Frank Júlia konyhája

Szeretettel köszöntöm Önt, kedves Olvasó! Örömömre szolgál, hogy e rovat keretei között adhatok gasztronómiai tanácsokat, illetve megoszthatom Önnel finom ételeim receptjét, immáron hetenként. Remélem, hogy ki is próbálja!

Mártogassunk!

A sok finom zöldfűszernek a piacon lehetetlen ellenállni. Nagyon ízletes mártogatók, dresszingek (dipek) készíthetők belőlük. Változatosabbá és egészségesebbé teszik vacsoráinkat, vendégségben pedig a háziasszony villoghat velük.

Az uborkás mártogatóhoz 0,5 dl majonéz,

1 dl tejföl, 1 csemege uborka, 1 csokor kapor,

1 teáskanál mustár, só, cukor; a paprikás-paradicsomos mártogatóhoz 0,5 dl majonéz,

1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, 1-1 teáskanál paradicsompüré, fűszerpaprika, porcukor,

1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fekete bors, só; a rokfortos mártogatóhoz

2 dl kefir, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 1 csokor snidling, porcukor, őrölt fehér bors szükséges. A mártogatót alufóliával letakarom, és legalább egy órára a hűtőszekrénybe teszem, hogy az ízek összeérjenek. Mindenféle nyers és sült zöldséget, főtt virslit, kolbászt lehet belemártogatni.

A zsenge karalábé szezonja egészen őszig tart. Sokféle vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmaz, ezért legalább kéthetente egyszer érdemes főételt készíteni belőle.

Sajtos-sonkás karalábé

Hozzávalók (4 személyre): 6 db nagy, zsenge karalábé, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg tetszés szerinti sonka, 2 zöldségleves-kocka, 2-2 evőkanál olívaolaj és teljes kiőrlésű liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt bors, só.

Előkészítése: A megmosott karalábékat meghámozom, fás részüket eltávolítom, és nagyon vékony, kicsi hasábokra vagdalom. A lisztet rászórom és jól összerázom. A karalábé zsenge leveleit megmosom, és a petrezselyemmel együtt, finomra összeaprítom. A sajtot megreszelem, a sonkát egészen apró kockákra vágom.

Elkészítése: Serpenyőben felforrósítom az olajat, gyorsan megpirítom rajta a karalábécsíkokat, majd ráöntök 3 evőkanál vizet, és belemorzsolom a leveskockákat. Beleszórom a karalábélevélkéket meg a sonkát, és befedve, 5 percig párolom. Végül fedő nélkül elpárologtatom a levét, és rászórom a sajtot. Jól összeforgatom, és azonnal tálalom.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra