Félúton

Az emberélet útjának felén

2. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Az emberélet útjának felén életünk különböző szálai összekuszálódnak, ezért új utakat keresünk, iránymutatásra szorulunk. Kételyeink támadnak az élet értelmével kapcsolatban. Hová tartunk? Mi a feladatunk? Van-e még lehetőségünk a kiteljesedésre?

Halhatatlan örökség

A halál, a végesség ténye, a meghalás bármikor bekövetkező lehetősége az emberek többségében csak az élet középső időszakától kezdődően okoz szorongást. Ebben az időszakban az egyén már számos olyan fizikai gyengülésre utaló jelet észlel önmagán, amely az öregedésre és a végesség szükségszerűségére emlékezteti. Emellett rákényszerül szülei, közeli hozzátartozói, esetleg saját korosztályába tartozó barát, ismerős halálának megtapasztalására, és már maga is átélhetett életet fenyegető betegségeket, helyzeteket.

A halhatatlanság vágya minden életszakaszban eleven, az élet középső szakaszában azonban különös jelentőségűvé válik. A középkorú ember keresi a halhatatlanság földi útjait, de még a nem vallásos emberben is felerősödhet az örökélet reménye. A fiataloknak hagyott örökség - legyen az alkotás, újítás, anyagi vagy szellemi értékek létrehozása - mindenkor valamiképpen a halhatatlanság vágyának kifejeződése is. Az ember szeretne nyomot hagyni a világban, emlékezeteset alkotni, változásokat létrehozni, örökséget hagyni gyerekei, a következő nemzedék számára. Az élet közepén az egyén felméri, megalkotja, gyűjti, rendszerezi, és folyamatosan átadja hagyatékát.

Alkotás és rombolás

Valószínűleg nem létezik olyan középkorú ember, aki nem tapasztalta meg a rombolás valamilyen formáját. Rombolták már önértékelését, akadályozták előmenetelét, korlátozták személyes vagy közösségi céljai elérésében, esetleg fizikailag bántalmazták stb. De a középkorú ember már képes arra, hogy a maga teljességében megértse a rombolás saját és mások életében betöltött szerepének jelentőségét. Ebben az életkorban fejlődik ki az emberben egy mélyebb megértés a megbántott, a szenvedő emberek irányában. Ennek következtében törekszik saját "romboló akcióinak" csökkentésére, felerősödik benne a megbánás és a jóvátétel igénye. A szenvedés, a gyász, a zavar és a megbántottság idején az ember rádöbbenhet a rombolás és az építés kapcsolatára, és annak a személyiség fejlődésében játszott szerepére. Felismeri és tudatosítja magában, hogy a rombolás az élet kikerülhetetlen része, részt vesz a kapcsolatok alakulásában, az én kiteljesedésének folyamatában. Például: abbahagyunk valamilyen tevékenységet más, fontosabbnak vélt tevékenység kedvéért, "leválunk" a szülőkről a házastársi kapcsolat érdekében.

A rombolás szenvedéssel, fájdalommal jár ugyan, de a növekedés lehetőségét is hordozza. A szenvedés személyiségérlelő, személyiséget gazdagító hatásai ma már közismertek. A rombolás-építés közötti egyensúly megteremtése tudatosság és a szenvedés jelentőségének mélyebb megértése által történik.

Oldódás és kötődés

Az oldódás és a kötődés feszültsége minden életkorban jelentős fejlesztő erő. Vannak olyan életkori szakaszok, amikor a kötődés a fejlődési feladat (korai gyermekkor, korai felnőttkor), máskor az oldódás (serdülőkor, öregkor). Az élet-közép idején lehetőség van arra, hogy ez a két törekvés egyensúlyba kerüljön. Megmaradnak, erősek és mélyek a házastárshoz, gyerekekhez, hivatáshoz, tárgyakhoz fűződő kötelékek, de egyre erősebb lesz a dolgoktól, emberektől való eloldódás folyamata. Szülőként el kell fogadni a gyerekektől való "eloldódás" szükségességét, és támogatni kell függetlenedési törekvéseiket. Az eloldódás-kötődés feszültségének megoldatlansága mutatkozik meg azon szülők, legtöbbször anyák törekvéseiben, akik felnőtt gyermekeiket igyekeznek magukhoz kötni. De megmutatkozhat a munkához, tárgyakhoz, emlékeket hordozó csecsebecsékhez való ragaszkodásban is. Különösen nehéz ennek a feszültségnek a megoldása azok számára, akiknek korábbi élete, kapcsolati és tevékenységi köre beszűkült volt, így a kötődések eloldása üresség-érzést, bizonytalanságot, szorongást okozhat, és ez együtt járhat az önértékelés drámai csökkenésével is.

Férfiasság - nőiesség

Fiatal felnőtt korukban a férfiak férfiasságukat, a nők nőiességüket hangsúlyozzák. Az élet középső szakaszában a férfiak és a nők többsége rájön arra, hogy a nemekhez kötött társadalmi sztereotípiák az emberek személyiségének meghatározásában, és önmaguk megértésében valójában lényegtelenek. A fentiek belátása következtében a férfiak kezdik elfogadni gyengeségüket, sebezhetőségüket, biztonság és gyengédség iránti igényüket, a mély érzelmek átélésének és kifejezésének vágyát. Gyengül viszont személyiségükben a hatalomra való törekvés és a racionalitás uralma. A nők pedig kezdik felismerni és elfogadni önmagukban az idáig esetleg rejtett férfiasnak tartott jellemzőket, a határozottságot, a racionális döntésre való képességet, a hatalom- és teljesítményigényt.

,,Az emberélet útjának felén
egy nagy sötét erdőbe jutottam,
mivel az igaz utat nem lelém.
Ó szörnyű elbeszélni mi van ottan,
s milyen e sűrű, kusza, vad vadon.,,
(Dante: Isteni színjáték)

Forrás: Bakó T. (2004) Utak és ösvények. Budapest: Psycho Art. Erikson, E. (2002): Gyermekkor és társadalom. Budapest: Osiris Kiadó. Horváth-Szabó Katalin (2004): Az emberélet középső szakasza pszichológiai szempontból - http://www.vigilia.hu/2004/2/horvath-szabo.htm

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Elkerülhető-e a cukorbetegség?

A különböző típusú cukorbetegségekre más-más tényezők jelentenek rizikót. Ezek ismerete segíthet felmérni, számíthatunk-e diabétesz kialakulására a jövőben. Vannak megváltoztathatatlan tényezők, mások ellen módunkban áll tenni...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések