Ételünk: életünk

A táplálkozási zavar mint korunk betegsége


Szerző: Zádrovich Aliz-Bátis Dorina
2013. június 14. | Forrás:  50plusz.hu

Az evés központi szerepet játszik életünkben, hiszen alapvető feltétele. De ha már minden gondolatunk az evés körül forog, az kóros. Az evészavarok egyértelműen a modern kor betegségei, és minden esetben lelki okok állnak a hátterében.

A mai társadalom egyrészt a folyamatos, mértéktelen fogyasztásra ösztönöz, másrészt olyan szépségideált alakított ki, ami a karcsúságot emeli piedesztálra. Soha nem volt még ennyire központi kérdés az emberi test - véli Dr. Túry Ferenc pszichiáter. A társadalmi tényezők mellett genetikai és biológiai okok is előidézhetik az evészavarokat, de minden esetben lelki problémák is vannak a háttérben: családi vagy egyéb konfliktusok, a szexualitással kapcsolatos rossz élmények, szorongások.
Ezek egyértelműen pszichés betegségek, tehát pszichiátriai kezelést igényelnek. A betegeket ehelyett sokszor belgyógyászati rendeléseken vizsgálják, pedig ott már csak a betegség következményeit, a kialakult egészségkárosodásokat lehet orvosolni.

Ide nekem a fél hűtőt!

Az elhízás éppúgy lehet evészavar eredménye, mint a kóros soványság. A magyar lakosság 20 százaléka elhízott, és köztük nem kevesen vannak olyanok, akik falási rohamaikat okolhatják a pluszkilókért. Sokan az evéssel valamit kompenzálnak: magánéleti problémák, munkahelyi stressz miatt esznek, vagy evéssel helyettesítik az életükből hiányzó ingereket, élményeket. A falási roham legsúlyosabb esete az, amikor a beteg az éjszaka közepén felkel, és kirámolja a fél hűtőt. Ez ritka, a legtöbbször a falási rohamok összekötődnek a normális étkezéssel.

Sokan nem tekintik kórosnak, ha néha jól "bezabálnak", hiszen az evés társadalmilag elfogadott: senki és semmi nem tiltja, nem is ellenzi. Míg az alkohol-, cigaretta- vagy drogfüggőket megvetik, addig a "nagyevőkre" nem néznek ferde szemmel. Sőt a férfiak nemritkán még büszkék is mértéktelen dőzsölésükre.

Függőséget okoz

Nem véletlen, hogy ennyire szeretünk enni. Miközben táplálkozunk, boldogsághormonok termelődnek a szervezetünkben. Gyakorlatilag az evés a legegyszerűbb módja a napi frusztrációk leküzdésének. Bizonyos élelmiszerek egyenesen függőséget okozhatnak, olyan nagy az élvezeti értékük. Ilyenek a finomított szénhidrátok és a finomított cukrok. Ezek olyan mértékben viszik fel a vércukorszintet, hogy az hatalmas élmény.

Ha már kialakult a függőség a finomított szénhidrátok vagy az édességek iránt, akkor úgy érdemes leszokni róla, mintha a cigarettázás hagynánk abba, azzal a különbséggel, hogy a cigarettára soha nem szabad visszatérni, a cukrokat, liszteket pedig később is lehet fogyasztani, csak mértékkel. De kezdetben érdemes huzamosabb ideig egyáltalán nem enni ilyesmit.

Helyette találjunk valami más elfoglaltságot, amiben örömünket leljük. Már az is jó, ha sétálunk, biciklizünk, úszunk vagy kocogunk. Már kevés mozgás is boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetünkben.

Hogyan együnk jól?

Enni jó, és semmi szükség arra, hogy megfosszuk magunkat az evés örömétől. Az viszont már egyáltalán nem mindegy, mit, mennyit és hogyan eszünk. "Az evés alapvetően kétféleképpen nyújthat élményt: vagy úgy, hogy telezabáljuk magunkat, vagy pedig úgy, hogy nagyon gusztusosan elkészített ételeket eszünk, kis mennyiségben" - mondja dr. Tóth Tamás obezitológus. Ne a mennyiség, hanem a minőség legyen a fontos az étkezéseknél. Az embernél körülbelül 20 perc alatt jelentkezik a jóllakottság érzése: akkor is, ha ez alatt megeszik egy fél disznót, és akkor is, ha lassan, kis adag ételt eszik.

Az obezitológus azt tanácsolja, hogy az ebéd legyen a főétkezés, ami élményt ad, és kellemesen eltelít. Ilyenkor több fogást is elfogyaszthatunk. A legjobb, ha kényelmesen, nyugodt körülmények között, nem rohanva. Persze a reggeliről sem szabad megfeledkezni, legyen olyan, ami lendületet ad, és amitől energikusan kezdhetjük a napot. Mindenképpen legyen benne szénhidrát, de a finomított szénhidrátok helyett válasszuk inkább a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, se túl keveset, se túl sokat.

Az sem baj, ha mindennap ugyanazt esszük, hiszen az emberek általában jól viselik a monoreggeliket. Az ebéd viszont legyen változatos. Vacsorára lehetőleg alacsony kalóriatartalmú ételeket együnk. Ilyenkor helyezzük a hangsúlyt az egészséges táplálkozásra: együnk zöldségeket, salátákat. Ha este nem eszünk sokat, reggel garantáltan éhesek leszünk, így nem fogjuk kihagyni a reggelit sem.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Zádrovich Aliz-Bátis Dorina50plusz.hu2013. június 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

A krónikus sebek és kezelésük

A felnőttek több mint egy százalékának életét nehezítik meg, vagy teszik olykor szinte elviselhetetlenné a krónikus sebek. Közéjük tartoznak a lábszárfekélyek, felfekvések, diabéteszes lábsebek...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések