Egészséges (a) házasság!

A házasság egészségmegőrző szerepe

1. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Házasságban élni egészséges. A boldog házasságban élők kevésbé betegszenek meg, tovább élnek, és általános közérzetük is jobb. Miben áll a házasság egészségvédő szerepe? Érdemes-e együtt lenni jóban-rosszban?

Bizonyított tény, hogy házasságban élni egészséges. Statisztikák tanúsága szerint a boldog házasságban élő emberek tovább élnek, és egészségesebbek, mint az egyedülállók, vagy azok, aki elváltak, vagy boldogtalan a házasságuk. Kisebb arányban szenvednek szívelégtelenségben, rákos és egyéb megbetegedésekben, és szorosabb érzelmi támogatottságról számolnak be. Az igaz, hogy a legtöbb férj fölszed pár kilót, de általában véve a házasemberek ritkábban betegek, és fizikailag is aktívabbak. Kevesebbet isznak, dohányoznak, és általános közérzetük is jobb az egyedülállókénál, az elváltakénál, de még az élettársi kapcsolatban élőkénél is. Milyen oka lehet ennek? Egyrészt a házas családi állapotnak önmagában is egészségvédő szerepe van. A házaspárok gazdaságilag, társadalmilag és pszichésen, valamint az egészséges életmódra való ösztönzés tekintetében is előnyösebb helyzetben lehetnek magányos társaiknál. A másik ok lehet a szelekció. Eszerint az egészséges emberek házasodnak meg, és maradnak is azok, míg a kevésbé egészségesek vagy nem kötnek házasságot, vagy nagyobb valószínűséggel válnak el, özvegyülnek meg.

Házasság: a hosszú élet titka

Számos kutatás kimutatta, hogy a boldogtalan házasság durván 35 százalékkal növelheti meg annak valószínűségét, hogy megbetegszik az ember, és átlagosan négy évvel képes megrövidíteni az élettartamát. A Harvardi Egyetem munkatársai szerint a házasságban élő nők 20 százalékkal kevésbé hajlamosak arra, hogy szívbetegség, öngyilkosság vagy májzsugor következtében haljanak meg. A házasságban élő férfiak még ennél is nagyobb előnyt élveznek: kétszer-háromszor ritkábban halnak meg ezekben a bajokban, mint az egyedül élők. A statisztikák azt is kimutatták, hogy a házas emberek kevésbé lesznek erőszak áldozatai, akár szexuális támadáséi, akár egyéb erőszakos bűncselekményéi. Azokban a boldog házasságokban, amelyekben a felek mély elkötelezettséggel bírnak egymás iránt és a kapcsolat nyílt kommunikáción alapszik, a felek mentális és érzelmi jóllétről számolnak be. Míg az előnyök világosak, az ok, hogy miért élnek egészségesebb életet a házasságban élők, nehezen meghatározható. Sok szakértő feltételezi, hogy az egészséges házasság előnyei között szerepet játszik az együttélés, az anyagi biztonság és a társas támogatottság. Az uralkodó nézet szerint a stresszkezelés a kulcs.

Óvó házasság

Lehet, hogy szerepet játszik a dologban az az egyszerű tény is, hogy egy boldogtalan házasságban az ember idegrendszere állandóan a diffúz ingereltség állapotában van - krónikus fizikai és rendszerint érzelmi stresszben él. Ez a testnek és a léleknek is többletmegterhelést jelent, és egy sor testi tünetben nyilvánulhat meg. Továbbá egy sor pszichológiai problémát okozhat, mint amilyen a szorongás, a depresszió; tragédiákat idézhet elő, mint például az öngyilkosság, az erőszakos viselkedés, az elmebetegség, az emberölés és a kábítószer-függőség. A jó házasság azzal is óvja az ember egészségét, hogy közvetlenül támogatja az immunrendszert, amely a betegségek elleni védekezésért felelős.

Együtt lenni jóban-rosszban

A stressz egészségre gyakorolt káros hatásai ismertek. A szív- és érrendszer, a hormonrendszer és immunrendszer egészsége egyaránt nélkülözhetetlen egy személy jóllétéhez, és a stressz negatívan befolyásolhatja ezeket. A szakértők amellett érvelnek, hogy a házasságban élők részben azért örvendenek jobb egészségi állapotnak, mert házastársukkal együtt jobban felkészültek a stresszkezelésre, mint az egyedülállók. Például egy jól működő házasságban a két ember megosztja egymás között a feladatokat, kezdve a fűnyírástól a jövedelem kezelésen át a gyermeknevelésig. Két ember esetében kétszer annyi bevétellel is lehet számolni, a napi szükségletek kielégítésére. Ennek megfelelően egy egyszemélyes háztartás valószínűbben néz szembe azzal, hogy kiadásait nem fedezik bevételei - ami a feszültség és a stressz melegágya.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések