Egészséget zeneszóra

Mozogni muszáj, ha egészségesen és sokáig akarunk élni. De milyen mozgást válasszon, aki elszánja magát? Akár hiszi, akár nem, a mozgásforma, amit a legtöbben űznek Magyarországon, nem a foci, hanem az aerobik.

Az aerobik egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bárki belevághat, se kor, se nem, se súly nem akadály! Ha mindig a fokozatosság elvét követi, nem történhet baj.

Az aerobikot Jane Fonda hozta divatba a nyolcvanas években. Zenére végzendő, változatos gyakorlatokból épül fel, utánozhatatlan a hangulata. Az elmúlt több mint húsz évben rengeteget fejlődött az egykori ízületgyilkos ugrálás, számtalan ága alakult ki, de ami a legfontosabb: veszélytelenné és hatásossá csiszolta a tapasztalat.

Csak elkezdeni nehéz

Keressen egy barátságos fitnesztermet és egy rokonszenves edzőt! A rengeteg hazai fitneszteremben általában nagyon változatos órák követik egymást. Fontos, hogy az első pár alkalommal alakformáló vagy erősítő órával kezdjen, hiszen a mozgáskoordináció, ami egy dinamikus, esetleg koreografált, táncos óránál nagyon fontos, ilyenkor még nem az igazi.

Az alakformáló órákon különböző eszközök, súlyzók is előkerülnek. Ezekből az elején mindig válassza a könnyebbet, gumikötél esetén a kisebb ellenállásút. Ha nem tudja, hogy az melyik, kérdezze meg az edzőtől vagy valakitől, aki már magabiztosan mozog a teremben.

Tévhit, hogy ha súlyzóval dolgozunk, nagy, vastag izmaink lesznek. Az aerobikhoz használt egy-két kilós kézi súlyzók nem izomtömeg építésére, hanem szálkásításra, formálásra valók. De ha úgy érzi, hogy a sokadik ismétlés már nem megy, tegye csak le a súlyzókat, és folytassa a gyakorlatot nélkülük.

Minden jó aerobikóra tíz perc bemelegítéssel kezdődik, utána az erősítő órán különböző gyakorlatok jönnek egymás után, aztán öt perc nyújtással, lazítással végződik. Az óra végi precíz nyújtás azért fontos, hogy enyhítse a másnapi izomlázat.

Ne is remélje, hogy az első pár alkalom után nem lesz izomláza. Lesz. De ha becsületesen végigcsinálja a nyújtást az óra közben és végén, akkor ez a picit fájdalmas, húzódó állapot még jól is fog esni másnap, mert biztos lehet abban, hogy hatásos volt a munka.

Mit vegyen fel?

A ruházat mindenekelőtt legyen kényelmes! A felsőrész alatt feltétlenül viseljen merevítő nélküli vagy külön erre a célra kialakított sportmelltartót! Alulra megteszi egy kényelmes melegítő, ha még nem akar aerobiknadrágra költeni, bár egyet érdemes beszerezni az elején, mert nagyon kényelmes, és évekig kiszolgál. A cipő legyen tiszta és rugalmas talpú.

Legjobb az óra kezdete előtt tíz-tizenöt perccel odaérni, hogy legyen idő türelmesen kivárni, amíg a recepción szekrénykulcsot kap, nyugodtan átöltözhessen, és helyet találjon a teremben. Fontos, hogy vigyen magával egy kisméretű törülközőt, amivel felitathatja az izzadságot, és leterítheti a matracot, amit mindenki használ. Így higiénikusabb.

Evés-ivás

Az órára vigyen magával egy félliteres ásványvizet, fogyassza is el az óra végéig, hogy megfelelően pótolni tudja az elvesztett folyadékot. Nehéz ételt viszont semmiképp ne egyen az edzés előtti két órában, hogy biztosan jó legyen a közérzete. Az óra kezdete előtti egy órában már semmit se egyen. Ha úgy érzi, nem bírja ki, gyors segítség lehet egy banán, energia- vagy müzliszelet.

Ha fogyni akar, akkor az óra után próbáljon meg egy-két órát kibírni evés nélkül. Az után a legjobb egy szelet sovány hús vagy hal salátával. Ha ezt betartja, gyors és tartós változást fog észlelni a testén. Ne ijedjen meg, ha néhány hét aerobik után egy-két kilóval többet mutat a mérleg: ez csak azt jelenti, hogy elkezdődött az átalakulás, az izomszövet ugyanis nehezebb, mint a zsírszövet.

Mérleg helyett sokkal reálisabban nyomon követhető a változás, ha havonta egyszer leméri a problémás testrészek (derék, csípő, comb, felkar) kerületét, és a dátummal együtt fel is jegyzi. Lapozza fel egy fél év múltán, és legyen büszke magára! Lesz rá oka.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +17 °C
Minimum: +2 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható. Legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb záporeső. A délire, délnyugatira forduló szél az ország nyugati felén megélénkül, melyhez Sopronnál olykor erős széllökések is társulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra