Felhők a szem előtt

1. / 2 oldal


Szerző: Dr. Kabai Magdolna
2013. február 1. | Forrás:  Egészségtükör

A cataracta görög szó, vízesést jelent. A szemlencse elszürkülésével járó betegség valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül.

A magyar elnevezés - szürkehályog - abból adódik, hogy a betegség előrehaladtával a pupilla területe elveszti feketés csillogását és szürkévé válik, a hályog szó pedig a "felhős, ködös, elmosódott" látást okozó elváltozás magyar megfelelője.
A cataracta a korosabb emberek látásromlásának leggyakoribb oka. A 65-75 éves kor közötti népességnek fele szenved tőle, és ez a gyakoriság a 75 éven felüliek körében további közel 20 százalékkal növekszik. Talán ez az oka, hogy az öregedés természetes velejárójának tartják - ami bizonyos értelemben igaz is -, holott a cataracta (és az általa okozott látásromlás) gyógyítható betegség.

Az emberi szemlencse valóban lencse alakú, kristálytiszta, kétszer domború képződmény az írisz (szivárványhártya) mögött. Átmérője 9-10 mm, legnagyobb vastagsága átlagosan 4 mm, súlya 0,2 g. A lencse 65 százalék vízből és 35 százalék fehérjéből áll, ezenkívül nyomokban lipoidokat és ionokat tartalmaz. A szemlencse ereket és idegeket nem tartalmaz, a csarnokvízből táplálkozik. Központi - legnagyobb - részét a lencsemag alkotja, ezt az elülső és hátsó kéreg veszi körül, amit kívülről a lencsetok zár körbe. A lencsemag életünk folyamán állandóan növekszik, a képlékeny kéregrész pedig csökken.

Az élet korai szakaszában a szemlencse puha, rugalmas, képes alakját változtatni. Az öregedési folyamat során veszít rugalmasságából és átlátszóságából. A lencse többé-kevésbé átlátszatlan állapotát nevezzük cataractának.

Észre sem veszik

A szürke hályog fájdalommentes, fokozatos látásromlással járó betegség. Sokáig észrevétlen maradhat. Egyoldali esetben az is előfordulhat, hogy véletlenül, a másik szem eltakarásakor derül ki a már jelentős látásromlást okozó cataracta.

A betegség ugyan mutathat családi halmozódást, de az előrehaladott életkor mindenképpen hajlamosítható tényező.

Gyakrabban és fiatalabb korban fordul elő olyan egyéneknél, akik túl sok napfénynek vannak kitéve vagy szegényes az étrendjük (különös tekintettel az antioxidánsok hiányára). Kialakulásában a dohányzás is jelentős szerepet játszik.
A cataracta észlelését a fényviszonyok befolyásolják. Kezdetben a beteg például nagyon zavarónak találhatja az erős napsütést vagy éjszakai autóvezetésnél a szembe jövők reflektorát. (Ez a jelenség azonban cataracta nélkül is gyakran előfordul.) A lencsemag tömöttebbé válása, a benne felszaporodott sárgás/barnás pigmentanyag miatt zavarok lehetnek a színérzékelésben, a lencse duzzadása folytán pedig megváltozik a szemlencse fénytörése, ami gyakoribb szemüvegcserét tehet szükségessé. A csak az egyik szem eltakarásakor jelentkező kettőslátás is szürke hályogra utal. A leggyakoribb objektív tünet a látásélesség csökkenése.

A cataracta nem befolyásolja a pupillaműködést (a fényre-sötétségre bekövetkező pupillareakciót), és alig hat a látótérre (a látótér beszűkülése vagy körülhatárolt terület kiesése esetén más betegségről van szó).

A szürke hályog nem okoz szemfenéki eltérést, előrehaladásával azonban romlik a retina és látóideg vizsgálhatósága.

Jóllehet felnőttkorban - különösen 60 év fölött - a csökkent látásélesség leggyakoribb oka a cataracta, más szemészeti eltérések is vezethetnek látáscsökkenéshez.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Kabai MagdolnaEgészségtükör2013. február 1.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Jaj, őszülök!!!

Mit tegyünk, ha megjelennek az első ezüst hajszálak? Tépkedjük ki, fessük be, vagy egyszerűen viseljük el, esetleg legyünk még büszkék is rá?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések