Egészséges (a) házasság!

A házasság egészségmegőrző szerepe

2. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Házasságban élni egészséges. A boldog házasságban élők kevésbé betegszenek meg, tovább élnek, és általános közérzetük is jobb. Miben áll a házasság egészségvédő szerepe? Érdemes-e együtt lenni jóban-rosszban?

Csökken a stressz a házassággal

Egy jól működő házasságban sok tényező hozzájárul ahhoz, hogy a partnerek könnyebben birkóznak meg a stresszel, mint az egyedül élők:
  • Több bevétel: Két kereset egyesítésével a házaspárok több bevételre tesznek szert, mint az egyedülállók. Továbbá ha a férj és a feleség is kiveszi a részét abból, amihez ért, spórolhatnak a háztartás költségeiben. Például, ha egyikük egy ezermester, spórolhatnak az otthoni javításokon, vagy ha a pénzügyek kezelésében jártas, nem kell könyvelőt foglalkoztatniuk. Továbbá takarékos is tud lenni egy együttélés azáltal, hogy megosztják a háztartási költségeket, a rezsit, az élelmiszereket és minden egyéb mást is. Az anyagi biztonság pedig fontos elem lehet a boldog házassághoz, mely - mint már megállapítottuk - út a jó egészséghez.
  • Támogató háló: Egy jól működő házasságban a két fél családja, barátai "egyesülnek", s ezáltal a támogató közeg is megsokszorozódik, melyre a pár számíthat, amikor az élet viszontagságaival kell megküzdeniük. Így tehát közvetve a lelki egészségük is gyarapszik.
  • Javuló tendencia: Az emberek változnak, és felvesznek különböző viselkedéseket, ha egyszer megházasodtak. Az egészséges aktivitások, elfoglaltságok általában nőni szoktak, a veszélyesek pedig tipikusan csökkennek, részben a házastársunk iránt érzett felelősség miatt. Ezeknek a változásoknak jótékony hatása van egészségünkre. Például egy kutatás kimutatta, hogy a házasságban élő felnőtt lakosság fele olyan valószínűséggel lesz dohányos, mint az egyedülállók, elváltak. Egyaránt kevésbé hajlamosak nagyivókká válni, vagy arra, hogy olyan viselkedésbe kezdjenek, ami szexuális úton terjedő betegségekhez vezet.

Ellenállni a mama főztjének?

Talán csak az elhízás az, amitől nem véd a házasság, sőt. A vizsgálatok szerint a házasok, különösen a férfiak "többet nyomnak", és nagyobb arányban elhízottak, mint egyedül élő társaik. Azok az emberek a legkevésbé hajlamosak az elhízásra, akik sosem voltak házasok.

Házasság nélkül nincs egészség?

Természetesen azok a párok, amelyek boldog párkapcsolatban élnek, de nem házasok, ugyenezen egészségi előnyöket élvezhetik. Mégis egy vizsgálat azt mutatta, hogy a kapcsolat az egészségre nagyon különbözőképpen hat, és a nem házas párok nem aratják le olyan magas arányban az előnyöket, mint a boldog házasságban élők. Lehet, hogy az ok abban áll, hogy egy házas párt a család és a barátok jobban támogatnak?

Védőburok

Ahogyan a jól működő házasságok előnyök tömegét biztosítják egészségünk számára, a rosszul működőknek negatív következményei vannak - például nagyobb eséllyel alakulnak ki depresszív tünetek -, ami a nagyfokú stressz egyértelmű következményének tudható be. Egy újdonsült párokkal folytatott kutatás szerint az ellenségeskedés és negatív hangulat csökkenti az immunrendszer ellenállókészségét, melynek számos következménye van, például nagyobb a fertőző betegségek kockázata.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

6 jó tanács, hogy ne legyen megbélyegzett

A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések