Ezt lehet tenni fejfájás ellen


Szerző: Hajnal Éva-Tasnádi Bori
2012. december 20. | Forrás:  50plusz.hu

A legfontosabb, amit a fejfájásról tudni érdemes, hogy ugyanúgy figyelnünk kell rá, mint testünk többi jelzésére. Szakértőnk tanácsai azoknak szólnak, akiknek táskájában, zsebében mindig ott a fájdalomcsillapító, fejfájás esetére.

Az orvostudomány két nagy csoportra osztja ezt a fájdalomtípust, elsődleges, illetve másodlagos fejfájásra. Ahogy a neve is jelzi, a másodlagos fejfájás mögött valamilyen kiváltó tényező áll, míg az elsődlegesnél maga a fájdalom a probléma. De hogyan is jelentkezhetne fájdalom minden ok nélkül?

A napszúrástól az agydaganatig

Nézzük először a másodlagos a fejfájást! Az okot szinte bármiben kereshetjük. Gyakran valamilyen belső szervi probléma vagy magas vérnyomás a kiváltója. Gondolni kell idegrendszeri eltérésekre, agydaganatra, koponyán belüli érfejlődési rendellenességre, de akár egy ér megrepedésére is utalhat a fejfájás. Egyszerű napszúrás ugyanúgy állhat a hátterében, mint elhanyagolt pszichés probléma.

Bevett, rossz gyakorlat a fejfájást kapásból a túlterheltségre, depresszióra, stresszes életmódra fogni, és azt gondolni, hogy ezen úgysem tudunk változtatni, ezért aztán marad a napközben bekapkodott pirula.

Rejtőzködő okok

Az elsődleges fejfájás esetében inkább arról beszélhetünk, hogy nincs tisztázva, mi van a háttérben, vagy az orvos még nem találta meg a pontos okát. Egyik klasszikus formája a migrén. Szerencsés az, aki csak hallomásból ismeri a görcsös, gyakran féloldali fájdalmat, amit a beteg elsötétített szobában, fekve képes csak elviselni.

A migrénnél is gyakoribb a tenziós fejfájás. A tenzió nyomást, feszülést jelent. Az ilyen fájdalmat általában a nyaki, vállövi, valamint a fej körüli izmok tartós feszülése váltja ki.

A harmadik, viszonylag ritka, ám annál kellemetlenebb jelenség a cluster típusú fejfájás. Erre gyakran jellemző, hogy könnyezés vagy orrfolyás is kíséri.

A helyzetet bonyolítja, hogy a különféle fejfájástípusok keveredhetnek is.

Ki segít a fejfájáson?

Többségünk úgy gondolja, az évente egyszer-kétszer jelentkező fejfájással nem szükséges azonnal orvoshoz szaladnia. Más a helyzet akkor, ha rendszeresen visszatérő panaszról van szó, ilyenkor a páciens előbb-utóbb az orvosnál köt ki.

Addig is érdemes alaposan megfigyelni, akár lejegyezni, mikor szokott jelentkezni a fájdalom, van-e valamilyen kiváltó külső tényező. Például gyógyszerszedés, menstruáció, időjárás-változás. Meddig tart, hol fáj pontosan? Ezek értékes információk az orvos számára.

Első körben a háziorvosnál jelentkezhet a beteg. A fájdalom csillapítása után ő már megkezdheti a kivizsgálást. Első lépés a vérnyomásmérés, hiszen gyakran elég a gyógyuláshoz, ha sikerül a vérnyomást beállítani. Kikérdezi a pácienst, milyen gyógyszereket szed, visel-e szemüveget, és az vajon megfelelő-e.

Létezhet olyan eset is, amikor azonnal szakorvoshoz kell eljutnia a betegnek. Ilyen például, amikor az éles, erőteljes fejfájáshoz hányás, tarkókötöttség is társul.

Elsődlegesből másodlagost

A pontos ok feltérképezése érdekében szakorvos, neurológus folytatja a kivizsgálást. Ki kell zárni az értágulat vagy egy ér megrepedésének lehetőségét, de gondolhat az orvos agyvérzésre, agydaganatra is. A kivizsgáláshoz hozzá kell tartoznia valamilyen agyi képalkotó vizsgálatnak.

Ha az agyban nem találnak eltérést, további belgyógyászati vizsgálatokra van szükség. Jön a vérvétel, a vizeletvizsgálat, a hasi ultrahang. Kiderülhet például, hogy a máj méregtelenítő működése nem megfelelő. A kivizsgálás célja, hogy valamilyen diagnózishoz jussunk, és ez által az elsődleges fejfájásból másodlagos legyen, amikor is az okot lehet gyógyítani.

Gyógyszeres, alternatív

A fejfájások egy részénél az alapos kivizsgálás ellenére sem sikerül megtalálni az okot. Ebben az esetben marad a tüneti terápia, ami magába foglalja a gyógyszeres és az alternatív terápiákat is.

Hatásos pszichés kezelés például: az autogén tréning, a magatartás- és mozgásterápiák, a jóga és a távol-keleti mozgásterápiák, a különféle relaxációs tréningek. Ugyancsak hatásos az úgynevezett biofeedback, azaz visszacsatolásos terápia. Hipnózisterápiával is szép eredményeket lehet elérni. De van beteg, akinél a homeopátia, a neurálterápia, a fitoterápia vagy az akupunktúra válik be.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajnal Éva-Tasnádi Bori50plusz.hu2012. december 20.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések