Férfitudor az ékszerboltban

Melegedő - V. Kulcsár Ildikó rovata


Szerző: V. Kulcsár Ildikó
2013. július 15. | Forrás:  50plusz.hu

Megnézem azt a szép láncot még egyszer - gondolta Erzsébet, miközben visszafordult a Rákóczi út nyári tumultusában. Átverekedte magát egy népes lengyel turistacsoporton, majd kíváncsian állt meg újból a szerény kirakat előtt.

Érezte, hogy a lánc meg a hozzá tartozó karkötő megint felvillanyozza. - Sok a sötét felsőrészem, ez garnitúra feldobná valamennyit - gondolta, és már nyomta is le kilincset, amikor egy borízű hang megállította.
- Szépasszony, magának nem vacak bizsu, hanem az én igazgyöngy-garnitúrám állna jól - böfögött rá egy kövér férfi, mire ő egészséges méregbe gurult.

- Adja el az igazgyöngyeit milliárdos bolondoknak, engem pedig hagyjon békén! - mondta, mire a férfi röhögve csettintett. - Jó kis nő, épp nekem való.

Erzsébet elnevette magát - lám, háromunokás nagymamaként "jó kis nőnek" titulálják... -, de amikor meghallotta a fehér lánc és karkötő árát, elszállt a jókedve. - Négyezer forint egy bizsuért? - nézett az eladónőre, és már nem is figyelt a hosszú előadására, amelyben a portékáját dicsőítette, inkább a férjére gondolt. - Mit fog szólni? - tépelődött magában, közben keserű ránc tűnt fel a szája sarkában.
Mert bizony Erzsébet férje, amióta nyugdíjba ment, elviselhetetlenné vált. Korábban is szüntelenül számolt és takarékoskodott, de a nyugdíjas hónapok tétlensége a végsőkig felerősítette a zsugoriságát. Pedig nem voltak szegények - persze gazdagok sem -, a férj hazai viszonylatban elég jó nyugdíjat kapott, a saját házukban laktak, volt egy öreg autójuk, Erzsébet pedig dolgozott. Biztos vendégkört alakított ki gyógytornászként, mert sok mozgásszervi betegséggel küszködő idős emberen tudott segíteni. A páciensei szerették, becsülték, gyakran adtak borravalót.

- Egy pedagógus el lenne ragadtatva a fizetésemtől, mégsem merek megvenni egy bizsugarnitúrát? - morfondírozott magában. - De nem éri meg a balhét - gondolta nekikeseredve, majd elköszönt, ám az eladónő hangja megállította.

- Asszonyom, miért lett olyan rosszkedvű? Alkudni is lehet...

- Nem alkudozom, a férjemet megütné a guta, ha kiadnék ennyi pénzt - felelte csöndesen.

- Borzalmasak a zsugori pasasok! - csapott az asztalra az eladónő, majd harciasan nézett Erzsébetre. - Én egy évvel ezelőtt raktam ki a barátom szűrét, pedig már húsz éve voltunk együtt, ráadásul ő hatvanéves volt, én pedig ötvenöt. Jól tettem! Ma már tudom, az volt a baj, hogy eleinte mindent ráhagytam. No, aztán úgy "felszívta magát" mellettem, hogy egy idő után már azt is megszabta, hány karika párizsit adhatok az unokámnak. De azért ő eljárt kártyázni... Aztán most, tudja, mit csinál? Minden este vár a bolt előtt, százszor felhív naponta, próbálja magát visszakönyörögni. De még nem tudom, mit tegyek. Amióta elment, nem fáj a gyomrom... No, és kegyed? - nézett kíváncsian a némán álldogáló Erzsébetre.

- Én szeretem a férjemet, csakhogy nyugdíjba ment...

- És azóta még abba is beleszól, hogy mikor vegyen levegőt, és mennyi sót tegyen a bablevesbe... Ugye?

- Pontosan - felelte ő, majd váratlanul elmosolyodott. - Honnan tudja? Netán pszichológus?

- Csudát! - nevetett az asszony. - Én kereskedő és férfitudor vagyok. Annyi emberrel találkoztam már a munkám során, hogy ránézésre megmondom egy párról, hogy melyik fázisban vannak.
- Fázisban?

- Hogyne! Eleinte mi, ostoba nők mindenbe belenyugszunk, azaz átadjuk az uralmat a szeretett férfinak, mert ájultan hisszük, hogy ő más, mint a többi, aztán sok év után felébredünk, szeretnénk átszabni az otthoni szabályokat, de néha már késő...

- Én melyik fázisban lehetek ön szerint?

- Lázadóban. Átszabná a szabályokat... Aminek első lépése lehetne, ha megvenné a láncot. Az ügy érdekében engedek kétszáz forintot...

Amikor Erzsébet ragyogva hazalibbent - érkezés előtt gondosan magára öltötte a bizsugarnitúrát -, a férje meglepődve nézett rá. - De jól nézel ki! - mondta elismerően.

- Mert elköltöttem háromezer-nyolcszáz forintot - felelte ő elszántan.

- Már megint szórtad a pénzt - jajdult fel a férfi.

- Bizony! - kiáltotta Erzsébet, majd nevetve fenyegette meg a férjét. - Nagyon vigyázz magadra, mert lázadó fázisban vagyok!

Szerző:Forrás:Megjelent:
V. Kulcsár Ildikó50plusz.hu2013. július 15.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korkontroll: a megújulás képessége

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk" - fogalmazott Prof. M. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke. A Kor-Kontroll segíthet szebbé, jobbá tenni az életünk második felét is.

tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések