Emlékezünk, hogy tovább éljenek

Gyász a gyászéven túl

1. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2007. november 1. | Forrás:  HáziPatika.com

Ha egy hozzánk közelállót ragad tőlünk el a halál, az elvesztése iránt érzett fájdalom és gyász nem múlik el a gyászév elteltével. Az emlékek időről időre felszakítják a sebet, és nekünk meg kell küzdenünk. Emlékezünk rájuk, és szívünkben tovább élnek.

Halottak Napján egy kicsit talán magunkba szállunk. Gyertyákat gyújtunk és mécseseket, temetőink a lobogó gyertyáktól méltóságteljesek.
Halottak Napján minden más, hiszen újra mélyen érint meg minket a gyász. Azokra gondolunk, aki már nincs velünk, akikkel már csak lélekben lehetünk minden nap együtt.

Gyógyuló gyász

Ha egy szerettünk meghal, elvesztése iránt érzett gyászunk és fájdalmunk nem egy rövid ideig tartó, "egyszeri" érzés. Újra átéljük szerettünk halálának évfordulóján, és számos más napon az év során, születésnap, Karácsony, családi ünnepek során. Nincs ez másképp Halottak Napján sem. Ha szerettünket egy szerencsétlenség, katasztrófa során veszíttettük el, az évfordulókon szervezett megemlékezések szintén kiválthatják a családban a fájdalmat, a veszteség felett érzett kimondhatatlan szomorúságot.
Ezeknek az érzéseknek az időről időre való felbukkanása nem feltétlenül akadályozza a gyászmunkát. Ezek csak azt mutatják, hogy akit elveszítettünk, mennyire fontos volt számunkra, és veszteségét feldolgozni, nélküle élni nem könnyű.
Mire számíthatunk? Hogyan küzdhetünk meg az emlékekkel, az ismét előbukkanó, veszteségre emlékeztető dolgokkal? Ha ezekre a kérdésekre választ kapunk, gyászunk egészséges mederben fog tudni haladni, és "meggyógyulhatunk".

A gyász visszatér

Bizonyos dolgok újra lángra lobbantják bennünk az emlékeket, érzéseket, és különösen így van ez évfordulók, kitüntetett napok kapcsán. Ezek a reakciók napokig, hetekig is eltarthatnak, egy sereg fájdalmas érzés és akár fizikai problémák kíséretében.
Ezekben az időszakokban szomorú, magányos, teli van haraggal és dühvel, szorong, rémálmai vannak, csökken az érdeklődése egyébként örömet okozó tevékenységek iránt, csakúgy, mint a tragédia bekövetkezte utáni gyász időszakában. Megváltozhatnak az alvási, evési szokásai, fejfájással vagy gyomorpanaszokkal küzdhet. Előfordul, hogy váratlanul sírni kezd, és fel-felvillannak olyan emlékképek, melyek Rá emlékeztetik.
Az évfordulók, a kitüntetett napok intenzív érzelmi reakciókat válthatnak ki, melyek során élénken felidéződnek azok az érzések, melyeket a tragédia bekövetkeztével érzett. Teljesen pontosan képesek vagyunk felidézni, hol voltunk akkor, mit csináltunk, stb.

Minden Rá emlékeztet

Vannak olyan dolgok, melyek Rá emlékeztetnek, és elkerülhetetlenek, különösen a gyászévben. Amikor először szembesülünk az "elsőkkel" - az első szülinappal, az első Anyák napjával, halálának évfordulójával, Halottak Napjával, Karácsonnyal. Ezekre intenzíven reagálunk, de ahogy múlnak az évek, egyre könnyebben fogunk tudni megküzdeni velük.
Gyakori, hogy az alábbi események újra "aktiválják" a gyászt:
  • esküvők, házassági évfordulók;
  • családi összejövetelek, ünneplések;
  • a gyerekkori fontos események (az első nap az iskolában, az első szereplés), a gyermek-központú ünnepek (farsang);
  • a különleges napok: amikor megismerkedtek, amikor eljegyezték egymást, amikor utoljára látta, amikor együtt utaztak, és így tovább.
A fájdalmas emlékek előbukkanása nem csupán a naptárhoz kötődik. Bárhol, bármi, bármikor kiválthatja őket. Egy pillantás, egy hang, egy illat, egy hír, egy film. Leselkednek ránk, és bármikor eláraszthatnak minket az érzések, mikor például elmegyünk a kedvenc helye mellett, meghalljuk a kedvenc zenéjét, vagy a kedvenc ételét esszük.
Még évek múltán is ugyanazt a gyötrő fájdalmat érezzük, amikor ilyen dolgokkal szembesülünk. Habár sokan hiszik, hogy a gyász egy évig - vagy még kevesebb ideig tart - mindenkinek a saját tempójában kell gyászolnia.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2007. november 1.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések