Ezt érdemes tudni a köhögés csillapításáról

A köhögés sokféle lehet, de abban minden fajtája megegyezik, hogy bár nagyon kellemetlen, mégis kifejezetten hasznos. Ezzel a védekezőreflexszel jelzi a szervezet, hogy meg akar szabadulni valamilyen anyagtól.

Amikor az orvos azt mondja, hogy ezt a köhögést nem kell csillapítani, akkor érdemes hinni neki. Mert a köhögés elnyomása gyakran csak azt jelentené, hogy a tüdő nem szabadul meg attól, amitől szeretne, és ez csak nagyobb bajt okozhatna. A cél nem a köhögéstől való megszabadulás, hanem a kiváltó ok megtalálása. Ez sokféle lehet, és mind más-más gyógymódot igényel.

Száraz vagy hurutos?

A száraz köhögés nem jár váladék felköhögésével, a hurutos vagy produktív köhögés során mindig távozik váladék a légzőrendszerből. A hurutos, váladékos köhögés gyakori velejárója a krákogás, az öklendezés, vagy akár a hányás a váladék nehéz felszakadozása miatt. A légutakban felhalmozódó nyálka megnehezíti a légzést, ezért a szervezet próbálja azt köhögéssel eltávolítani. A hurutos köhögés jelezhet hörghurutot, arcüreggyulladást, a légcső, a tüdő vagy a hörgők különböző betegségeit, de akár allergiát is. Az allergiás köhögésnek a váladék felköhögésén kívül a sípoló hang is jellemzője lehet.

A száraz köhögést általában irritáció okozza, például dohányzás, gőz, por vagy egyéb anyagok belégzése. Száraz köhögéssel jelentkezik több betegség is a kezdeti stádiumában, ilyenek például a különböző vírusfertőzések vagy az asztma. Egyes vérnyomáscsökkentő tabletták is kiválthatnak mellékhatásként köhögést. De az is előfordulhat, hogy a száraz köhögés már csak "ingerköhögés", vagyis egy gyulladásos betegség "maradványa". Ez szerencsére gyógyszerrel jól leállítható.

Száraz köhögésnél nem érdemes szenvedni, mindenképp érdemes beavatkozni, mert ez csak kimeríti a beteget, valós haszna nincs. A váladékos köhögésnél viszont a cél az, hogy a szervezetből kiürüljön a felhalmozódott nyák, ezért ezt a köhögésfajtát nem ajánlatos megszüntetni. Kizárólag akkor szabad csillapítani, ha túlságosan heves, megterheli a beteg anyagcseréjét, illetve veszélyes vérnyomás-emelkedést, vérzést, szívgyengeséget okoz.

Házi gyógymódok

A köhögés tüneti kezelése történhet köhögéscsillapítókkal és köptetőkkel is, de nem muszáj rögtön a gyógyszertárba rohanni. Számos házi praktika is hatásos lehet.

Száraz köhögésnél a legfontosabb a légutak nyálkahártyájának nedvesítése. Ezt legkönnyebben a levegő párásításával érhetjük el. A legjobb az elektromos párásító, de segíthet a szobában kiteregetett vizes lepedő, törölköző is. A forró fürdő vagy a régi módszer, a lábaskában melegített kamillatea is segíthet, ha törölközőt borít a fejére, és a tea gőzét inhalálja.

A torok kiszáradása köhögést provokálhat. Erre a legjobb megelőzés, ha óránként iszik legalább egy pohár vizet. Még jobb, ha köhögést csillapító forró teát kortyol. Ilyen a hársfavirág-, a bodza-, a kakukkfű-, a hagymatea. Aki szereti, egyen nyers vagy félig főtt fokhagymát, amely természetes antibiotikum, és gátolja a köhögést okozó vírusok szaporodását.

Csökkentheti a kellemetlen, kaparó érzést cukorka szopogatása, növeli ugyanis a nyáltermelést, ezzel nyugtatja az irritált szöveteket. Egy kanál méz is jó hatású lehet, mert sűrű állaga, édes íze csillapítólag hathat.

Amikor orvosra van szükség

Természetesen nem minden köhögés csillapítható házi módszerekkel, és nem is mindig érdemes próbálkozni velük. Ha a köhögést allergia vagy asztma okozza, az csak gyógyszerekkel, hörgőtágítókkal, antihisztaminokkal csillapítható hatékonyan. De például a dohányzás, a por vagy más irritáló anyag által okozott köhögésnél fölösleges lenne gyógyszereket bevetni.

A köhögéscsillapítók vegyületei csökkentik az agy köhögési központjának ingerlékenységét, ezzel gátolják a köhögési reflexet. A köptetőszirupok bizonyos csoportja a képződő váladékot elfolyósítva segíti elő a köpet ürülését, ezek a hurutoldók. Másik csoportjuk a hörgőnyálkahártya nyákelválasztó tevékenységét fokozza.

Aki köptető hatású gyógyszert szed, gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról, mert ha nincs megfelelő mennyiségű szabad víz a szervezetben, a köpet nem tud felhígulni, és a gyógyszer emiatt hatástalannak tűnik. Törődni kell az időzítéssel is. Lefekvés előtt három-négy órával már nem szabad köptetőt bevenni, mert akkor egész éjszaka álmatlanul fog forgolódni. A szirup formátumú gyógyszerek többsége cukor hozzáadásával készül, a cukorbetegeknek ezt be kell számítaniuk a napi szénhidrátbevitelbe.

A köhögést leggyakrabban vírusok okozzák, és magától is elmúlik. A gyógyulás viszont nem túl gyors. Gyakran csak a tavasz hozza el a teljes tünetmentességet. De aki a gyógyulás után egy hónappal még mindig csúnyán köhög, újra láza van, zihál, légszomjat vagy éles mellkasi fájdalmat érez, esetleg szervezete még mindig sok váladékot termel, az forduljon orvoshoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Északnyugat felől lassan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, hajnaltájt már csak a keleti területeken lehet kevés a felhő. Kisebb eső, zápor helyenként fordulhat elő a Dunántúlon. A légmozgás döntően gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +7 fok között valószínű, de a hidegre hajlamos, kevésbé felhős helyeken, kiemelten a Nyírségben gyenge fagy is lehet. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra