Fogyni akarók 8 tévedése


Szerző: Bátis Dorina
2013. március 29. | Forrás:  50plusz.hu

Ha valaki fogyni szeretne, annak óhatatlanul lemondást kell vállalnia a cél érdekében, de egyáltalán nem törvényszerű, hogy sanyargatnia is kellene magát. Minek értelmetlen és fölösleges dolgokkal nehezíteni a helyzetet?

Zsírból nem lesz izom

Hiába lesz izmosabb, attól nem fog lefogyni. Sőt, az is megeshet, hogy csalódottan kell tapasztalnia: testsúlya kissé nőtt az edzés hatására. Az azonban igaz, hogy a zsír elégetéséhez mozogni kell. Naponta legalább fél órát gyalogolni, nem autóval vagy tömegközlekedéssel menni mindenhova, sőt biciklizni, esetleg úszni is rendszeresen. De a mozgásra nem a fogyás, hanem a kondíció és az egészség megőrzése érdekében van szükség.

Éhezni fölösleges

Teljes tévedés azt hinni, hogy a koplalás segít lefogyni. Aki koplal, nagyon rövid idő alatt vissza fogja szedni magára a leadott kilókat, amint visszatér a normális étkezésre. Sőt, valamivel többet, mint amennyit leadott. a koplalással ugyanis éppen a szándékunkkal ellenkező üzenetet küldjük testünknek: "nehéz idők járnak, tartalékokat kell felhalmozni"! Azaz zsírt. Testünk pedig engedelmesen szót fogad.

A szigorú tiltás visszaüt

Aki túl szigorú szabályokat követve túl sok dologtól tiltja el magát, az a legrövidebb utat választja ahhoz, hogy feladja elhatározását. Tudatosítsa viszont magában, hogy mi az, ami nem nélkülözhetetlen táplálkozási szempontból: a sör, a sütemény, minden, ami zsíros, ami cukros... Ne, vagy csak kivételesen fogyasszon olyasmit, amire nincs szüksége a szervezetének. Cukros üdítők helyett például inkább facsarjon magának valódi gyümölcslevet.

Nem lehet száműzni a zsírt

Ahhoz, hogy csökkenjen a testsúlya, a zsírfogyasztását valóban le kell faragnia. Először is tudnia kell, mi mindenben rejtőzik ott a zsír: a sajtokban, a vajban és sok egyéb tejtermékben, a rántással készült levesben, kétszersültben, kekszben. De az nem jó, ha egyáltalán nem fogyaszt zsírt, mert annak a bőre láthatja kárát. Ha a szervezetnek hiányzik a zsír, a bőr védekezőképessége csökken, mert nem lesz kellően hidratált, elveszti rugalmasságát, érdessé válik. Egy-egy étkezésre számolva átlagosan 5-10 gramm zsír fogyasztása elfogadható.

Ne vegye halálos komolyan

Fölöslegesen tovább nehezíti a dolgát, ha a választott fogyókúra minden előírásához betűre, percre, grammra pontosan próbál ragaszkodni. Tekintsen úgy a fogyókúra előírásaira, mint sorvezetőre, amelyet bizonyos, nem túl tág határok között a saját körülményeihez és lehetőségeihez igazíthat. Kinek-kinek mások a szükségletei, más az éhségérzete, fontos, hogy figyeljen arra, amit a teste üzen, mert különben megeshet, hogy teljesen "lemeríti az akkumulátort".

Kerülje a túlzásokat

Gyakran nagyon nehéz betartani a fogyókúrát, különösen az elején. Érdemes "lazábban" kezdeni. Limitálni a zsírt és a gyors cukrokat. Nem fogyasztani alkoholt, süteményt, vajat. Aztán három hét elteltével apródonként visszaengedni az étlapra egy-egy "tilalmas" ételt, de csak nagyon kis mennyiségben, nem jóllakásig... Azt is szem előtt kell tartani, hogy ha rendszeresen fogyókúrával sanyargatja szervezetét, az állandósuló hiány visszaüt, belső egyensúlya felborulhat, nem javulni fog az egészségi állapota és a közérzete, hanem ellenkezőleg: romlani.

Ne hagyjon ki étkezést

Szó sem lehet arról, hogy a fogyókúra alatt kimaradjon egy étkezés. Szervezetének szüksége van az energia-utánpótlásra ahhoz, hogy rendben működjön. Az élelem megvonása nem elfogadható eszköz. Helyette inkább egyen könnyű ételekből keveset, de naponta többször. A lassú és alapos rágás is segíti az emésztést és a zsírok égetését.

Nem kell naponta a mérlegre állni

A fogyni akarók nagy többsége túl gyakran méri a testsúlyát. Pedig az egyik napról a másikra összevissza váltakozhat. De hétről hétre már jól kivehető a tendencia. Naponta mérni egyszerűen értelmetlen. Ehelyett inkább hetente álljon a mérlegre, mindig ugyanazon a napon, még reggeli előtt.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bátis Dorina50plusz.hu2013. március 29.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések