alkaloidákat, illóolajat tesznek, ezáltal a gyógyhatás fokozható. Általában a víz 33-40 fokos, a kezelés 15-20 percig tart. Sokszor alkalmaznak mezei zsurlót, amely reuma, ekcéma, aranyeres csomók ellen hatásos. A macskagyökérnek görcsoldó, szorongáscsökkentő, nyugtató, izomlazító effektusa ismert. A tölgyfakéreg gyulladásos bőrbetegségek, ekcéma, túlzott izzadás kezelésében nyújt segítséget. A fenyőtűolaj légúti hurutok, reumás betegségek, neuralgiás fájdalmak, stressz kezelésére használható. A szénavirág mivel fokozza a vérellátást, ezáltal az oxigenizációt, jó terápiás módszernek bizonyul anyagcserezavarok, reumás betegségek esetén és a lokális izomgörcs oldására. A kálmos keringésjavító fürdőszesz. Talán egyik legismertebb gyógynövény az orvosi székfű, más néven kamilla, amely a bőr, nyálkahártya, légutak, genitáliák és az végbél környékének gyulladását képes orvosolni.

A levendula a bőrön vérbőséget eredményez, így keringési zavarok, meteorizmus stb. kezelésében vesz részt. A citromfű javítja az alváskészséget, nyugtató és antibakteriális hatást fejt ki. A rozmaring visszér, rándulások, reumás betegségek esetén használható, de emellett az epegörcs oldását, a szív vérellátásának javítását képes létrehozni. A vadgesztenye a krónikus vénás elégtelenség, visszér, trombózis, kezelésében, ödéma csökkentésben, aranyeres csomók, gerincfájdalmak, fagyások esetén jól alkalmazható. A cickafark kismedencei görcsök, gyulladások csökkentésében nagy szerepet kaphat. A fekete mustár reumatikus panaszok enyhítésére, megfázáskor lábfürdőként alkalmazható. A kakukkfű jó nyákoldó, köptető, hörgőgörcs-csökkentő, antibakteriális tulajdonsággal rendelkező gyógynövény. A búzakorpa gyulladásos bőrbetegségek, sebek- és bőr tisztítására használható.

Kleopátra fürdő

A fürdővízbe tejet és mézet kevernek, így a gazdag ásványianyag-tartalom segíti a bőr regenerálódását, táplálását. Emellett a méz bőrlágyító, antibakteriális hatása is érvényesülni tud. A kezelés időtartama 20 perc, amely után 20 perc relaxáció javasolt.

Inhalációs fürdők

A fürdővízbe illóolajat kevernek, amely nyugtató, lazító hatást fejt ki, emellett a bőr ereit kitágítja. A légutak kezelésére a kádat lepedővel letakarják. Pezsgőfürdővel jól kombinálható.

Ivókúrák

Nem fürdőről van szó, de mégis a balneoterápiához tartozik. A gyógyvizek rendszeres bevitele során ásványi anyagokat juttatunk a szervezetbe, emellett a gyomornedv elválasztást befolyásoljuk. Számos gyógyvízfajtát alkalmazhatunk ivókúrában, amelyek a következők lehetnek:

Nátriumkloridos víz: emésztést szabályozó, a gyomor-bélnyálkahártya területén gyulladáscsökkentő hatású, emellett a gyomorsavtermelést fokozza.

Kalciumkloridos víz: gyomornedv hiányban, gyomorhurut esetén alkalmazzák.

Magnéziumkloridos víz: nyugtató, méregtelenítő hatású.

Hidrogénkarbonátos víz: sav-bázis egyensúly helyreállítása, gyomor hiperaciditás kezelésére, gyomor-és bélhurut kezelésére használható.

Szulfátvíz: máj és epeserkentő, bélpasszázst gyorsító hatású.

Hipotóniás vastartalmú víz: gyomor és bélhurut kezelésére, de csak vashiányban alkalmazható.

Jódtartalmú víz: csak úgy szabad kúraszerűen alkalmazni, ha közben a jód plazmaaktivitását monitorozzuk.

Kénes víz: apró kortyonként, egy órával étkezés előtt, vagy két órával az után fogyasztjuk. Nehézfémmérgezésben jó kezelési módszer.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra