Fokozott fizikai és szellemi igénybevételhez még több C-vitamint!


Szerző: Huták Judit
2010. május 21. | Forrás:  HáziPatika.com

A nyári hónapokban gyakran fokozott fizikai, szellemi teljesítményre lehet szükségünk: a vizsgaidőszak és a munkahelyi stressz mellett többet mozgunk, sportolunk a szabadban. Nem árt ezért feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait!

A C-vitamint a legtöbben úgy ismerik, mint a szervezetünk védekezőrendszerének legfontosabb építőkövét, egy olyan mikrotápanyagot, mely segít megbirkózni a betegségekkel, fertőzésekkel. Ám erre a fontos vitaminra még azokban a hónapokban is szükségünk van, amikor nem kell annyira a megfázásoktól tartani, "csupán" a mindennapokban kell bizonyítani.

A C-vitamin több módon is hozzájárulhat ahhoz, hogy sikeresen vegyük a megnövekedett fizikai és szellemi követelményekkel együtt járó akadályokat.

Egyrészt, immunerősítő hatása nagyon hatékony segítséget jelenthet az idegeskedéssel és feszültséggel teli napokban, okozza azokat akár munka, akár tanulás. A stressz ugyanis immungyengítő hatású, így a rendszeres C-vitamin-fogyasztással hozzájárulhatunk ahhoz, hogy még a legnehezebb időszakokban is egészségesebbek maradjunk. Másrészt, a megnövekedett szellemi és fizikai teljesítmény fokozott anyagcserével jár együtt, így gyorsabban használja el a tartalékait, a gyorsabb levegővétellel pedig több káros anyag juthat a szervezetünkbe.

A C-vitamin hatékonyan harcol a sejtkárosodással és abban is nagyon fontos szerepet játszik, hogy a teljesítményhez szükséges biokémiai anyagokat megfelelően szintetizálja, illetve használja fel a szervezetünk.
A fokozott teljesítménnyel - elsősorban a sportolóknál - a fokozott energiaigény is együtt jár: az energiát pedig többek között a zsírokból nyerjük. A zsírsavakat pedig egy speciális vivőanyag, a karnitin szállítja a sejtek "erőműveibe", a mitokondriumokba. A karnitin előállításához (pontosabban a karnitin szintézesében létfontosságú enzimek aktiválásához) C-vitaminra van szükség, így ez a vitamin a megfelelő és hatékony energia-ellátáshoz is nélkülözhetetlen.

A C-vitamin mindezek mellett érerősítő hatású, így hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez is; erre pedig a megnövekedett stressz idején különösen szükségünk van!

Azonban nem elegendő, ha a munkanap elején vagy edzés előtt megeszünk egy narancsot vagy néhány szem C-vitaminban gazdag málnát. A C-vitamin ugyanis vízben oldódik, a szervezetünk nem raktározza azt el; hiába viszünk be nagy mennyiséget egyszerre a szervezetünkbe, a felesleg a vizelettel kiürül; így pedig a sejtekhez, melyeknek folyamatosan szüksége van erre a fontos mikrotápanyagra, kénytelenek nélkülözni azt.

A megoldás - különösen akkor, ha fokozott igénybevételnek nézünk elébe -, ha hosszított hatású C-vitamin készítményt veszünk be: ez praktikus, gyors és hatékony megoldás, még a legzsúfoltabb napokon is.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Huták JuditHáziPatika.com2010. május 21.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - lakásbiztosítás: nyugodt nyaralás?

Vagyonának mekkora része fekszik a lakásában? Akár magában az ingatlanban, akár ingóságokban? Ha végig gondolja, mekkora kár érheti, és némi nyugtalanságot érez az eredmény láttán, akkor érdemes elolvasnia, ami következik.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések