Fügét az ünnepre!

A karácsonyi étrendben helye van az ókor egyik "legédesebb" gyógynövényének, a fügének.

Decemberben pihen a természet. A fák csupasz ágait védő kéreg alatt azonban már ott lüktet az új élet, várva a tavaszi megújulást. Tudták ezt az ősi természeti népek is. Megfigyelték, hogy az év vége felé ismét hosszabbodnak a nappalok, s rövidülnek az éjszakák. Ennek örömére kezdték ünnepelni a világosságot, a Nap győzelmét a sötét birodalma felett.

Édes gyógynövény

A karácsonyi étrendben helye van az ókor egyik "legédesebb" gyógynövényének, a fügének. Azért is időszerű, mert igen egészséges, része a Mikulás-csomagnak, és ettől függetlenül is pompás csemege.

A fügefa (Ficus carica) a Földközi-tenger térségében és Keleten is az egyik legrégebbi kultúrnövény. A rövid törzsű fa/cserje ágai a földig hajlanak, lombozata kellemes árnyékot ad. Forró éghajlaton az árnyékos helyek éppen olyan értékesek, mint a víz. Napjainkban a fügefa és a szőlőtőke éppúgy együtt nő a házak mellett, mint régen.

Pépe gyógyír

A fügefa ősi kultúrnövény voltát a Geser városában végzett ásatások is bizonyítják, ahol i. e. 5000-ből származó szárított fügemaradványokat találtak a régészek. Az ősi Énekek éneke könyve az édes, lágy, magvakban dús fügegyümölcsről, mint kiemelten fontos táplálékról, a termékenység és a szexualitás szimbólumáról is "dalol". Közismert Ádám és Éva fügefalevél kosztümje, s az a tény, hogy sok festő "öltöztette" mezítelen figuráit fügelevéllel.

Az ókorban gyógyító erejét a kimerült ember gyors erőre kapása érdekében alkalmazták. A fügének nagy a cukortartalma, pépe pedig kitűnő gyógyír volt fekélyre (Hiskia király krónikásai is feljegyezték áldásait), torok- és fülfájás estén is használták.

Az almához és a szőlőhöz hasonlóan a füge is segíti a méreganyagok távozását a szervezetből, erősíti az immunrendszert, kiegyenlíti a testben előforduló túlzott savképződést. A savtúltengés számos betegség okozója, mindenek előtt a reumáé és a fejfájásé. Gyermekek estében táplálkozásfiziológiai szempontból azért is értékes, mert magas a gyümölcscukor-tartalma.

Hazánkban a fügét elsősorban szárított formában hozzák forgalomba. Nagyobbacska gyermekeknek egészséges rágcsálnivaló. Kisebbeknek, de kismamáknak is készíthetünk gyenge fügekompótot.

Virágterápia

A modern gyógyászatban a füge természetes hashajtóként is szerepel. A füge és a manna vízben oldódó alkotórészeiből olyan szirupot készítenek, amely serkenti a bélműködést. A manna nem egyéb, mint a mannakőris törzséből származó lé megszárítva, tehát nem tévesztendő össze a Bibliában emlegetett mannával. A készítmény felnőtteknek, valamin szoptató kismamáknak is ajánlott.

Székrekedés estén mindenek előtt az elegendő alvásra, testmozgásra és folyadékfogyasztásra fordítsunk figyelmet. Csak így képes a test ismét kiegyensúlyozottá válni. A székrekedés kismamák esetében gyakran függ össze lelki problémákkal. Ebben az estben a fügefa virágát virágterápiaként használhatjuk. V.évf./12.sz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +2 °C

A még felhősebb tájakon is gomolyosodik a felhőzet, így ott is, mint másutt napos, gomolyfelhős idő várható. Legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb záporeső. A déli szél az ország nyugati felén megélénkül, melyhez Sopronnál olykor erős széllökések is társulhatnak. A délutáni 15, 20 fokról késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás várhatóan nem okoz napközben kellemetlenséget, a frontérzékenyek tünetei így várhatóan tovább enyhülnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra