Foltok az bőrön: mit kezdjünk velük?

A nap első tavaszi sugarainak szinte mindenki örül - kivéve azokat, akiknek a tavasz és a nyár a szeplőkkel, pigmentfoltokkal való küzdelmet jelenti. Vannak ehhez a harchoz hatásos fegyvereink.

A szeplősödés általában egyszerű hajlam kérdése, a májfoltok viszont általában hormonális okok miatt vagy egyéb külső-belső provokáló tényezők hatására jönnek létre. Egyes esetekben betegséget is jelezhet a foltosodás: a bélpolipok egyik fajtája például az orron és az ajkakon idéz elő jellegzetes pigmentfoltokat, szeplőket, de más betegségekhez is kapcsolódhat a bőr pigmentálódása – mondja dr Nagy Zsuzsa bőrgyógyász-kozmetológus.

A legtöbb esetben persze nem jelent semmi kórosat a bőr foltosodása, így nem kell minden szeplővel azonnal orvoshoz rohanni. Ha viszont valakin hirtelen sok májfolt jelenik meg, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, hogy fény derülhessen az okokra. Ilyenkor az orvos nemcsak a pigmentfoltosodásból, hanem az esetleges kísérő tünetekből is következtet arra, milyen további vizsgálatokra célszerű elküldenie a betegét.

Bőrvédő festék

Alapesetben a szeplő, a pigmentfolt nem több egyszerű esztétikai problémánál. Az úgynevezett melanocita-stimuláló hormon az agyalapi mirigy irányítása mellett serkenti a hámréteg alsó sejtsorában található melaninsejtek működését, így ezek több festékanyagot termelnek. Ennek a festékanyagnak az a szerepe, hogy a hámsejteket megvédje a napsugárzás káros hatásaitól: egyfajta védő pigmentréteget hoz létre a sejtmagok fölött. A barnulás voltaképpen ugyanez a jelenség, ám a pigmentfoltok esetében csak kis területen, foltszerűen jelenik meg a barnaság, ezért számítanak szépséghibának.

A változókor hormonális átalakulásai is járhatnak májfoltok kialakulásával, idősebb korban pedig a bőr öregedése miatt is kijöhetnek a barna foltok. – Az idő múlásával a pigmenttermelő rendszerek szabályozása is fellazul, jórészt ezzel magyarázható az időskori pigmentfoltok létrejötte – mondja dr. Nagy Zsuzsa.

Bergamott és zeller

A napsugárzás és bizonyos gyógyszerek, szépítőszerek, sőt akár növényi hatóanyagok együttes hatása hormonális változások nélkül is kiválthatja a bőr pigmentálódását. A gyógyszerek közül egyes antibiotikumoknak, illetve az idegrendszerre ható orvosságoknak lehet ilyen hatásuk – aki tehát gyógyszert szed, annak érdemes alaposan átböngésznie a betegtájékoztatót, és ha az ilyesmire figyelmeztet, kerülni kell a napot, és fényvédő krémet kell használni.

A pattanásos bőrre adott egyes szerek is okozhatnak ilyen tüneteket, de az is előfordulhat, hogy a fényérzékenység nem foltok, hanem bőrpír és hólyagocskák formájában érkezik. Egyes illóolajok, például a citrusfélék olajai is fényérzékennyé teszik a bőrt. A bergamottolaj például a parfümök gyakori alapanyaga, így fordulhat elő, hogy ha beparfümözve megyünk a napra, foltok alakulhatnak ki ott, ahová az illatot fújtuk.

Egyes élelmiszer-alapanyagoknak is van fényérzékenyítő hatásuk: foltosodást okozhat például a zeller, a paszternák, a kapor, az ánizs, az édeskömény. Ott is jelentkezhetnek a foltok, ahol a növények leve hozzáért a kezünkhöz – például zöldségpucolás közben –, de belsőleg is hatnak.

Faktorok harca

A megelőzés másik alapvető eszköze a magas faktorszámú fényvédő krém. A szeplőseknek, illetve azoknak, akik tudják magukról, hogy hajlamosak a májfoltképződésre, már tavasztól érdemes használniuk a fényvédőt, akkor is, ha nem napoznak, csak az utcára mennek.

Az pedig szinte magától értetődő, hogy a napozást különösen a déli órákban, valamint a szoláriumot is jobb elkerülni. Persze teljesen fénymentesen nem lehet, nem is egészséges élni, de a reggeli és délutáni órákban épp elegendő néhány tíz percre a napra menni a D-vitamin pótlása érdekében. Jó megoldás még a félárnyék, a szűrt fény.

Házi szerek, halványító krémek

Aki gyorsan szeretné eltüntetni a szeplőket, foltokat, bevethet ellenük egy jól fedő alapozót, amely képes eltakarni a bőrhibákat, mégsem kelt maszkszerű hatást. A legjobb, ha fényvédőt is tartalmaz.

A népgyógyászat a citrom és az uborka levét, valamint az írót ajánlja a szeplők és májfoltok halványítására, mivel ezek a házi szerek savasságuknál fogva hámlasztják a bőrt. Ugyanezen az elven működnek, ám a konyhai szereknél sokkal hatásosabbak a gyógyszertárban kapható halványító krémek és a foltok eltüntetésére kidolgozott kozmetikumok.

Az apró szeplőkkel, amelyek nem feltétlenül jelentenek szépséghibát, az esetek többségében érdemes inkább megbékélnie tulajdonosuknak, mivel teljesen eltüntetni szinte lehetetlen őket; a legtöbbször csak kissé halványabbak lesznek a krémek hatására.

Orvosi beavatkozás

A nagyon makacs pigmentációval a bőrgyógyász vagy kozmetológus szakorvosok rendelőjét érdemes felkeresni: a szakszerű, orvosi hámlasztó kezelések csak bizonyos idő után hoznak eredményt, ám kétségtelenül hatékonyak, viszont több napos felépülési szakasz szükséges utánuk.

Az orvos a modern technikát is bevetheti a sötét foltocskák ellen. Az IPL („villanófényes”) és a lézeres kezelések azon alapulnak, hogy a fény a sötétebb, pigmentált foltokban nyelődik el. Így a pigmentált hámsejtek megégnek és lelökődnek, míg a többi bőrsejtet érintetlenül hagyja a kezelés.

Azt azonban tudni kell, hogy a legmodernebb kezelések is csak magukat a pigmentfoltokat szüntetik meg, a kialakulásukra való hajlam megmarad, ezért a magas faktorszámú fényvédő krémet a leghatékonyabb kezelés után sem ajánlatos a fiók mélyére száműzni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt nagyrészt erősen vagy közepesen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra