Fogyni akarók 8 tévedése

Ha valaki fogyni szeretne, annak óhatatlanul lemondást kell vállalnia a cél érdekében, de egyáltalán nem törvényszerű, hogy sanyargatnia is kellene magát. Minek értelmetlen és fölösleges dolgokkal nehezíteni a helyzetet?

Zsírból nem lesz izom

Hiába lesz izmosabb, attól nem fog lefogyni. Sőt, az is megeshet, hogy csalódottan kell tapasztalnia: testsúlya kissé nőtt az edzés hatására. Az azonban igaz, hogy a zsír elégetéséhez mozogni kell. Naponta legalább fél órát gyalogolni, nem autóval vagy tömegközlekedéssel menni mindenhova, sőt biciklizni, esetleg úszni is rendszeresen. De a mozgásra nem a fogyás, hanem a kondíció és az egészség megőrzése érdekében van szükség.

Éhezni fölösleges

Teljes tévedés azt hinni, hogy a koplalás segít lefogyni. Aki koplal, nagyon rövid idő alatt vissza fogja szedni magára a leadott kilókat, amint visszatér a normális étkezésre. Sőt, valamivel többet, mint amennyit leadott. a koplalással ugyanis éppen a szándékunkkal ellenkező üzenetet küldjük testünknek: "nehéz idők járnak, tartalékokat kell felhalmozni"! Azaz zsírt. Testünk pedig engedelmesen szót fogad.

A szigorú tiltás visszaüt

Aki túl szigorú szabályokat követve túl sok dologtól tiltja el magát, az a legrövidebb utat választja ahhoz, hogy feladja elhatározását. Tudatosítsa viszont magában, hogy mi az, ami nem nélkülözhetetlen táplálkozási szempontból: a sör, a sütemény, minden, ami zsíros, ami cukros... Ne, vagy csak kivételesen fogyasszon olyasmit, amire nincs szüksége a szervezetének. Cukros üdítők helyett például inkább facsarjon magának valódi gyümölcslevet.

Nem lehet száműzni a zsírt

Ahhoz, hogy csökkenjen a testsúlya, a zsírfogyasztását valóban le kell faragnia. Először is tudnia kell, mi mindenben rejtőzik ott a zsír: a sajtokban, a vajban és sok egyéb tejtermékben, a rántással készült levesben, kétszersültben, kekszben. De az nem jó, ha egyáltalán nem fogyaszt zsírt, mert annak a bőre láthatja kárát. Ha a szervezetnek hiányzik a zsír, a bőr védekezőképessége csökken, mert nem lesz kellően hidratált, elveszti rugalmasságát, érdessé válik. Egy-egy étkezésre számolva átlagosan 5-10 gramm zsír fogyasztása elfogadható.

Ne vegye halálos komolyan

Fölöslegesen tovább nehezíti a dolgát, ha a választott fogyókúra minden előírásához betűre, percre, grammra pontosan próbál ragaszkodni. Tekintsen úgy a fogyókúra előírásaira, mint sorvezetőre, amelyet bizonyos, nem túl tág határok között a saját körülményeihez és lehetőségeihez igazíthat. Kinek-kinek mások a szükségletei, más az éhségérzete, fontos, hogy figyeljen arra, amit a teste üzen, mert különben megeshet, hogy teljesen "lemeríti az akkumulátort".

Kerülje a túlzásokat

Gyakran nagyon nehéz betartani a fogyókúrát, különösen az elején. Érdemes „lazábban” kezdeni. Limitálni a zsírt és a gyors cukrokat. Nem fogyasztani alkoholt, süteményt, vajat. Aztán három hét elteltével apródonként visszaengedni az étlapra egy-egy "tilalmas" ételt, de csak nagyon kis mennyiségben, nem jóllakásig... Azt is szem előtt kell tartani, hogy ha rendszeresen fogyókúrával sanyargatja szervezetét, az állandósuló hiány visszaüt, belső egyensúlya felborulhat, nem javulni fog az egészségi állapota és a közérzete, hanem ellenkezőleg: romlani.

Ne hagyjon ki étkezést

Szó sem lehet arról, hogy a fogyókúra alatt kimaradjon egy étkezés. Szervezetének szüksége van az energia-utánpótlásra ahhoz, hogy rendben működjön. Az élelem megvonása nem elfogadható eszköz. Helyette inkább egyen könnyű ételekből keveset, de naponta többször. A lassú és alapos rágás is segíti az emésztést és a zsírok égetését.

Nem kell naponta a mérlegre állni

A fogyni akarók nagy többsége túl gyakran méri a testsúlyát. Pedig az egyik napról a másikra összevissza váltakozhat. De hétről hétre már jól kivehető a tendencia. Naponta mérni egyszerűen értelmetlen. Ehelyett inkább hetente álljon a mérlegre, mindig ugyanazon a napon, még reggeli előtt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra