Eszik és isszák
A nem is titokzatos antioxidánsok
Az antioxidánsok lassítják az öregedést, sokféle bajtól óvják meg szervezetünket. Szerencsére ugyancsak sokféle, ráadásul egyszerű és hétköznapi forrás áll rendelkezésünkre, hogy kellő mennyiségű antioxidánshoz jussunk.

A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett még megannyi tényezőre tudunk ügyelni, ami egészen sejtszintig éreztetheti hatását a későbbiekben. A sok mozgásért, az elegendő, rendszeresen beiktatott pihenésért, az élvezeti szerek fogyasztásának mérsékléséért minden egyes sejtünk hálás lesz, akárcsak azért a sok friss, növényi eredetű táplálékért, amivel mi magunk is segíthetünk elpusztítani szervezetünk gyilkosait, a szabadgyököket, mielőtt még nagyobb bajt okoznának.
6 tipp az antioxidánsokkal kapcsolatban
1. Napi egy deciliter vörösbor segíthet elkerülni a koleszterin lerakódását az erek falán, hála a benne található polifenoloknak és flavonoidoknak.2. Különös, de a legalapvetőbb élvezeti szereknek is jótékony hatásuk van, és antioxidánsban gazdagok. A kávé, a csokoládé és a tea éppen ezért nemcsak finom, hanem hasznos is az oxidatív stressz ellen való küzdelemben. Polifenol-tartalmának köszönhetően egészséges lehet napi 1-2 csésze fekete, illetve 50 gramm 70 százalékos étcsokoládé, egy-egy bögre zöld tea pedig a zsíranyagcserére, a vér koleszterinszintjére és a vérnyomásra van hatással az atekineknek köszönhetően.
3. Bár a dietetikus szerint lehetőleg a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztására kell koncentrálnunk, hogy a lehető legtöbb antioxidánshoz jussunk, mégsem bűn az aszalt, sűrített termékekhez nyúlni, hiszen ezek bizonyos ásványi anyagokat még magasabb arányban tartalmazhatnak.
4. Sokat hallott csodaszer a Q10 koenzim, melyet a szervezet saját maga is előállít. Szívvédő, daganatellenes hatású, fogíny- és fogágybetegségek esetén is nélkülözhetetlen. Szedhető kapszula formájában, de az állati belsőségek és a szardínia mellett szójaolaj és földimogyoró fogyasztásával is biztosíthatjuk a megfelelő Q10-bevitel egy részét.
5. Bánjunk bőkezűen a fűszerekkel! Antioxidáns vegyületekben gazdag többek között a gyömbér, a kurkuma, a római kömény és a zöldfűszerek. Ez utóbbiak közül különösen ajánlott a petrezselyem, az oregánó, a majoránna és a rozmaring. Ezeket a maximális hatás elérése végett csak a főzés végén adjuk az ételhez!
6. Használjuk ki a zöldségek színét a fazékban is, hadd érvényesüljenek jobban az ételben! Ha a vörös káposztához a párolás végén egy kis ecetet teszünk, élénkebb lesz a színe. Az olajban futtatott sárgarépa szép színt adhat a húslevesnek, és a gulyás is szemet gyönyörködtető lesz, ha olajban keverjük el a pirospaprikát, mielőtt beletesszük.