Féltucatnyi hatékony módszer csontritkulás ellen


Szerző: Pilling Róbert
2011. január 5. | Forrás:  HáziPatika.com

Tudja-e Ön, hogy kezelik a csontritkulást? Ha még nem, akkor azért ajánljuk figyelmébe következő cikkünket. Ám ha netán közelebbről is van tapasztalata valamelyik terápiával, akkor is talál hasznos információkat a következő sorokban!

Önnek csontritkulása van! - azt a mondatot senki sem hallja szívesen. Bár mai tudásunk szerint a kialakult csontritkulást gyógyítani, visszafordítani már nem lehet, a folyamat rosszabbodása jelentősen lelassítható, sőt szinte meg is állítható! Nézzük, mit használtak, és használnak még ma is az orvosok ennek érdekében!

A tej élet, erő és egészség

Az oszteoporózis kezelésének alapja mindmáig az, amit a betegség felfedezésétől kezdve ismerünk: a megfelelő kalciumbevitel, illetve a hiányzó kalciummennyiség pótlása. Naponta nemtől és állapottól függően 1.000-1.500 mg kalcium fogyasztása ajánlott, magyar adatok szerint viszont csak 4-600 mg a napi bevitel. Látható tehát a súlyos hiány, amire a csontritkulás veszélyétől függetlenül is érdemes odafigyelni! A legjobb lenne, ha ezt a megfelelően vegyes és egészséges táplálkozással tennénk, amiben kiemelkedő szerep jut a tejnek és a tejtermékeknek, amelyek nemcsak gazdagok kalciumban, hanem sok D-vitamint is tartalmaznak.

A mindennapi valóság azonban az, hogy ezt a legtöbben nem tudják betartani, így nem feledkezhetünk meg a kalcium mesterséges forrásokból történő beviteléről sem. Erre számos készítmény használható, a természetes eredetűektől (például tojáshéjpor, őrölt mészkő) a tudományosan összeállított tablettákig. Érdemes megjegyezni, hogy az utóbbiak közül a kalcium-citrát bizonyul jelenleg a leghatékonyabbnak, mivel felszívódása jobb, és mellékhatása is kevesebb van, mint a többi hatóanyagnak. A kalciumpótlás minden formájára igaz ugyanakkor, hogy napi szinten szükséges vele törődni!

D-vitamin nélkül soha!

A kalcium önmagában nem elegendő, ezért a csontritkulás terápiájának régóta - és ma is - része a D-vitamin pótlása. Ennek hiánya minden fejlett országra, így hazánkra is jellemző, különösen az idősebbeknél vagy a mozgásszegény életmódot folytatóknál. A kalciumbevitel fokozása mellett legalább heti gyakorisággal kell gondoskodni a D-vitamin pótlásáról is, erre a leggyakrabban a vitamin úgynevezett hidroxilált formáit (kalcitriol, alfacalcidol) használják. A kalciumpótló készítményeket is gyakran kombinálják D-vitaminnal, illetve más, speciálisan a csontritkulás kezelésére ajánlott gyógyszerekben is sokszor találunk kalciumot és D-vitamint.

Hormonális hatások

Néhány évtizeddel ezelőtt ismerték fel a különböző hormonok csontsűrűségre gyakorolt hatását. Utána elég gyorsan kifejlesztették az ilyen hormonokat tartalmazó gyógyszereket, és sokáig ezek az élvonalba tartozónak számítottak. Ám néhány évvel ezelőtt napvilágot látott néhány kutatási eredmény, amely rámutatott a hormonpótlás és egyes emlődaganatok, valamint szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságának növekedése közti összefüggésre. Ezért használatuk az oszteoporózis terápiájában is háttérbe szorult, ám bizonyos esetekben szigorú kontroll mellett még máig adhatók.

Hatékonyak, de néha kényelmetlenek

Az úgynevezett biszfoszfonátok jelenleg a leggyakrabban használt készítmények az oszteoporózis terápiájában. Sajnos amilyen hatékonyak, olyan sokszor ütközünk problémákba a használatuk során: korábban gyakran, naponta kellett alkalmazni őket, és a tablettás kiszerelés miatt rosszul is szívódnak fel. Ráadásul a tablettát éhgyomorra kell bevenni, majd ülő vagy álló helyzetben maradni legalább fél órára, hogy a nyelőcsőre gyakorolt mellékhatásokat a minimumra csökkentsük. Az utóbbi időben ezekből a készítményekből megjelentek a heti, sőt a havi adagolású változatok is, amelyeket már sokkal egyszerűbb használni.

Speciálisan menopauza után

Létezik olyan készítmény is, amelyet hatóanyaga miatt különösen a posztmenopauza első évein túl lévő hölgyeknek ajánlanak. Az úgynevezett raloxifen a korszerű, hatékony készítmények táborát erősíti, és külön előnye, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és az emlődaganatok előfordulásának gyakoriságát.

A stroncium sem méreg

A legtöbbünk által sugárzó, mérgező elemként ismert stronciumot is használják az oszteoporózis terápiájában. Hatását úgy fejti ki, hogy segíti a kalcium visszaszívódását, beépülését a csontokba. Előnye, hogy a vízben oldható por nem okoz számottevő gyomor-bélrendszeri panaszokat, hátránya viszont a napi alkalmazás szükségessége.

Ezenkívül gyakran alkalmaznak még parathormon- (a mellékpajzsmirigy hormonja) tartalmú injekciót is, amely szintén fokozza a csontképződést. Spray vagy injekció formában adható a kalcitonin (a pajzsmirigy hormonja), amelynek ráadásul fájdalomcsökkentő hatása is van.

Látható tehát, hogy többféle hatékony módszerrel is lassítható a csonttömeg elvesztése. A kutatók segítségével a korábban minden nap alkalmazott készítményeket lassan felváltották a heti adagolásúak. Majd ezen is továbblépve lehetővé vált, hogy csak havonta egyszer, majd háromhavonta kelljen a csontritkulás kezelésével foglalkozni. Ma már ott tartunk, hogy bizonyos intravénásan (infúzióban) beadható készítmények mindössze évi egyszeri adagolás mellett is hatékony védelmet nyújtanak a csontritkulással szemben.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Pilling RóbertHáziPatika.com2011. január 5.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések