Ellenne a maga kenyerén?

Az otthoni kenyérsütés nem is régen még mindennapos dolog volt. Mára újból divattá vált, rengeteg leírást találhat az, aki szeretné megsütni otthon a saját kenyerét. Négy különleges és finom receptet mi is megosztunk olvasóinkkal.

A kenyér története az emberi civilizációval csaknem egyidős. Első elterjedt változata az őrölt gabonából vízzel kásává gyúrt és forró kövön kisütött lepény volt; a kovásszal készült kenyér csak jóval később jelent meg. Honfoglaló őseink is a kovásztalan lepénykenyeret ismerték, csak hosszú idő múltán tanulták el a szlávoktól a kelesztett kenyér készítését. De ez már régen volt...

Dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók:

1 bögre liszt, 2 bögre teljes kiőrlésű liszt, 1,5 bögre víz, 1/8 kocka élesztő, 1,5 kávéskanál só.

Elkészítése:

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd tegyük bele az élesztőt és a vizet. Dolgozzuk össze sűrű, nokedlitésztához hasonló masszává. Takarjuk le, majd meleg helyen pihentessük 12 órán át. Pihentetés után hintsük meg egy kevés liszttel, és hajtogassuk át a tálban. (Előfordulhat, hogy nagyon ragad a tészta, de ha bevizezzük kissé a kezünket, könnyebb vele bánni.) Pihentessük még két óra hosszat, majd mielőtt sütni kezdjük, melegítsük fel a sütőt és a sütőedényt is. Ha forró az edény, hintsünk az aljára egy kevés lisztet, majd zuttyintsuk bele a tésztát. Fedjük le az edényt, és körülbelül 40 percig süssük 240 fokon (6-os fokozat). Vegyük le a fedőt, és süssük további 15 percig, amíg szép barna nem lesz. Amint kicsit kihűlt, vegyük ki a formából, és sütőrácson hűtsük tovább, így ropogósabb lesz a héja.

Köményes zsemle

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 1 evőkanál méz, 5 dkg friss élesztő, 2,5 dl világos sör, só, 1 tojássárgája, 1 teáskanál köménymag.

Elkészítése:

Csorgassuk a liszt közepébe a mézet és a kevés sörben feloldott élesztőt, az oldalán egy lyukba szórjuk bele a sót. Öntsük hozzá a maradék sört és gyúrjuk össze a tésztát. Legalább öt percig dagasszuk, majd langyos helyen hagyjuk kelni másfél órát. Gyúrjuk át újra a tésztát, osszuk 16 darabra, és formázzuk golyókká. Béleljünk ki sütőpapírral két tortaformát, tegyük bele a zsemléket, majd a formában kelesszük még fél órát. Kenjük meg a tetejét tojássárgájával, szórjuk meg köménymaggal, és süssük 220 fokon (5-ös fokozat) 20 percig. Rácson hagyjuk kihűlni.

Hagymás kenyér

Hozzávalók:

45 dkg liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl langyos víz, 0,7 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, 1 tasak szárított élesztő, 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

Aprítsuk fel a vöröshagymát és kevés olajon pirítsuk üvegesre. Keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, az élesztőt, az olajat a vizet és a tejet. Gyúrjuk simára, lapítsuk ki egy kicsit, szórjuk rá a pirított hagymát, tekerjük fel, majd újra labdává gyúrva hagyjuk kelni egy óra hosszáig. Süthetjük egyben is, de ha vendégeket akarunk elkápráztatni vele, osszuk 16 részre, formázzunk belőle pici kenyérkéket, ferdén vágjuk be néhányszor a tetejüket, pihentessük tíz percig, majd 220 fokon (5-ös fokozat) süssük 25 percig. (Ha egyben sütjük, a sütési idő legalább 40 perc.)

Gluténmentes burgonyás kenyér

Hozzávalók:

30 dkg burgonyakeményítő, 1,5 dkg burgonyapehely (vagy 10 dkg főtt burgonya),1 csipet cukor, 3 dkg élesztő, 2 dl víz, 1 késhegynyi őrölt köménymag, 3 evőkanál étolaj, 1 tojássárgája.

Elkészítése:

Az étolaj és a tojássárgája kivételével az összes nyersanyagot dolgozzuk össze, és ízesítsük az őrölt köménnyel és sóval. Ezután adjuk hozzá az étolajat és a tojássárgáját, valamint ha kell, még annyi vizet, hogy nehezen folyó, sűrű masszát kapjunk. A tésztát öntsük olajjal kikent vagy teflonbevonatú formába. Kelesszük meleg párás helyen 1 órát. 220 fokra (5-ös fokozat) előmelegített sütőben 40-50 percig süssük. (Ha lehet, válasszuk az alsó sütést.) Kihűlés után szeleteljük.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A keleti tájakon is gomolyosodik a felhőzet. A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Elszórtan záporok, jégdara záporok előfordulhatnak, kevés helyen zivatar is lehet. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős, utóbbinál esetleg viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra