Eszik és isszák

Az antioxidánsok lassítják az öregedést, sokféle bajtól óvják meg szervezetünket. Szerencsére ugyancsak sokféle, ráadásul egyszerű és hétköznapi forrás áll rendelkezésünkre, hogy kellő mennyiségű antioxidánshoz jussunk.

A testünk vegykonyhájában zajló folyamatok során szabadgyökök, kihasználatlan kémiai kötéseket tartalmazó vegyületek keletkeznek. Legfőbb veszélyük, hogy súlyos, sejtszintű változásokat okozhatnak, így növelve bizonyos betegségek, szív-érrendszeri és daganatos elváltozások kialakulásának esélyét, fokozzák az öregedést, illetve gyengítik az immunrendszert. Az antioxidánsok leállítják a túlzott mértékű oxidatív folyamatokat, mielőtt még szervezetünkben súlyos változások állnának be. Antioxidáns lehet vitamin, ásványi anyag és egyéb más vegyület is. A növényi eredetű táplálékok gazdagok antioxidánsban, védik a szervezetet a szabadgyökök, valamint a rákkeltő anyagok sejtkárosító hatásaitól, és támogatják az immunrendszer munkáját.

Műszerrel ki lehet mutatni, hogy szervezetünkben mekkora az antioxidánsok jelenléte. A fájdalommentes, néhány percet igénylő vizsgálattal találkozhatunk a legtöbb ingyenes szűrésen és egészségnapon, de a készüléket számos természetgyógyász rendelőjében is megtalálhatjuk. Érdemes megvizsgáltatnunk magunkat, ha krónikus fáradtságra, általános gyengeségre panaszkodunk, gyakran járunk orvosnál visszatérő fertőzések miatt, emésztési panaszokkal küzdünk, és életünk állandó része a stressz. Menopauza, klimax, bőr- és hajproblémák, magas vérnyomás és dohányzás esetén is érdemes utánajárnunk, milyen állapotban van szervezetünk védekező rendszere, kell-e fokozni az antioxidánsok bevitelét.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy táplálékainkkal megfelelő mennyiségű gyökfogó jut szervezetünkbe, jegyezzük meg a dietetikusok által is sulykolt "félkilós" szabályt: együnk napi legalább fél kilogrammnyi, idénynek megfelelő, színanyagokban gazdag növényi eredetű táplálékot, vagy fogyasszuk frissen facsart levüket! Természetesen esetenként szóba jöhetnek az étrend-kiegészítők is, de egészséges, vegyes táplálkozás esetén erre nem nagyon van szükségük. Minden esetben érdemes kikérni a szakember véleményét, hiszen az, hogy szervezetünk mennyi antioxidánst hív segítségül a szabadgyökök elleni harcban, nagyban függ életkorunktól, általános egészségi állapotunktól, ismert betegségeinktől, aktivitásunktól, sőt káros szenvedélyeinktől is.

A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett még megannyi tényezőre tudunk ügyelni, ami egészen sejtszintig éreztetheti hatását a későbbiekben. A sok mozgásért, az elegendő, rendszeresen beiktatott pihenésért, az élvezeti szerek fogyasztásának mérsékléséért minden egyes sejtünk hálás lesz, akárcsak azért a sok friss, növényi eredetű táplálékért, amivel mi magunk is segíthetünk elpusztítani szervezetünk gyilkosait, a szabadgyököket, mielőtt még nagyobb bajt okoznának.

6 tipp az antioxidánsokkal kapcsolatban

1. Napi egy deciliter vörösbor segíthet elkerülni a koleszterin lerakódását az erek falán, hála a benne található polifenoloknak és flavonoidoknak.

2. Különös, de a legalapvetőbb élvezeti szereknek is jótékony hatásuk van, és antioxidánsban gazdagok. A kávé, a csokoládé és a tea éppen ezért nemcsak finom, hanem hasznos is az oxidatív stressz ellen való küzdelemben. Polifenol-tartalmának köszönhetően egészséges lehet napi 1-2 csésze fekete, illetve 50 gramm 70 százalékos étcsokoládé, egy-egy bögre zöld tea pedig a zsíranyagcserére, a vér koleszterinszintjére és a vérnyomásra van hatással az atekineknek köszönhetően.

3. Bár a dietetikus szerint lehetőleg a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztására kell koncentrálnunk, hogy a lehető legtöbb antioxidánshoz jussunk, mégsem bűn az aszalt, sűrített termékekhez nyúlni, hiszen ezek bizonyos ásványi anyagokat még magasabb arányban tartalmazhatnak.

4. Sokat hallott csodaszer a Q10 koenzim, melyet a szervezet saját maga is előállít. Szívvédő, daganatellenes hatású, fogíny- és fogágybetegségek esetén is nélkülözhetetlen. Szedhető kapszula formájában, de az állati belsőségek és a szardínia mellett szójaolaj és földimogyoró fogyasztásával is biztosíthatjuk a megfelelő Q10-bevitel egy részét.

5. Bánjunk bőkezűen a fűszerekkel! Antioxidáns vegyületekben gazdag többek között a gyömbér, a kurkuma, a római kömény és a zöldfűszerek. Ez utóbbiak közül különösen ajánlott a petrezselyem, az oregánó, a majoránna és a rozmaring. Ezeket a maximális hatás elérése végett csak a főzés végén adjuk az ételhez!

6. Használjuk ki a zöldségek színét a fazékban is, hadd érvényesüljenek jobban az ételben! Ha a vörös káposztához a párolás végén egy kis ecetet teszünk, élénkebb lesz a színe. Az olajban futtatott sárgarépa szép színt adhat a húslevesnek, és a gulyás is szemet gyönyörködtető lesz, ha olajban keverjük el a pirospaprikát, mielőtt beletesszük.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra