Ezt kell tenni vészhelyzetben

A baleset mindig váratlanul érkezik, emiatt fordulhat elő, hogy percekig tehetetlenül állunk, vagy hibát hibára halmozva kapkodni kezdünk, akár velünk történik, akár mással. A gyors helyzetfelismerés és a szakszerű közbelépés életet menthet.

Mindegy, hogy otthon vagy idegen helyen, mindig vigyázzon magára és családjára! A gyerekek és az idősebbek a baleset-megelőzés terén is jóval több figyelmet igényelnek, mint mások. A kicsik még nem tudják felmérni a veszélyt, az első években egyáltalán nincs félelemérzetük, kíváncsiságuk viszont óriási. Korosabb családtagokkal szerencsére meg is lehet beszélni, milyen átalakításokra van szükség ahhoz, hogy kényelmesebben, magabiztosabban tudjanak mozogni az otthonukban.

A szőnyegek alá helyezett csúszásgátló nagy esésektől mentheti meg a időst, fiatalt. A fürdőkádba is tegyen csúszásgátlót! Lépcsőkorlátokkal, fogódzókkal, kapaszkodókkal fokozni lehet a biztonságot. A helyiségről helyiségre kanyargó vezetékekben például bárki hasra eshet, rejtse őket erre a célra készült csőbe. A rozoga székek a legrosszabbkor csuklanak össze, és a túlterhelt polcok is előbb-utóbb ráesnek valakinek a fejére.

Ha megtörtént a baj

Amikor tényleg baj van, nincs idő a kétségbeesésre, minden perc számít. Ha úgy látja, hogy a sérülés ellátása meghaladja képességeit, vagy életveszélyes a baleset, azonnal kérjen segítséget! Eressze ki a hangját, kiabáljon segítségért, haladéktalanul hívjon mentőt! Kisebb baleseteknél egyedül is orvosolhatja a bajt.

Vágott és szúrt sebek

Tisztítsd meg a sebet – otthon erre a legalkalmasabb a hideg, folyó csapvíz. Fertőtlenítse – a patikában vény nélkül kapható fertőtlenítőoldat. Helyezzen megfelelő kötést a sérülésre. Jelentéktelennek tűnő vérző sebeknél is gondoljon a tetanuszveszélyre, ha szennyeződtek!

Erős vérzés

Artériás vérzés esetén haladéktalanul cselekedni kell, mert a nagyfokú vérvesztés néhány perc alatt halálos lehet – ha spriccelve, pulzálva folyik a vér a sebből, erről van szó. Helyezze nyugalomba a sérültet, és emelje a vérző testrészt a szív síkja fölé! Ne érje víz a sebet, mert ez gátolja a véralvadást. Felső végtag vérzésekor a kar belső oldalán futó eret nyomja erősen a mögötte lévő csonthoz. Tegyen fel nyomókötést: összegyúrt gézt vagy bontatlan pólyatekercset nyomjon a sebbe, és szorosan kösse körül mullpólyával. A vérzés fölött nem szabad a kart elszorítani! Miután elhárította az életveszélyt, haladéktalanul hívjon orvost!

Ficam és törések

Rögzítse a sérült végtagot: sín híján egy könnyű, sima, tiszta tárgyat pólyázzon be, és szintén pólyával kösse a végtaghoz. A végtagot tilos elmozdítani! Az ilyen sérülések mindig kórházi ellátást igényelnek. Nyílt törés, mozgásképtelenség, végtagzsibbadás, illetve a koponya és a háti csontok törésének gyanúja esetén hívjon mentőt!

Ha egyedül van

Nagyobb biztonságban van, aki ismeri az elsősegélynyújtás és az újraélesztés mikéntjét – ma már számos helyen indítanak egész napos tanfolyamot! Ha éppen egyedül van, amikor baleset éri, nehezebb a helyzet. Ilyenkor, amennyire az állapota engedi, lássa el a sérülést, habár fél kézzel még egy ragtapaszt sem egyszerű föltenni. Kisebb balesetnél menjen át a szomszédba, vagy hívjon orvost telefonon – ha nem tud mozdulni, kiabáljon segítségért!

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás idősek esetében életet menthet: a szolgáltatásról a helyi önkormányzatnál adnak információt. Hasznos lehet, ha egy közeli szomszédnak pótkulcsot ad, hogy be tudjon jutni a lakásba, ha nem képes beengedni őt – ez persze bizalmi kérdés.

Segítség!

Kiemelten fontos, hogy ismerje a telefonos segélykérés módját: életet menthet vele. Már az egészen kicsi gyerekeket is meg lehet tanítani arra, hogyan kell fölhívni a mentőket! A legjobb, ha a telefon mellett jól látható helyen elhelyezi a fontosabb telefonszámok listáját: ez nemcsak a kisebbeknek hasznos – vészhelyzetben nem biztos, hogy azonnal eszébe jut a megfelelő hívószám.

Mentők: 104

Rendőrség: 107

Tűzoltóság: 105

Általános segélyhívó: 112 – ez a szám egész Európa területén használható.

A listát érdemes kiegészíteni a helyi orvosi ügyelet, a háziorvos és a patika telefonszámával.

Ha mentőt hív, pontosan meg kell adnia a baleset helyszínét, címét, saját nevét, illetve le kell írnia az eset körülményeit és a beteg állapotát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton egy-egy zivatar is lehet. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra