Egyetlen mozdulat se legyen kín

Egészséges és változatos táplálkozással nem csak a fájó ízületek okozta szenvedés csökkenthető, hanem az ízületek épsége is megőrizhető. Nem csak idős embereknek fáj a térdük!

Tévedés azt gondolni, hogy az első tünetek már 40 év körül jelentkeznek - fájdalmakkal és ropogó ízületekkel.

Az ízületi megbetegedések közül az ízületek kopásából kialakuló megbetegedések a leggyakoribbak, és az ízületi gyulladás. Utóbbinak több mint 100 fajtáját különböztetik meg szakértők. Középkorúaknál a térdízület fájdalma a legsűrűbben előforduló panasz.

A táplálkozás az egyik legfontosabb tényező, amely az ízületek egészségét befolyásolja. Egyrészt az elfogyasztott zsiradékok befolyásolják a szervezetben zajló folyamatokat, és a telített zsírsavak, legyenek állati vagy növényi eredetűek, növelhetik a gyulladást és az ízületi fájdalmakat. Ugyanakkor a többszörösen telítetlen, hosszú láncú omega-3 zsírsavak, amelyeknek legjobb forrásai a tengeri halak, kedvezően hatnak az ízületekre. A kalcium és a D-vitamin bármelyik életkorban nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz és ízületekhez.

Az ízületek szempontjából is kedvező a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, amely sok zöldség és gyümölcs mellett kevés sovány húst tartalmaz, és elmaradhatatlan része a halfogyasztás, valamint a megfelelő folyadékpótlás.

Az ízületek védelmében a táplálkozás nemcsak a bevitt tápanyagok és vitaminok miatt fontos, hanem az optimális testsúly kialakítása és megtartása érdekében is. A túlsúly ugyanis túlozott megterhelést jelent a test számára, ezen belül pedig a hátra, a csípőre, a térdre, a bokára, a gerincre és a lábra, valamint e területek ízületeire.

Egy kisebb súlycsökkenés is csökkentheti az ízületekre nehezedő nyomást. Ráadásul az elhízással együtt a szervezet egyensúlya is megváltozik, a rossz tartás miatt sokszor az ízületekben is olyan kopások lépnek fel, amelyek ellen a szervezet védtelen.

Rendszeres, ám az ízületek védelme mellett végzett mozgás kedvezően hat az ízületek egészségére: könnyebb tartani a testsúlyt, helyreáll a test egyensúlyi helyzete és a kisebb testsúly miatt kisebb az ízületekre nehezedő nyomás.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra