Életet menthet a Q10


Szerző: Dienes Angéla
2012. december 18. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Kevesen tudják, hogy ez a vitaminszerű anyag akár szívünk egészségét is javíthatja, amikor már nagy a baj. A vegyületet amerikai tudósok fedezték fel, azóta több évtized eltelt, és még mindig számos kutatás célpontja.

De miért izgatja annyira az orvosokat ez a koenzim? Rájöttek, hogy szervezetünk energiaellátásának oroszlánrészéért - 95 százalékáért - felel, többek között segít csökkenteni még a káros vérzsírok, például az LDL- koleszterin szintjét is. Ráadásul egy vadonatúj eredmény szerint az orvosok most fontos mérföldkőhöz érkeztek a Q10-kutatásban!

Áttörés a kardiológiában

Mivel több tanulmány született már arról, miért lehet jótékony hatású a koenzim pótlása egészséges szervezet esetében, egy dán orvoscsoport úgy döntött, súlyos szívbetegeket von be hosszú távú vizsgálatába. Azt szerették volna megtudni, hogyan reagál alanyaik szív- és érrendszere a kívülről bevitt koenzimre.
A New York-i Szívbetegséggel Foglalkozó Társaság (NYHA) négy különböző osztályba sorolja a szívbetegeket attól függően, hogy milyen súlyosak a panaszaik, azok milyen mértékben befolyásolják életminőségüket, illetve milyen életkilátásra számíthatnak. A szakemberek szerint a III. és IV. osztályokba tartozók komoly életmódváltásra kényszerülnek. Szívük teljesítménye oly mértékben csökken, hogy nehezükre eshet felmenni egy rövidebb lépcsőn, és az utcán sétálva is kapkodják a levegőt. Az ő életminőségüket hivatott javítani a Q10- gondolták a dán orvosok, ám arra nem számítottak, hogy olyan fantasztikus eredményeket kapnak, mint amilyenekkel kísérletüket zárták.

Több mint 400 beteget vizsgáltak két éven át egy klinikai tanulmány keretein belül, miközben azok napi 300 mg Q10 dózist kaptak. Jól tudták, hogy a betegség e fázisában a résztvevőket orvosaik nem sok jóval kecsegtetik, hiszen addigra szívük teljesítménye számottevően csökken. Egy bizonyos pumpálási teljesítmény értéke az egészséges szervezetben körülbelül 50 százalék, ám a betegség e fázisaiban, amikor az orvos súlyos szívelégtelenséget állapít meg, az érték 15-20 százalékra tehető.

A kutatást vezető dán kardiológus büszkén számolt be arról, hogy a komoly tünetek ellenére, az éveken át tartó koenzim Q10-pótlásnak köszönhetően a betegek életkilátása jelentősen javult. Állapotuk besorolása a már említett NYHA osztályzás szerint a szív egészségét tekintve kedvezőbb kategóriába ugorhatott. A gyakorlatban ez évekkel vagy éppen évtizedekkel hosszabb életet jelenthet, ezért is értékelték az eredményeket hatalmas áttörésként a kardiológusok világszerte.

Nincs többé fáradékonyság?

A szakemberek arról is beszámoltak, hogy a legtöbb szívelégtelenségben küzdő beteg koleszterincsökkentőket is kénytelen szedni, melyek fő hatóanyaga általában valamilyen típusú sztatin. Ez a gyógyszercsoport mellékhatásokat okozhat, többek között izomfájdalmakat és fáradékonyságot. Emellett a sztatinok a test energiaellátásáért felelős koenzim szintjét is csökkentik a vérben, még inkább próbára téve a szervezetet. Ezért a kardiológusok számára is újdonságnak számító felfedezés, hogy a koleszterincsökkentőket szedőknek különösen fontos, hogy naponta pótolják a koenzim Q10-et tabletta formájában.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség december-januári számában.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dienes AngélaNők Lapja Egészség2012. december 18.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Vastag- és végbélrák

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések