Fitball: cserélje labdára a széket

A sok üléstől fájó derék, elmerevedett váll okozta problémákra megoldást jelenthet egy nem szokványos ülőbútor, a fitball, ez a folyton mozgásban lévő, ülve is állóképességet növelő óriáslabda.

Mára nemcsak a skandináv országokban, hanem nálunk sem szokatlan látvány, hogy egyes munkahelyeken a támlás-karfás irodai forgószékeket hatalmas műanyag labdák, fitballok váltották fel. Az ember anatómiai igényeinek leginkább megfelelő, ergonómiai szempontoknak eleget tevő ülőbútorok között egyenrangú szerepet vívott ki magának, ez a nem éppen hagyományos alkalmatosság, amely széket is helyettesíthet, de sportszerként úgyszintén lehet használni. A fitball használata egyre inkább az egészségtudatosság jele, elkerülhető vele a gerinc deformitása, amely bizony, a nap nagy részét ülő testtartásban töltőket súlyosan fenyegeti.

Mozgásban az egyensúly

A használója magasságának megfelelően kiválasztott óriáslabda jótékonyan hat a rajta ülő gerincoszlopára. Az első oszlopban a testmagasság, mellette a hozzá való labdaátmérő látható:

140-155 cm: 55 cm

155-172 cm: 65 cm

172-185 cm: 75 cm.

Míg egy széken ülve a gerinc statikus állapotban van, rendellenes testtartásba merevedve aránytalanul hátrabillen a medence, és a porckorongokra egyenetlen terhelés nehezedik, a labda nem fixen áll a padlón, hanem apró, gördülő mozgása folyamatos mozgásban tartja az ülő gerincoszlopát, a támasztó izmokat, és a porckorong teljes felületére egyenletes erők hatnak. A törzsizomzat folyamatos működtetésére van szükség ahhoz, hogy az egyensúly megmaradjon. Ezzel a "dinamikus üléssel" megvalósítható a gerinc úgynevezett fiziológiás tartása. A labda ringatása mintegy masszírozza a porckorongokat, ez ideális "kenést", anyagcserét eredményez.

Zsírégetéstől a narancsbőrig

A labda használat minden életkorban ajánlott. Nemcsak a testtartás javítására, a gerinc karbantartására, hanem számtalan edzési mód, tornasor elemeként is használható. A személyre szabott edzéstervbe beépítve zsírégetésre, alakformálásra, általános kondicionálásra, a vérkeringés frissítésére is alkalmazzák. A vásárláskor sok helyen rögtön egy DVD-t is kínálnak a fitballhoz, amelynek segítségével otthoni edzéshez is használható.

Kíméli az ízületeket, csontritkulás ellen, sőt annak kialakulása utáni mozgáshoz is ajánlják a trénerek. De még azok számára is, akik a narancsbőr kialakulását akarják megelőzni: a fitball hatékony eszköz e szépséghiba ellen is, akár ülőbútornak, akár tornaeszköznek használják. A labda rugózó mozgása, az okozott súrlódás, mechanikai inger ugyanis segít a bőr alatti zsírrétegek eloszlatásában és a bőr hajszálereinek vérellátásában, ezzel pedig gátolja, csökkenti a cellulitisz kialakulását.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra