Futás! Az elemi ösztön

A futás gyönyörűsége egyszerűségében rejlik. Nem kell megtanulni, nincs eszközigénye, szinte bárhol és bármikor művelhető, ősi és természetes, maga a szabadság. Mivel futás közben nincs üresjárat, ez a leghatékonyabb kardioedzés.

A futás olyan, mint a jó bor: sokat kell vele foglalkozni a tőke elültetésétől addig, amíg kortyolhatjuk. A futásnál azonban ez nagyon egyszerűen történik, a foglalkozás pusztán rendszerességet jelent, s pár hónap után már lehet falni a kilométereket. A kor nem számít, bármikor el lehet kezdeni.

Hatékony fogyókúra

A futás az egyik legenergiafalóbb sportmozgás. Már húsz perc nagyon lassú kocogással elégethetsz 250 kcal (1050 kJ) energiát, ami két fánknak felel meg. A rendszeres mozgással valósággal leolvadnak a kilók, de már azt megelőzően is, hogy komoly mínuszokat mutatna a mérleg, látványosan átalakul a test. A futás onnan farag a legtöbbet, ahová a legtöbb felesleg rakódik: a combokból és a fenékből, persze arányosan mindenhol vékonyodik az ember.

Mi sem egyszerűbb

A mozgás velünk született képesség, nem kell megtanulni. Az edzésidő lehet "nettó": már a kapun kilépve elkezdheti, nem kell külön edzésre utazni, és ha csak fél órája van, az is hatékonyan kihasználható, már ennyi kocogás is hatásos. Nincs eszközigény, "a láb mindig kéznél van". Nem kell hozzá terem, speciális pálya. Partnerre sincs szükség, mint például egy labdajátékhoz. Nem drága: elég egy futócipő, póló, melegítőnadrág.

Edzésterv kezdőknek heti két edzéssel

Első alkalommal mintegy 1,5 kilométert (vagy 10 percet) fusson. Kezdje kocogva, és 400-500 méter megtétele után (vagyis 2-3 perc elteltével) sétáljon 150-200 métert (1-2 percet), majd ismét fusson, és ugyannyi távolság, illetve idő elteltével sétáljon megint.

A következő két alkalommal tegye ugyanezt. Attól kezdve fokozatosan növelje a távot kéthetente egy kilométerrel, egészen öt kilométerig. A séták közötti futós részeket is egyre inkább meghosszabbíthatja.

Amikor ez megvan, három hónapon át csak arra törekedjen, hogy az öt kilométeren belül egyre hosszabb távokat fusson le egyben, amíg szépen "összeáll" a teljes táv, megállás nélkül.

Ettől kezdve már szabadon növelheti a távot, a sebességet, és sosem baj, ha a hosszabb táv vagy a gyorsabb tempó néha sétára készteti. A lényeg a rendszeresség, és garantált a fejlődés.

Akinek nem ajánlják

20 kilónál nagyobb súlyfelesleg esetén előbb szabadulj meg a 20 kiló feletti résztől diétával és ízületkímélő mozgással, ellenkező esetben túl nagy terhelést kapnak a térdízületei. Ha előrehaladott állapotú visszerei vannak, ne fusson! Mindkét esetben az úszás az ajánlott mozgás!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +17 °C
Minimum: +2 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható. Legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb záporeső. A délire, délnyugatira forduló szél az ország nyugati felén megélénkül, melyhez Sopronnál olykor erős széllökések is társulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra