Érsebészeti, kardiológiai beavatkozások utáni rehabilitáció

A cél: lassú, de biztos felépülés


Szerző: Huták Judit
2012. július 27. | Forrás:  HáziPatika.com

Mára szinte mindennaposnak számítanak a különböző érsebészeti, kardiológiai műtétek, beavatkozások - gyakran az életünket menti meg egy néhány órás műtét. Az altatás után felébredve vagy a kórházi ágyon azonban sokakban felmerül a kérdés: hogyan tovább?

Mikor térhetünk vissza a régi kerékvágásba? Miről kell lemondanunk, milyen új szokásokat kell megtanulnunk? Hogyan kerülhetjük el a fertőzéseket, vagy éppen azt, hogy újból a műtőasztalra kerüljünk? Természetesen a legfontosabb az orvosi utasításokat követni: betartani az előírásokat, részt venni a kontrollvizsgálatokon és beszedni a gyógyszereket. Ha tanácsra van szükségünk vagy bizonytalanok vagyunk valamiben, akkor is forduljunk a kezelőorvosunkhoz: ő biztosan tud megnyugtató, szakszerű és hiteles választ adni! Ne feledjük, hogy mindenki másképp reagál a kezelésekre - különösen a nagyobb beavatkozásokra -, ezért aztán ne próbáljunk orvosi tanács nélkül cselekedni!
A leglényegesebb tanács talán az, hogy legyünk türelmesek magunkkal és ne akarjunk egyik pillanatról a másikra visszatérni a régi szokásainkhoz! Egy kardiovaszkuláris beavatkozás (bármennyire rutinműtétről van is szó) igencsak megterheli a szervezetünket! Óvatosan, fokozatosan építsük vissza az életünket.
Ne lepődjünk meg, ha a műtét után gyengének, elesettnek, rosszkedvűnek vagy éppen túlérzékenynek érezzük magukat. Ez teljesen normális, akárcsak az alvászavarok vagy a fel-fellobbanó fájdalom. A szakemberek szerint legalább négy hét kell, míg elkezdjük jobban érezni magunkat, és minimum 6-8 hét, míg teljesen felépülünk. Ne akarjuk sürgetni ezt a folyamatot!

Hazatérve a kórházból

A jelszó: pihenés! Ne akarjunk mindent azonnal bepótolni, sőt jobb lenne, ha inkább csak magunkra koncentrálnánk, különösen az első hetekben. Ez nehéznek tűnhet, de az egészségünk múlhat rajta - a felépülésünk egyik kulcsa a stresszmentes, nyugodt életmód!
A varratokat, műtéti sebeket óvatosan tisztítsuk meg minden nap! Használjunk hipoallergén, enyhe szappant és langyos vizet, kivéve, ha az orvosunk másképp tanácsolja. A hosszú, forró fürdőt kerüljük, ez ugyanis nemcsak feláztatja a heget, de a vérnyomásunkra is rossz hatással van. Részesítsük előnyben inkább a zuhanyozást. A sebek általában rosszul reagálnak a napfényre, ezért az első hetekben kerüljük a közvetlen napfényt, illetve gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről. A hegeket rendszeresen ellenőrizzük, és azonnal jelezzük a kezelőorvosunknak, ha elváltozást, duzzanatot, kipirosodást észlelünk körülöttük! A napi rutint, tennivalóinkat is igyekezzünk fokozatosan felépíteni - azonnal pihenjünk le, ha erőteljesebb szívdobogást érzünk, szédülünk, mellkasi fájdalmaink vannak vagy kifulladunk!

Tegyünk az egészségünkért!

Természetesen jó néhány olyan plusz tennivalónk is van, melyekkel meggyorsíthatjuk a gyógyulást, illetve megelőzhetjük a további szívproblémákat. Ezeket a tanácsokat mindenképpen érdemes betartani, hiszen nemcsak kiegészítik, de fel is erősítik a gyógyszerek hatását! Az orvosi tanácsokat azonban mindenképpen tartsuk be, és minden nagyobb változtatással várjunk legalább 6-8 hetet.
Szokjunk le a dohányzásról és kerüljük a passzív dohányzást is! A cigarettázás az egyik legnagyobb rizikófaktor a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásánál, mert a dohánytermékekben található vegyületek roncsolják az erek falát, csökkentik a vér oxigénszállító képességét, hajlamosabbá tesznek a vérrögökre és a vérnyomást is emelik.
Tartsuk kordában a vércukor- és koleszterinszintünket, szabaduljunk meg a túlsúlytól! A magas koleszterinszint, a magas vércukorszint, illetve az elhízás mind növelik a szívbetegségek kialakulásának esélyét és az erek állapotának romlásához vezetnek. Ellenőrizzük, ellenőriztessük ezeket az értékeinket rendszeresen, táplálkozzunk megfelelően és mozogjunk rendszeresen - így sokkal könnyebb lesz elérni és megtartani az ajánlott vércukor- és koleszterinszintet.
A táplálkozás tekintetében részesítsük előnyben a zsírszegény, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, sovány húsokban bővelkedő étrendet. Együnk hetente legalább két alkalommal omega-3 zsírsavakban gazdag halféléket is! A megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátás is nagyon fontos lehet a felépülés heteiben, így - ha szükséges - gondoskodjunk egy jó minőségű étrend-kiegészítőről is. Nem ritka, hogy a beavatkozás után csökken az étvágy vagy megváltozik az ízérzékelés is.
A sport - természetesen óvatosan, kontrollált körülmények között kezdve és fokozatosan nehezítve - szintén hozzájárulhat a rehabilitációhoz. Napi fél óra séta tökéletes lehet arra, hogy újra visszanyerjük az erőnket, de fokozatosan visszatérhetünk a változatosabb mozgásformákhoz.

Nézze meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a Score-táblázat segítségével!

Szerző:Forrás:Megjelent:
Huták JuditHáziPatika.com2012. július 27.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rendben vannak a veséi?

Jelenleg minden 10 felnőttből 1 érintett a vese valamilyen problémájában, és ez a szám egyre dinamikusabban növekszik. Mindeközben az érintettek nagy része a súlyosabb tünetek megjelenéséig egyszerűen nem tud a problémájáról.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések