Fájó ízületek, gyógyító mozdulatok

A fájó ízületeket sokszor kímélni akarjuk, és még a legapróbb mozdulatoktól is óvjuk sajgó tagjainkat. Pedig a jól fölépített gyógytorna nemhogy ártana, inkább segíti az ízületi panaszok kezelését és megelőzését.

A reumás panaszok kezelésében kiemelt szerepe van a gyógytornának – legyen szó akár kopásos vagy gyulladásos ízületi problémákról, akár lágyrész-reumatizmusról. A rendszeres testmozgás segít megelőzni a porcoknak ártó elhízást, emellett segíti az izomzat tónusának, erejének megőrzését, valamint megakadályozza az izmok kóros feszességének kialakulását is. Az ízületi felszíneket megkenő, súrlódást könnyítő és ezáltal a fájdalmat is csökkentő ízületi folyadék termelődését a mozgás kifejezetten segíti – mondja szakértőnk, Simon Melinda gyógytornász. Azt is hangsúlyozza, hogy helyesen kialakított életmóddal, és rendszeres gyógytornával meg is lehet előzni a reumás panaszok kialakulását.

Mindent egy csapásra?

A következő, csípőt és a térdet átmozgató alsó végtagi gyógytornagyakorlatok kezelésre és megelőzésre egyaránt használhatók. Célszerű tehát elsajátítaniuk őket mind reumás betegeknek, mind pedig azoknak, akik észrevették, hogy hosszabb ülés után nehezebben állnak fel és indulnak el, vagy éppen azt tapasztalják, hogy ízületeik merevebbek, és emiatt nehezebbé vált számukra például a lépcsőzés. Simon Melinda kiemeli, mindkét esetben fontos, hogy a tornára naponta legalább fél órát szánjunk, a gyakorlatokat pedig 15–20-szoros ismétlésszámmal végezzük.

Gyakorlatok háton fekve

1. Feküdjünk hanyatt, a kart helyezzük a test mellé, a lábat pedig nyújtsuk ki egyenesen. Felváltva feszítsük vissza a lábfejünket és nyújtózzunk a sarkunkkal.

2. Maradjunk hanyatt fekve, feszítsük vissza a lábfejeket, és szorítsuk le a térdet.

3. Szintén hanyatt fekvésből indulva a térdünket úgy húzzuk föl felváltva, hogy közben a talpunk a földön maradjon.

4. Mindkét térdet húzzuk fel, a talpakat hagyjuk a földön. A két térdünk közé tegyünk egy kisebb labdát, majd többször szorítsuk össze.

5. Ugyanebben a pózban szorítjuk a labdát a térdeinkkel. Ebből a pozícióból kiindulva felváltva nyújtsuk előre a lábakat.

6. A talpakat hagyjuk a földön, a has- és farizmokat feszítsük meg, majd finoman emeljük fel a medencét a földről.

7. Az egyik talpunkat hagyjuk a földön, míg a másik lábunkat a hasunkhoz húzzuk. Ezt követően a fölhúzott lábat karoljuk át, közben gömbölyödjünk rá a törzsünkkel és a fejünkkel. Fújjuk ki a levegőt, majd a lábunkat nyújtsuk ki, két karunkkal pedig nyújtózzunk a fül mellé.

...oldalt fekve

8. Oldalunkra fekve húzzuk mindkét lábat a hasunkhoz. Ezt követően felváltva emeljük fel a felül lévő térdét, majd pedig azt visszaengedve a talpunkat emeljük a mennyezet felé.

9. Maradjunk oldalfekvésben, a felül lévő lábat hajlítva emeljük föl, majd pedig engedjük le.

10. Oldalt fekve a felül lévő lábát nyújtsuk ki, a másikat hagyjuk behajlítva. Feszítsük vissza a fölső láb lábfejét, majd innét emeljük fel és tegyük le a lábunkat.

...hason fekve

11. Forduljunk a hasunkra, és a lábujjainkon támaszkodva feszítsük ki mindkét térdünket. Figyeljünk arra, hogy a gyakorlat közben a medence ne emelkedjen fel.

12. Maradjunk a hasunkon, és szorítsuk össze a farizmunkat. Ezt követően a lábakat felváltva nyújtsuk fölfelé. Ügyeljünk arra, hogy a farizom végig feszítve legyen, a csípőlapát pedig ne emelkedjen el a földről.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti felében-harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatarok is kialakulhatnak. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra