Felfekvés

2. / 2 oldal


Szerző: Fenyves Judit
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A felfekvés (latinul: decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

Kenegetés, masszírozás

A vérkeringés pezsdítése érdekében - ha nincs semmiféle ellenjavallata - megmasszírozzuk a karját, lábát, hátát, derekát. Közben be is kenhetjük valamilyen, patikában kapható, decubitus elleni kenőccsel. Igen hatásos még a sósborszesz is azokon a területeken, ahol nincs semminemű kisebesedés. Fontos: daganatos betegeket tilos masszírozni! Őket csak óvatosan szabad kenegetni.

Piros folt a bőrön

Ha a kenegetés, masszírozás előtt piros foltot látunk a beteg bőrén olyan helyen, ahol nyomhatja az ágy, legyünk körültekintőbbek, mert az ilyen foltok a kezdődő felfekvés jelei lehetnek. Ügyeljünk arra, hogy ez a terület a későbbiekben ne nyomódjon. Ekkor még - amíg nem alakul ki levedző seb - könnyebben meggyógyul.
Teendő: A piros foltot óvatosan kenjük be, nehogy ledörzsöljük a legfelső rétegét. A piros folt környékét finoman masszírozzuk meg. Ezzel vérbőséget okozunk.

Párnácskák

A könyökök, sarkak alá tegyünk egy-egy igen puha kis párnát vagy készítsünk üzletben kapható szivacstáblából levágott csíkokból koszorú alakú párnácskákat, s ezt helyezzük a sarkak, könyökök alá úgy, hogy a beteg sarka, könyöke a párna közepén, a lyukban a levegőben legyen.

Decubitus matrac

Gyógyászati segédeszköz boltokban kapható az úgynevezett decubitus matrac, amelynek felülete nem sima, hanem egyenetlen: szivacstábla, amelynek fekvőfelületén sűrűn, piramis alakú kiemelkedések vannak abból a célból, hogy elkerüljük a hagyományos ágy által okozott folyamatos, egy pontot érő nyomást. A decubitus matracot a beteg rendes ágyára tesszük rá. A decubitus matrac társadalombiztosítási támogatással történő megvásárlásával kapcsolatosan konzultáljon az ellátásra szoruló beteg háziorvosával.

A kialakult seb kezelése

Ha már kialakult a felfekvés, ha már valahol kisebesedett a beteg bőre, akkor az folyamatos ellátást, rendszeres kötözést igényel. A legújabb fájdalommentes sebkezelésre használt készítmények között szerepelnek természetes alapanyagokból álló sebkezelő porok, amelyek kollagéntartalmuknál fogva jelentősen gyorsítják a sebek gyógyhajlamát, emellett nem igényelnek eltávolítást, mivel egy hét alatt lebomlanak.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Fenyves JuditHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Konditerem, nemcsak fiataloknak

Az edzőterembe járás korunk egyik legdivatosabb sporttevékenysége. Egyre többen látogatják a gombamód szaporodó konditermeket, ahol ideálisak a körülmények az állóképesség fejlesztésére, sőt még a szociális érintkezésre is.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések